Diuen que volen una parròquia per a tothom. No ho és ara?
Crec que no s’ha escoltat suficient els ciutadans i ciutadanes d’Andorra la Vella, Santa Coloma i la Margineda. La gent ens ha fet arribar que hi ha una consideració que hi ha ciutadans de primera i ciutadans de segona, no és una invenció nostra. Davant d’això, crec que actualment no s’ha fet una parròquia per a tothom.

Parròquia més verda, més amable, més per a les persones en definitiva?
Són coses que a nivell de màrqueting venen molt bé però també cal tocar de peus a terra. Què és una parròquia amable? Es pot dir farem voreres més amples i quantes se n’han fet? I el manteniment? S’hi han posat ara, i nosaltres ja fa temps i ara novament en campanya. Però ho hem dit perquè ho diuen els ciutadans. Ho vaig dir al debat, si les rajoles de Prat de la Creu, que curiosament fa tres dies que s’han reparat, haguessin estat a Meritxell s’haurien reparat al moment. Deixem el màrqueting i baixem al dia a dia del ciutadà.

Cal atendre més els barris?
S’ha d’atendre la visió general de la parròquia. Cada barri, cada espai té unes zones singulars. I és el que volem treballar amb tots els actors implicats, veïns, empresaris, comerciants, de cada barri com ha de ser però amb una visió general de parròquia.

Critiquen la manca d’aquesta visió i l’aposta única per les zones turístiques.
Tenim aquesta sensació, i és certa. Per exemple, Príncep Benlloch, és trist com està, però també Ciutat de Valls, Gil Torres... Som conscients que no podem fer una avinguda Meritxell a Príncep Benlloch però sí que a aquests espais els hem de donar la volta i intentar generar coses, fer espais on realment podem tornar a fer cohesió. És un dels reptes que tenim des d’Enclar, crear la parroquialització, que la gent se senti que forma part de la parròquia.

El Govern demana més implicació dels comuns en matèria d’habitatge, com s’hi pot implicar més el Comú?
Aquest mandat amb la cessió del terreny de Borda Nova, i després amb el projecte del Cedre, que quan ens el van comentar ja vam dir des del minut zero que el tiréssim endavant, que teníem diners. En habitatge hi ha un incendi a la parròquia i a tot el país i hem de veure les solucions a curt, mitjà i llarg termini. Hem parlat amb propietaris i llogaters i el que ens toca és asseure’ns tots i veure què es pot fer. Cedir terrenys és a llarg termini, i cal veure què podem fer des del Comú. I el que diem: primer crear un departament d’Habitatge, que pot gestionar el parc de pisos que tenim, Calones, Jovial i coordinar també els futurs pisos del Cedre. Segon, fer aquestes taules per començar a buscar les solucions que es puguin fer a curt termini.

Parlem d’ajudes directes i del projecte Reviu?
Sí, s’han de fer ajudes pensades per a la necessitat. I el que volem fer amb el programa és posar al mercat els pisos buits i els que estan en mal estat. Tenim propietaris que no necessiten llogar-lo i no volen problemes i aquí els volem dir que des del departament d’Habitatge del Comú ens fem càrrec de tot i a més a més vostè s’assegurarà cobrar un lloguer i estarà exempt de l’impost d’arrendament. I d’aquí a deu anys el pis serà vostre. I després, als propietaris de pisos que no estan gaire bé, nosaltres financem la reforma necessària i mentre es cobra el lloguer es va pagant el finançament.

Prometen una major transparència, no n’hi ha hagut fins ara?
Un no rotund. Aquests quatre anys d’oposició és un tema que m’ha sabut greu. Al final tots volem el millor per a la parròquia, però hi ha maneres de fer. El que no pot ser és que una comissió de serveis públics es reuneixi cada dos mesos quan hi ha un munt de problemes. Hi ha comuns que les fan setmanals i quinzenals. A part d’això ens hem trobat amb molts projectes que passen pel Consell de Comú i no n’hem rebut la informació, i no tota, fins a 48 hores abans. Hem hagut de fer d’investigadors i agafar un rol com si auditéssim i qüestionéssim la majoria, quan també volíem participar del dia a dia de la parròquia. I això és un canvi que volem fer: la minoria ha de formar part del dia a dia de la governança de la parròquia.

El gran projecte del pròxim mandat és la reforma de la plaça del Poble?
Jo trauria això “del gran” i parlaria de projectes necessaris per al dia a dia dels ciutadans, i el de la plaça del Poble ja fa vuit anys que s’hauria d’haver fet. Amb els diners de les fonts, que potser no calien en aquesta ubicació de la Rotonda que ja té altres atractius, s’hauria pogut fer la plaça del Poble, que hagués estat un altre pol d’atracció. També el pla especial de l’Estadi Comunal, que és interessant per l’optimització de recursos, i el tema dels pisos regulats del Cedre, que és un projecte necessari. Ens toquen quatre anys al Comú d’optimitzar i fer bé les inversions.

Com valora el fet que només hi hagi dues llistes?
Coincidir només dues llistes és passar la pilota a la ciutadania. Té dues opcions: o un model igual que ens ha portat a la situació actual de la parròquia i del país, o un altre model. La gent diu, aquests són molt joves... No no no, provi’ns, ja sap el que hi ha ara, doni’ns l’oportunitat. I crec que és bo anar a dues llistes.

Per què els haurien de votar a vostès?
Perquè hi ha una altra manera de fer política. Hem de demanar a la ciutadania si realment volen continuar com s’han fet les coses fins ara. Si se’ls ha tingut en compte i estan contents com està el seu barri i el seu dia a dia, ja saben el model. Si realment pensa que no l’han escoltat, que hi ha barris de primera i de segona, doncs Enclar ho hem dit, ho tenim en compte i ho volem canviar. Una altra manera de fer les coses és possible.


La finestra indiscreta

45 anys. Dos fills (Teo i Nico). Tècnic superior en Dietètica i nutrició i màster en Seguretat alimentària. 

Viu en un pis de lloguer o de propietat? 
Propietat.

En té algun de llogat? 
No.

Cotxes familiars? 
Un BMW de segona mà

En quina llengua parla a casa? 
Català.

Xarxa social de referència? 
Instagram.

Quantes hores dedica al mòbil? 
Per oci, una, per feina, bastant.

Costa Daurada o Costa Brava? 
Les dues.

Sala de cine o plataforma, sofà i manta? 
Sala de cine perquè als meus fills els agraden les crispetes, però sofà i manta és top.

MoraBanc o FC Andorra? 
MoraBanc.

Cuina o li cuinen? 
Cuino.

Plat favorit (només un)? 
Arròs de muntanya.

La cançó de la seva vida? 
Hoy puede ser un gran día, de Serrat.

I la pel·lícula? 
La princesa prometida.

Albert Villaró o Iñaki Rubio? 
Iñaki Rubio.

Existeix vida intel·ligent allà fora? 
Crec que sí.

I a la Terra? 
Depèn del dia i de qui et parli.