Diari digital d'Andorra Bondia
Víctor Pintos]
Víctor Pintos]

Víctor Pintos: “Crec que la inversió que es fa a l’avinguda d’Enclar és desmesurada”


Escrit per: 
M.S/Foto: Jonathan Gil

El conseller de Cd’I+Liberals d’Andorra al Comú d’Andorra la Vella Víctor Pintos discrepa del balanç triomfalista dels primers cent dies de mandat fet per la majoria i manté que només “s’ha fet una estratègia de màrqueting” per transmetre que s’ha treballat, però “la feina menys vistosa no s’ha fet”. Així mateix, el conseller d’LdA assegura que la parròquia té altres prioritats que no l’embelliment de l’avinguda d’Enclar.

¿Quin balanç fa dels primers cent dies del nou consolat?
És difícil de poder objectivar el balanç. D’acord amb el programa electoral que portaven van d’alguna manera cremant etapes, però veiem que són campanyes o uns punts molt mediàtics i que la feina que és poc vistosa no s’ha fet. Entenem que en els primers cent dies s’han dedicat a fer una estratègia de màrqueting interessant en el sentit de poder transmetre a la parròquia aquells compromisos que havien fet, i no és que els hagin assolit sinó que d’alguna manera els han treballat o diuen que els han treballat. Això fa que tinguin la possibilitat de comunicar una feina que han fet però, si filem prim, veiem que són feines que ja vénen de l’anterior mandat o, com en el cas de l’avinguda d’Enclar, s’han limitat a ensenyar una secció i una planta d’un avantprojecte que volen fer i creuen que això vendrà. És més una qüestió de propaganda que no pas de treball.

¿Què li sembla el projecte que esmentava de l’avinguda d’Enclar?
És desproporcionat que la inversió més gran que té el Comú d’Andorra la Vella per a aquest exercici sigui l’embelliment de l’avinguda d’Enclar, i ho és perquè la parròquia té altres prioritats. Segurament no es tracta d’inversions tan notòries o de tanta transcendència mediàtica, però potser són més necessàries. Podria ser perfectament l’assumpte de les inundacions de Santa Coloma, on per a aquest 2016 el Comú no ha previst res. Ha previst 300.000 euros per a la separativa d’aigües, però el que són estrictament les feines de desguàs, que l’anterior consolat tenia previstes, no apareixen. Entenem doncs que les prioritats no coincideixen amb les que nosaltres hauríem posat.

¿Servirà per potenciar l’entrada de visitants?
En un moment determinat es va optar per fer la variant, la carretera de l’Obac, per descongestionar un problema gros com era el trànsit, i d’alguna manera es va aconseguir amb aquesta carretera general. Evidentment, això ha fet que s’alleugerís molt el trànsit que anava per Santa Coloma. Ara es pretén reconduir una mica la circulació, però resulta curiós que es vulgui embellir un tram on no hi ha comerços ni cap tipus d’activitat econòmica. És ben bé l’entrada a un tram com seria el final de l’avinguda d’Enclar i al principi de l’avinguda Santa Coloma on podria haver-hi una mica més d’activitat. El que ens han ensenyat és molt estètic. Els carrils bici potser tindran certa utilitat però entenem que aquesta no és ni molt menys la prioritat de la parròquia, ni de Santa Coloma, que el que necessita és resoldre els problemes d’inundabilitat. Això és per nosaltres un projecte estratègic, i segurament pels habitants de Santa Coloma també ho és.

¿Com valora la decisió de tancar la part baixa de l’avinguda Meritxell?
Ja ho dèiem al nostre programa electoral, que no érem partidaris de tancar-la perquè entenem que fer únicament per a vianants el tram d’Unió a la Rotonda d’alguna manera desequilibraria la generalització del comerç en tota la zona de Prada Ramon, per exemple. Com a ciutadà ja m’agrada que hi hagi una zona per a vianants, però la nostra responsabilitat com a consellers ha de transcendir la qüestió estètica. Entenem que aquesta mesura crea un potencial problema en tota la circulació i d’alguna manera s’impedirà la connectivitat amb Prada Ramon. A més, si avui en dia tenim la Rotonda com a punt estratègic on els turistes arriben i ja no hi ha continuïtat cap a la part alta de l’avinguda, ara amb més rotunditat aquest trencament hi serà. 
Segueixo defensant el que dèiem en campanya, és a dir talls puntuals d’acord amb el comerç i la majoria de la gent i que d’alguna manera ens revitalitzava el gros comercial de tota la zona. Ara, en canvi, estem prioritzant una zona molt definida.

¿S’afavoreix per tant grans cadenes en detriment del petit comerç?
Sí, tenim entès que el petit comerciant no està tant d’acord com les grans cadenes que podrien estar en l’eix aquest.

¿I què li sembla la inversió de 300.000 euros? ¿Serà suficient? ¿Hi haurà dues avingudes Meritxell?
De fet ja les tenim, des de la Unió fins a la Rotonda és un tractament i de la Rotonda al centre històric o a la plaça Rebés n’és un altre. Aquí entrem en els diferents posicionaments que poden tenir els comerços de les diferents zones. Crec que la inversió grossa ha d’estar orientada a la part alta, si es vol fer només un vial i eixamplar voreres... A baix, si es fa per a vianants, l’embelliment i les actuacions que s’han de fer no són especialment costoses per al Comú. Se’m fa difícil dir si són molts o pocs diners, però en qualsevol cas s’han de gestionar amb seny, amb sentit comú i mirant d’afavorir la major part de la parròquia i no un tram només.

Tampoc és doncs un projecte prioritari per revifar el comerç a la parròquia.
No. Crec que s’ha de fer accions que beneficiïn la majoria dels comerços i això ha d’obeir, respondre, a un projecte global i, sobretot, ben planificat. Perquè el problema que tenim en general al país és anar posant pedaços, anar arreglant coses de forma puntual sense realment planificar-ho tot en conjunt. I en clau parroquial el que hem de fer és veure quines són les actuacions que amb un pressupost limitat com el que té el Comú poden afavorir el gros de la parròquia.

Serviran com a mínim per refermar la capitalitat d’Andorra la Vella.
Sens dubte que falta una inversió per a l’embelliment d’aquest eix principal, però no seria només Unió-Rotonda i Rotonda-plaça Rebés sinó que s’hauria de donar continuïtat al que seria Príncep Benlloch i l’avinguda Santa Coloma però fent actuacions que afavorissin el comerç ja instal·lat. Que la despesa més grossa del pressupost vagi al tram entre la rotonda de la Margineda i la rotonda de damunt la Becier no és correcte, és un error estratègic important, perquè prioritzem una zona on realment no fa falta tanta inversió, perquè no ens comporta aquell retorn que faria falta en altres zones de la parròquia. Crec que la inversió que es fa a l’avinguda d’Enclar és desmesurada.

¿La situació financera del Comú ja permet afrontar aquestes inversions?
El paper tot ho aguanta, però amb els ingressos que té previst el Comú els 4,6 milions d’inversions són assumibles, una altra cosa és que es compleixin les previsions d’ingressos. En l’ITP estem parlant d’un ball de 500.000 euros, i ja ho vàrem dir el dia de l’aprovació dels comptes, que el pressupost tenia unes mancances, que d’alguna manera s’havia fet unes aproximacions que si files prim la llei no et permet, i també en el cas de l’ITP, que entenem que no prosperaran.

¿Què li sembla la decisió d’instal·lar càmeres al carrer en alguns punts determinats de la parròquia per reforçar la seguretat?
S’ha de vetllar per l’equilibri entre la seguretat del nostre país, que és un bé indiscutible, i la legalitat de les actuacions. S’hauria de buscar un marc legal que ens ho permetés i que no fos intrusiu en el que és la llibertat de les persones.

¿Veu bé el trasllat de la Casa Pairal a la plaça del Poble?
Segons diuen, és una reclamació dels mateixos padrins, i entenem que s’ha d’atendre de la millor de les maneres. L’únic que tenim a dir és que això no s’ha especificat de manera clara en el pressupost, fa la impressió que s’ha actuat amb improvisació.

Pel que fa al compliment de la sentència del GAdA, ¿s’hauria d’accelerar?
La cònsol va dir al seu moment que s’aplicaria fil per randa, i tinc entès que això s’ha posposat. No sé si hi ha o no acord amb els sindicats perquè s’ha activat la qüestió dels triennis i no sé s’hi ha l’acord de “et pago els triennis i aparquem el GAdA”.

El consolat va arrencar amb tres acomiadaments de personal de relació especial. ¿Com veu el clima laboral a la corporació?
Des de fora, perquè a dins de l’engranatge comunal no hi tenim accés, ho veiem bé. Sí que va haver-hi la distorsió amb la qüestió dels acomiadaments, però el clima laboral sembla correcte.

¿Quina relació mantenen amb la majoria?
La relació és magnífica, molt correcta. En el marc de les comissions no tinc cap queixa. Una altra cosa és que aquí s’acaba la nostra tasca de consellers de l’oposició. Normalment a les comissions s’informa, però sovint et trobes que hi ha punts en l’ordre del dia que ja han estat aprovats per la junta de govern, i no té gaire sentit tret que sigui des del punt de vista informatiu. Però en general la relació és bona, en les comissions hi ha possibilitat de debatre i parlar, i l’únic és això del tempo.

I tot i que no és ben bé un assumpte del Comú, ¿què li sembla el projecte The Cloud? ¿Ajudarà a revitalitzar la zona de Riberaygua i Prada Ramon?
Sens dubte, malgrat que, en clau nacional, no estic d’acord amb aquestes grans inversions, i menys ara que estem en un moment bastant complicat. Gastar-nos els diners que diuen que costarà aquest edifici no estaria dins les meves prioritats. Ara, un cop dit això i tenint en compte que aquestes obres ja no tenen marxa enrere, evidentment serà un revulsiu per a la parròquia. Tot i que, pel pressupost que estem manejant per a un edifici d’aquestes característiques, el retorn no està justificat. A més, tinc entès que no disposem d’estudis que hagin mirat la viabilitat d’aquesta inversió i el retorn per al país.

¿Seria un cas similar al del projecte del recinte multifuncional que també podria acollir la parròquia?
Sí. La cònsol ens va comentar que havia proposat al Govern dos sòls per acollir aquest edifici. Ara, com ja he dit, una cosa és en clau parroquial i una altra en nacional. I les responsabilitats que tenim com a consellers haurien de transcendir el parroquialisme. Les inversions que ens podem permetre com a país tenen altres prioritats ara mateix. Això no vol dir que no invertim o ajudem a prendre decisions estratègiques per al país. Però cal planificar bé, ¿per què necessitem un recinte multifuncional?, ¿per què el volem ara mateix? ¿Per acollir el Cirque du Soleil? No val la pena ja que estem parlant d’una inversió molt important. Ja que hi ha les reunions de cònsols, en què participa també el Govern, aprofitem veure realment quines són les inversions més estratègiques.

 

entrevista
Víctor Pintos
LdA
Cd'I
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic