“Era un pas necessari. Com cremar etapes”. David Hidalgo, director general de la Candidatura Andorra 2027, va descriure d’aquesta manera la sensació que li va quedar ahir del Congrés anual de la Federació Internacional d’Esquí (FIS) celebrat a la ciutat italiana de Milà després de la decisió de l’ens internacional d’atorgar el Campionat del Món del 2027 a Crans-Montana (Suïssa). La derrota la van saber ahir a la tarda, però el cartell de la pròxima candidatura, el 2029, ja estava llest i l’equip ja lluïa els polos també del 2029. “El component polític és molt important”. Aquest va ser un altre dels motius que addueix David Hidalgo. I per  al pròxim dossier? “Una mica de millora, però tècnicament no variarà massa. Ens van apreciar molt la barreja d’esport i entreteniment i també d’accessibilitat”. 
El retorn de Milà està farcit d’optimisme. “El feedback és excel·lent. Tenim un producte molt bo i una base molt sòlida per seguir treballant. Com a país hem donat sensació de solvència. Ha guanyat la proposta clàssic, però innovadora relativament. Ara tenim unes finals de la Copa del Món i alguns matarien per tenir-les”, va indicar David Hidalgo, que preveu que es torni a presentar el 2029 Narvik (Noruega) i no ho farà, segons ell, Garmisch-Partenkirchen (Alemanya). Això sí, va parlar de Val Gardena (Itàlia). “Una de les màximes de la FIS és que el primer cop que un presenta candidatura no es guanya. Hem lluitat contra tres Goliaths i Garmisch-Partenkirchen ja ha rebut la primera pedrada”. Andorra, ara ja 2029, té un any per presentar aquesta nova candidatura. 
Francesc Camp, Cònsol Major de Canillo, president d’Ensisa i Ski Andorra, va lloar la feina feta per l’equip d’Andorra 2027. “Vam decidir presentar candidatura perquè estàvem convençuts i preparats. Crèiem que ho mereixíem, ja que el projecte tenia rigor i professionalitat. A més a més, anava molt més enllà i mostrava un país modern i acollidor”. Camp va voler enviar un missatge d’optimisme. “Aquests esforços no han estat suficients per guanyar. Això sí, hem preocupat els nostres rivals i sabem que la nostra candidatura ha agradat a la FIS. Comencem un nou camí i estem il·lusionats per aconseguir el Campionat del Món del 2029”.
Justo Ruiz, secretari d’Estat d’Esports, també va parlar d’una decisió política. “Quan es barreja política i esport tot es complica molt més. Les victòries ensenyen poc i les derrotes, analitzant-les, t’ajuden més. Aquest era un pas necessari i és una derrota que no decep, ja que hem lluitat contra autèntics transatlàntics del món de l’esquí”. Sigui com sigui, Justo Ruiz ja s’esperava aquest desenllaç. “A nivell emocional deia que teníem opcions i la part més racional deia on anem. Aquesta derrota ens ensenyarà i ens farà madurar. No hi ha cap mena de dubte que hem presentat la millor candidatura”. 
Toni Crespo, delegat tècnic de la FAE, va parlar en veu dels membres de l’ens desplaçats a Milà: Carles Visa, Patrick Toussaint i Josep Pepi Pintat. “Portem molts anys amb el Campionat del Món al cap. És un somni per a nosaltres acollir aquest esdeveniment i estic convençut que algun any convertirem aquest somni en realitat. El fet de tenir ara Patrick Toussaint al Consell de la FIS serà molt positiu”, va indicar Crespo. Des de dimecres a la tarda ja pensen en el 2029. En previsió ja guanyen...
 
Touissant, nou membre del Consell de la FIS
 
Sense Campionat del Món 2027 però amb Patrick Toussaint nou membre del Consell de la Federació Internacional d’Esquí (FIS). El vicepresident de la Federació Andorrana d’Esquí (FAE) va ser escollit ahir com a nou membre en una junta presidida per als pròxims quatre anys per a Johan Eliasch, que renova el seu mandat. “Sempre està bé ser-hi perquè és un reconeixement per al país, un país de neu, i per tot el que s’ha fet durant molts anys i que esperem que culmini amb el Campionat del Món del 2029”, va reconèixer Touissant, que espera exposar a partir d’ara el punt de vista de la FAE. “Ara som 18 membres i ara podrem expressar la nostra opinió i estar al cas de tot el que es mou a la FIS”. També va lloar la tasca d’Andorra dins de la FIS. “Som un país molt petit que ha entrat dins de la FIS i per contra hi ha països molt grans com ara Rússia o els Estats Units que no estan dins del Consell”, va fer notar Patrick Toussaint.