Primera frenada en sec a l’ambiciós projecte de l’FC Andorra. Gerard Piqué, exjugador del Barça i un dels màxims accionistes del club, va presentar el seu nou pla amb aquest missatge: “Vull escoltar l’himne de la Champions a Andorra”. El seu protagonista va viure, possiblement, aquest descens des de Mèxic. Aquella frase es va dir el 2019. Des de llavors, de Primera Catalana a segona divisió B, ja que van saltar-se la tercera divisió després de comprar la plaça del Reus Deportiu i acabar a segona divisió el 2022 com a campió del grup 2 de Primera RFEF –antiga segona B–. El curs passat, en el primer any en el futbol professional, van lluitar per disputar el play-off i enguany han posat el punt final a la crònica d’un descens anunciat en perdre per 3 a 0 contra el Reial Oviedo. No van fer els deures, de fet no ho han fet durant tot el curs, i van consumar el descens a Primera RFEF. Un fracàs total, i més per les expectatives creades des de l’arribada de les persones que lideren aquest projecte als despatxos. I a partir d’ara què? El VPC Andorra està convençut que tornarà a l’Estadi Nacional per jugar a la divisió d’honor B espanyola. També està el projecte de canviar la gespa natural per l’artificial. A Primera RFEF aquesta superfície, de moment, no està permesa. Catorze jugadors amb contracte i 12 acaben. I un dels màxims accionistes gaudint de la seva nova joguina pel món. I no va ser l’únic a descendir, ja que també van acabar condemnats l’Alcorcón i el Vila-real B on milita l’internacional Iker Alvarez De Eulate.
L’FC Andorra necessitava guanyar sí o sí i esperar les ensopegades del Mirandés i l’Osca, però els de Miranda de Ebro van empatar a 2 a Albacete i l’Osca va guanyar a Cartagena per 0 a 2. Això sí, l’FC Andorra es va enfrontar a un Reial Oviedo que lluita per classificar-se pel play-off d’ascens a primera. Els de Luis Carrión van donar el primer avís amb una centrada per la dreta de Colombatto cap a Masca, però Nico Ratti, amb una bona mà va evitar el remat del davanter portuguès.
Al minut 27, Borja Sánchez va estar a punt d’avançar els asturians. El migcampista d’Oviedo va rebre al punt de penal una centrada de Jaime Seoane des de l’esquerra i a la mitja volta va enviar el seu xut fregant el pal de la porteria de Nico Ratti. I abans del descans, l’FC Andorra va gaudir de la seva millor oportunitat amb un xut creuat de Julen Lobete que va anar a fora per ben poc.
A la represa, pitjor inici impossible. Només començar, Masca va batre el porter Nico Ratti amb un xut des de la frontal de l’àrea després de rebre una passada de Colombatto. Aquest gol va destrossar l’FC Andorra i el Reial Oviedo no va saber sentenciar. De fet, al minut 67, una centrada de Pomares es va passejar sense trobar rematador en l’àrea petita. Sis minuts després va arribar el 2 a 0 amb un gol de Paulino després d’aprofitar un regal defensiu d’Adrià Vilanova. El càntabre va fer la paret amb el defensa tricolor. Error monumental. Al minut 87, Nico Ratti va salvar el gol de Sebas Moyano i un minut després, Paulino va signar el 3 a 0 definitiu en combinar amb un jugador format a l’FC Andorra –quan aquest club tenia la base al país– com Jonathan Dubasin.
I a partir d’ara què? La pregunta que es fan molts. Continuarà viu el projecte? A saber.

FITXA TÈCNICA:

3- Reial Oviedo: Leo Román, 'Viti' (Lucas Ahijado, 82'), Oier Luengo, Dani Calvo, Pomares, Colombatto, Jaime Seoane, Santi Cazorla (Paulino, 28'), 'Masca' (Sebas Moyano, 64'), Borja Sánchez (Jonathan Dubasin, 64') i 'Alemão' (Borja Bastón, 82').

0- FC Andorra: Nico Ratti, 'Petxa', Adrià Vilanova, Diego González, Martí Vilà (Almpanis, 78'), Jandro (Pombo, 78'), Sergio Molina, Rubén Bover (Álvaro Martín, 62'), Iván Gil, Julen Lobete i Karrikaburu (Scheidler, 78').

Goles: 1-0 'Masca' (46'); 2-0 Paulino (73') i 3-0 Paulino (88').

Àrbitre:  Daniel Jesús Trujillo Suárez (Tenerife) i al VAR Aitor Gorostegui Fernández-Ortega (Sant Sebastià). Grogues a Borja Sánchez i Oier Luengo –Reial Oviedo– i a 'Petxa' i Iván Gil –FC Andorra–.

Lloc: Estadi Carlos Tartiere d'Oviedo. 26.195 espectadors.