Diari digital d'Andorra Bondia
La cònsol major d'Escaldes-Engordany, Trini Marín.
La cònsol major d'Escaldes-Engordany, Trini Marín.

Trini Marín: “S’ha fet una transformació del Clot d‘Emprivat valenta i cautelosa”


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Jonathan Gil

La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, es mostra molt sa-tisfeta de la tasca realitzada al capdavant del Comú durant dos mandats. Considera que la bona gestió dels recursos va permetre anar sortint de la crisi i poder eixugar el deute del Comú de 34 milions fins als 16 actuals. Reconeix que han quedat per fer dos projectes,  l’aparcament de l’Escaler i la separativa d’aigües de Fiter i Rossell.

Comencem fent balanç.
Els resultats obtinguts després de vuit anys em donen una gran satisfacció. Segurament les coses es podrien haver fet millor, però jo n’estic molt satisfeta i un percentatge molt elevat de la gent està molt contenta per totes les activitats que hem fet en cultura, en social, en esports, per a la gent gran. També per tots els serveis que hem pogut donar, com són els pàrquings. Darrere de tot això hi ha una bona gestió i aquesta és la satisfacció que tinc.

Venia d’un primer mandat que vostè ha definit en ocasions com especialment dur.
Sí. Veníem d’un primer mandat on la crisi va ser molt dura, on vèiem que no podíem invertir. Veníem d’una inversió molt bona amb el mandat de Toni Martí i Montserrat Capdevila i l’endeutament del Comú era de 34 milions i era un moment en el qual al Comú no entraven tants diners com per poder invertir i seguir fent coses. Els nostres objectius com a equip comunal van ser els de treballar optimitzant recursos. Vam anar a veure els propietaris dels pàrquings per no haver de pagar més diners, amb els bancs. Era una feina com de formigueta per poder arribar on som ara. Això en un any no ho pots fer. Venia molta gent que s’havia quedat sense feina. Em quedo amb un bon regust de boca perquè vam donar feina a 140 persones. Eren eventuals però era gent que havia de pagar els seus lloguers, les seves despeses mensuals. I tota aquesta gent ens va ajudar molt a tenir la parròquia que tenim ara amb les voravies superarreglades, tot el que era als espais verds, la jardineria feia molt goig i sense una gran inversió, però totes aquestes petites coses van fer l’èxit de la nostra parròquia. Del primer mandat també tinc la satisfacció que vam acabar el cadastre i Escaldes-Engordany va ser la primera parròquia que té tot el cadastre fet i presentat al BOPA.

I de la vianalització de Carlemany, què me’n diu?
Va ser el projecte estrella, amb totes les dificultats que hi va haver. Era un moment en el qual els comerços passaven per una gran dificultat perquè la crisi també va colpejar els països veïns i venia gent, sí, però  no compraven tant. Va ser molt dur i a mi també em feia molta por, però tenia molt clar que invertíem molt pocs diners, en les càmeres i en la conceptualització. Si el projecte no funcionava, les càmeres sempre podien servir. I en la conceptualització que va ser el nom de Vivand. Per mi sempre serà l’avinguda Carlemany, és clar que sí, però la marca era important per a la gent que et ve de fora. Per això feia falta tenir pàrquings a tot el voltant. Si vols que la gent et vingui ho has de facilitar. Vam tenir molta sort per la morfologia de la zona del Clot d’emprivat. Es va treballar molt amb els propietaris privats, vam llogar parcel·les per fer-hi aparcaments i des del Comú vam donar aquest servei.

Del segon mandat, què en destacaria?
El segon mandat ja vam tenir més diners. Vam fer una revisió del pla d’urbanisme perquè ja tocava. Vam prendre l’acord sobre el Clot d’Emprivat sabent que és el pulmó de la parròquia. Que s’havia de fer una transformació valenta i també amb humilitat i cautelosa. Vam dir que la gent pugui construir en alçada i que quedin aquests espais verds per a aquests parcs. Vam parlar amb tots els propietaris privats, ho van veure bé i han començat a entrar projectes. Sempre ho he defensat. A la gent que ha estat en contra els he dit “què preferiu? que hi hagi una construcció tota amuntegada?” Si això haguessin estat terrenys comunals, no hauria passat, però eren privats i sabíem que tard o d’hora aquí es construiria. També la satisfacció de fer moltes separatives, a l’avinguda Carlemany i també al Fener, una zona complicada i amb tot l’embelliment. 

"Hem aconseguit acabar el mandat reduint l’endeutament a 16 milions d’euros"

I què s’ha fet al que no era el centre de la parròquia?
També hem volgut arribar a totes les urbanitzacions, arreglant voravies, canviant fanals. Després de vuit anys hem aconseguit canviar tota la il·luminació pública a Leds. Creiem en una parròquia sostenible i hem d’anar per aquest camí. El medi ambient està en primera línia. Vam fer obres a les piscines i també hem anat per aquest camí. A poc a poc s’ha anat fent tot això. I hem aconseguit acabar el nostre mandat reduint d’endeutament a 16 milions.

Què s’ha quedat al tinter?
Encara quedarà fer la separativa a Fiter i Rossell. Està tot preparat i el pròxim cònsol només entrar ha de treure l’edicte i prou. També queda el pàrquing de l’Escale de 600 places al carrer de l’Obac, carrer Estret que ja estem a punt de signar. Jo no ho veuré, però sí que el pròxim cònsol ja ho té encaminat. 

Sobre aquesta qüestió, hi ha qui diu que s’ha trigat molt.
És un projecte del qual es parlava des de fa 25 anys. Tinc la satisfacció que ho hem aconseguit. Es va morir el propietari principal i això ha frenat tot el que és administratiu i jurídic. Hi ha testaments i notaris. Per a la part alta de la parròquia serà fonamental. Tenir un pàrquing allà et soluciona molt, tant per als ciutadans com per als turistes. 

I què me’n diu de la dinamització del comerç a l’avinguda Carlemany?
Vam ajudar molt els comerços. Fins llavors, el comerç havia treballat sense l’ajuda de ningú. Tot i que era feina del Comú, sempre vaig dir que se’ls havia de guiar des de l’administració comunal. Era difícil perquè veníem d’uns costums i d’una època en què no calia. Llavors vam agafar una persona que feia de pont entre l’equip comunal i els comerciants. Hi ha molts agents econòmics a la zona i s’havien de deixar lligades moltes coses. Al cap de pocs mesos vam veure que la vianalització de Carlemany funcionaria. Pel que fa a l’associació, havia de ser una cosa conjunta amb Andorra la Vella. Nosaltres vam ser pioners i ells van venir al darrere. L’exposició dels Mickeys va ser l’activitat que va donar el tret de sortida a l’associació conjunta.

"La parròquia té un subministrament d’aigua excel·lent i s’està fent l’ETAP"

L’oposició creu que el Comú hauria de tenir més accions de  Capesa, que la gestió de l’aigua hauria de ser competència  del Comú.
No s’havia parlat mai de l’aigua fins que ens vam quedar 72 hores sense. Necessitàvem un dipòsit més, veient com creix la població. Vam fer un pla especial per construir-ne dos. Vam dir que aportaríem un milió d’euros. Al final l’obligació del Comú és acudir si hi ha un problema amb l’aigua. El president del consell d’administració ara mateix és el cònsol menor. Quan hi va haver el tall d’aigua vam decidir fer dos dipòsits. No va caldre posar el milió. El vam guardar dos anys. A Capesa s’havien d’arreglar algunes coses, els estatuts eren molt antics. L’oposició vol aquest canvi però no és tan fàcil. La parròquia té un subministrament d’aigua excel·lent i ara s’està construint la nova ETAP.

La consellera del PS, Cèlia Vendrell, ha estat molt crítica amb la preservació del patrimoni comunal?
S’han complert les lleis i els reglaments al peu de la lletra.  Ella també va aprovar la reforma del pla d’urbanisme on hi ha edificis que no estan protegits, com la Casa Trenella. No saps si el propietari del davant construirà o no. Ho han venut i el nou propietari ha volgut construir. Vendrell em va dir en un ple que rectificar és de savis, i això és malmetre la meva imatge. La meva obligació és complir amb tot el que diu la llei i el reglament. Em sap molt greu el que ha passat. Et posen una casa davant. Perquè a un li interessi hem de modificar les coses? L’edifici en qüestió no estava catalogat. El Comú va dir als propietaris que creien que tenien raó que anessin a la justícia, però el Comú no podia paralitzar les obres. No hi havia cap irregularitat. Quan estàs a l’oposició és molt maco defensar els interessos dels altres.

Han aconseguit pacificar el servei de Circulació?
Com a cap del col·lectiu em va sorprendre molt la querella criminal contra els dos caps de Circulació i vaig pensar que alguna cosa havia fet malament. Sempre he tingut la porta oberta a tots els treballadors. M’havien explicat alguna cosa. Llavors vam prendre la decisió de posar un director, però mai he deixat de confiar en els dos caps de Circulació. Aquesta persona ha encaixat molt bé. Hi ha aquesta tranquil·litat. És una persona molt dialogant i ha copsat molt bé les necessitats de la parròquia. Ara hem de deixar la justícia que digui. 

"Voldria una parròquia igual de sostenible, moderna i capdavantera"

Quins serien els millors moments d’aquests mandats?
Les coses senzilles, com quan es graduen els nens de l’escola bressol abans d’anar a l’escola. A la gent que li he pogut donar feina, em reconforta molt. El retorn del Pessebre Vivent. Quan vam guanyar els sis recursos contra el carrer de vianants. 

El pitjor?
El tall d’aigua de 72 hores. Vam estar allà al peu del canó. Tot l’equip comunal vam estar repartint aigua. 

Com li agradaria que fos la parròquia d’aquí a 10 anys?
Voldria que continués sent igual de sostenible, moderna i capdavantera, que continués creixent en l’àmbit cultural. 
I amb un urbanisme molt endreçat.

“Em vaig presentar una segona vegada sense haver de pactar amb ningú i vaig arrasar”

Com valora el pacte de Govern amb els Liberals?
Respecto en l’àmbit nacional el que ha passat perquè quan estàs al capdavant i no tens majoria absoluta fas el que creus millor. Si no hi ha hagut més remei, s’ha de respectar. A la territorial ens va passar el que ens va passar. Crec molt en el projecte DA i en Espot. 

Però a Escaldes vostè creu que no han de pactar.
Des del comitè parroquial s’està treballant en la candidatura. Jo respectaré tot el que es vulgui fer. Sempre ho he dit. Jo parlo des de la meva experiència. M’he presentat dues vegades, la primera va ser contra el Partit Socialdemòcrata (PS) i vaig guanyar còmodament. 
I em vaig presentar una segona vegada, sense haver de pactar amb ningú, amb quatre formacions polítiques i vaig arrasar. Vaig guanyar per majoria absoluta, vam entrar deu persones de Demòcrates i dues de l’oposició, una del PS i una dels Liberals. Per això a mi se’m fa difícil. 

Diria que hi ha divisió en el comitè parroquial. Podríem parlar de partidaris de Martí i partidaris d’Espot?
Li dec un respecte a Toni Martí. Va creure en mi. Ara, que jo he hagut d’aprendre i m’he hagut d’espavilar. Me l’aprecio. Ha estat una persona que va deixar la parròquia molt bé. A Xavier Espot també me l’aprecio molt. És una persona molt conciliadora. Des d’Escaldes li vam donar suport a totes. Veníem d’uns mandats de Toni Martí que hi ha hagut coses bones i dolentes. Quan la gent està farta de totes les lleis que es van haver de fer, això va representar un desgast. No he vist que hi hagi divisió, no estic tot el dia allà. Tinc molta feina al Comú. Per triar candidat esperem a l’últim moment, a Escaldes som molt especials. El que sí que m’agradaria és que del meu equip actual alguns hi fossin. 

Seguirà en política?
Ara no ho sé. Ha estat una etapa de la meva vida de la qual estic molt satisfeta. He pogut palpar i ajudar que la parròquia sigui el que és ara. Poder treballar pel teu país, m’agrada.

Trini Marin

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte