Diari digital d'Andorra Bondia
Buscant el doble ascens als despatxos
Buscant el doble ascens als despatxos

Buscant el doble ascens als despatxos


Escrit per: 
Víctor Duaso
Els partits del Futbol Club Andorra no van acabar el 26 de maig quan van assolir l’ascens esportiu a tercera divisió espanyola. Del camp de gespa artificial de Prada de Moles es va passar als partits als despatxos.  Allà no hi havia cautxú ni el verd del terreny de joc, però sí que es conservava l’ambició total que hi ha instal·lada al club des de l’arribada del defensa de l’FC Barcelona Gerard Piqué. Ell és el president de Kosmos Holding i, gràcies a ells, l’FC Andorra, el club esportiu més antic del país, va tornar a veure la llum després d’anys i anys vivint fent equilibris sobre un filferro. El 17 de juliol la Reial Federació Espanyola de Futbol va decidir excloure de la segona divisió B espanyola el Reus Deportiu després de no dipositar l’aval necessari per jugar a la tercera categoria del futbol espanyol. A més a més, el seu segon equip baixava de retruc a primera catalana. A partir de llavors, el Futbol Club Andorra va activar-ho tot per poder optar a aquesta vacant a segona divisió B espanyola, tot i que el seu projecte inicial era pujar categories per mèrit esportiu i no als despatxos. Ahir ja van assegurar de manera oficial que havien sol·licitat a la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) la plaça a segona divisió B espanyola. Dilluns tindran notícies de si assoleixen aquest doble ascens.
La subhasta va començar, però, amb una xifra de 630.000 euros. L’Hospitalet era el principal candidat, però en una roda de premsa realitzada pel seu president, Santi Ballasté, ja va descartar passar per caixa considerant la quantitat abusiva i això que ja no eren 630.000 euros sinó 452.022. A partir d’aquí quin és el camí a seguir? S’aplicarà l’article 194 que estableix un ordre jeràrquic a l’hora d’atorgar el lloc en cas que diversos clubs presentin la quantitat acordada. Abans del desempat, tot aquell club interessat en la plaça del Reus ha de comunicar en un termini de tres dies hàbils després de la publicació de la circular que està disposat a pagar el cànon imposat. 
Després, la RFEF imposa als clubs dipositar els 452.022 euros sense trigar més de 24 hores després de la finalització del termini dels tres dies hàbils anteriorment exposat. En cas de no ser els ocupants definitius se’ls tornaria els diners. En cas que passats els tres dies hàbils cap club s’interessés per la plaça el preu de 452.022 euros passaria a ser de 226.011 euros, és a dir, la meitat, però segons Zamora 24 horas, el Zamora ja hauria pagat els 452.022 euros i segons els mitjans d’Alacant l’Intercity San Juan també hauria passat per caixa així com l’Alcobendas Sport. Altres clubs també s’ho plantegen com el Real Jaén o el Linares, però estan pendents de trobar el finançament.
Qui opta a la plaça del Reus? L’Hospitalet és el club amb més dret esportiu i, per tant, era el màxim favorit, però queda descartat ja que no volia pagar cap quantitat de cànon. La normativa diu que opta a la plaça l’equip de tercera divisió espanyola de la mateixa federació d’àmbit autonòmic a la qual pertanyi l’equip descendit per impagament, també l’equip descendit de segona divisió B espanyola de la mateixa federació d’àmbit autonòmic a la qual està adscrit el club descendit per impagament, la resta d’equips de tercera divisió o la resta d’equips descendits a segona divisió B.
Pot optar a aquesta plaça l’FC Andorra? Sí, però no parteix, ni molt menys, com el club amb més opcions. Això sí, per proximitat i per capacitat econòmica pot. De moment ha fet el primer pas en un partit que comença amb cert desavantatge per l’article 194, ja que aquest divideix en diferents categories els equips de tercera i els descendits de segona B a tercera. Per exemple, el Peralada està adscrit a tercera ja que va baixar, però no se l’inclou en l’apartat A, és a dir, si un equip que acaba de baixar no figura com jeràrquicament igual que qualsevol entitat del grup V tampoc ho hauria de fer un equip acabat d’ascendir i que no va formar part del grup V el passat curs. També es parla del dret esportiu i en la secció cinquena de l’article 194 només s’aplicarà quan hi hagi diversos clubs que preguntin per una plaça i compleixin els requisits del mateix apartat de la secció tercera abans esmentat.
Des del club, que celebra dissabte l’Assemblea General Ordinària per als seus socis, no hi ha cap tipus de notícia. Silenci, però amb filtracions interessades. Cap comunicat oficial i mentrestant tothom parlant d’ells, per fi, de coses positives com intentar un ascens als despatxos en l’àmbit econòmic per jugar a segona divisió B sense passar per tercera. A més a més, dilluns comença la pretemporada amb Gabri García de tècnic i amb quatre fitxatges fets oficials a través del web del club –després d’estar molts mesos inactiva. En cas de pujar a segona divisió B, el club tricolor s’hauria de fer un replantejament de la plantilla actual i ja és 26 de juliol...
 
Avui assemblea clau a Manresa
 
Si l’FC Andorra celebra dissabte l’assemblea general ordinària també hi ha programada la del Gimnàstic Manresa per divendres. La junta actual del club manresà proposa la conversió del club en societat anònima esportiva com a pas previ a la venda del club a l’empresa Kosmos 
Holding de Gerard Piqué. La inversió xifrada és de més d’un milió d’euros en els propers anys tal com avança el Regió7. En cas de fructificar l’operació, el Gimnàstic Manresa passaria a ser el futbol base (el planter) de l’FC Andorra sense cap canvi de denominació ni d’ubicació. No seria una filial, per tant: un jugador del Gimnàstic Manresa no podria jugar la mateixa temporada en el club andorrà, almenys tal com està inicialment previst. La intenció de Kosmos és forjar jugadors que en el futur puguin formar part de la plantilla de l’FC Andorra sigui quina sigui la categoria. 
Kosmos també vol treure rendiment econòmic d’aquells futbolistes que ascendeixin a categories més altes.
 
FOTO: ALBERT MARTÍN
Número de vots: 198
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic