Diari digital d'Andorra Bondia
alvador Macip, genetista i investigador de la Universitat de Leicester.
alvador Macip, genetista i investigador de la Universitat de Leicester.

Salvador Macip: “La batalla política amb AstraZeneca perjudica aquells a qui no es vacuna”


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Yolanda Porter

El doctor en genètica molecular insisteix en la seguretat del vaccí britànic afirmant que no hi ha proves de la relació causa-efecte amb els casos de trombosi detectats. També alerta que no s’ha de generar pànic i que no es pot perdre la confiança en el fàrmac que ha de permetre vacunar la major part de la població mundial.

Hi ha hagut una allau de suspensions de la vacunació amb AstraZeneca. Ens hem de preocupar?
Crec que l’EMA es decidirà en breu, no crec que tardin gaire a saber què passa. També hi ha un efecte dominó, quan un país para, tothom para per por. El que cal és considerar exactament què està passant. 

Hi ha motius per a l’aturada?
No hi ha cap prova que les conseqüències detectades siguin causades per la vacuna. Estem vacunant milions de persones i estadísticament algú tindrà trombosi, infarts o algú es trencarà una cama, la qual cosa no vol dir que sigui culpa de la vacuna, és important diferenciar-ho. El que s’ha de mirar és en la resta de la població quins percentatges hi ha i si hi ha diferències. Si veus que de cop augmenten molt els percentatges d’una complicació només amb els vacunats, llavors sí que has d’investigar què passa, però no sembla que sigui el cas. Casos de trombosi se’n veuen en la població normal en una freqüència similar.

Llavors?
La prudència és bona. Com que vacunem tanta gent és important que es reaccioni ràpid i es controlin les coses, però l’efecte secundari que hi ha és que s’està creant pànic i això és el que s’hauria d’evitar. Prudència sí, però sense exagerar, sense sortir del que és lògic. I el problema ara és que no vacunar implica un cost en salut. Cada dia que no vacunem és gent que s’infectarà o gent que tindrà casos greus i morirà. Hem de valorar què vol dir aturar una vacunació en un moment tan clau. Espero que sigui una pausa breu, que l’EMA i els països acabin de confirmar que no es culpa de la vacuna i puguem tornar a vacunar com abans.

El ministre Benazet deia ahir que hi veia més motius polítics i estratègics que científics. És així?
Sí, des del principi que aquesta vacuna porta un problema polític darrere. Hi ha una picabaralla entre la Comunitat Europea i AstraZeneca, per problemes logístics, perquè sembla que no els estan donant les dosis que havien demanat o que s’estan donant prioritats a altres bandes. Hi ha una batalla oberta fins al punt de prohibir exportacions, o de prendre decisions que són excessives. 

Per exemple?
Començant que Alemanya i altres països van decidir no fer-la servir per a majors de 55 anys, que és absurd perquè en aquell moment no hi havia cap dada que indiqués que no hauria de funcionar en la gent gran, com s’ha vist després. Ja es podia intuir una certa decisió política al darrere, no era només una decisió purament científica. I això és un problema perquè els que quedem perjudicats som els ciutadans, amb aquesta batalla política qui rep és qui no es vacuna. I ara igual, estem deixant de vacunar per exagerar una precaució.

Hi ha altres medicaments, com els anticonceptius, que entre els efectes secundaris també preveuen trombosis i mai s’ha generat alarma.
Efectivament. Hi ha dues coses. Primer cal demostrar una relació causa-efecte entre la vacuna i la trombosi, que per ara no s’ha demostrat ni sembla que s’hagi de demostrar. Però imaginem que fos això. La freqüència és baixíssima, un per un milió o menys. Quan passen trombosis són casos estranys, no són habituals i ningú deixa de prendre anticonceptius o de volar, que també té aquest risc, perquè el risc és molt baix, i amb la vacuna és el mateix. Sobretot tenint en compte l’impacte que representa no vacunar-te, que és tenir una malaltia que sí que sabem que té problemes greus i que et pots morir. Per tant, per una prudència exagerada estem corrent un risc que no feia falta.

Els casos de trombosi lligats a la vacuna estan a nivells similars als que hi ha entre la població general?
Això és el que s’està analitzant ara. Les primeres dades que he vist semblen dir que la proporció de trombosi en població no vacunada és la mateixa, no és més baixa. 

Amb les vacunes de Pfizer i Moderna s’han donat casos de trombosi?
Sí, també hi ha casos, perquè són els casos normals de la població. I no s’han parat les altres vacunes perquè des del principi s’ha vist que no és causa de la vacuna. 

Així encara és més estrany. Aturar una i no les altres.
Exacte. És estrany, i aquí es podria malpensar que hi ha altres motius darrere. Hi ha aquesta petita guerra que té la Comunitat Europea oberta amb AstraZeneca. Pot ser que sigui això o també un efecte bola de neu: quan un reacciona, tothom reacciona exageradament, per això cal tenir perspectiva i ser raonable.

I curiosament és la més econòmica.
Exacte. És la vacuna amb què comptem més. Les de Pfizer i Moderna van anar molt bé perquè van sortir abans, però amb la que es confia vacunar el gruix de població és amb AstraZeneca, pel preu i per la quantitat que es fabrica. I arriscar-se d’aquesta manera que aquesta vacuna de cop i volta generi mala reputació i que la gent no se la vulgui posar és molt perillós.

Com pot afectar el procés de vacunació?
Pot tenir un efecte important. Crec que s’hauria d’explicar molt bé, perquè el que estic veient és que tothom s’està alarmant. Els que han rebut la vacuna tenen molta por i no volen la segona dosi. I a qui li toqui posar-se-la correm el risc que no se la vulgui posar. Les conseqüències d’aquesta decisió poden ser bastant problemàtiques a nivell global, perquè per superar la pandèmia ens hem de vacunar tots, i si la vacuna amb la qual confiem més perquè en tindrem més dosis i és barata, la gent no se la vol posar, tindrem un problema. Espero que sàpiguen tornar la confiança de la gent en la vacuna tan bon punt vegin que no és una complicació greu, perquè si no tindrem problemes. 

Salvador Macip
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic