D’Aixovall –gairebé ningú no se’n recorda, d’aquell campet– al Centre d’Entrenaments de la FAF, d’allà a Prada de Moles d’Encamp i ara a l’Estadi Nacional d’Andorra la Vella. D’estar a punt de desaparèixer a venir Gerard Piqué i canviar la cara del club esportiu més antic del país. De tenir una instal·lació per sortir del pas amb una gespa artificial més criticada que lloada a tenir un Estadi Nacional amb gespa natural –amb un 20% sintètic–, amb cabines i sala de premsa. De veure el Palau d’Anglesola –que em disculpin, no els vull pas menysprear– a veure el Granada CF. Aquest és un resum breu de com ha canviat aquest club des de l’hivern del 2018.
El 21 de maig van assolir l’ascens a la Lliga SmartBank i els operaris es van posar mans a l’obra –mai més ben dit– per deixar enllestit el remodelat Estadi Nacional per al partit d’ahir. Els d’Eder Sarabia, després de tres partits a l’exili, per fi van debutar davant de la seva afició i ho van fer contra un Granada que és exprimera divisió, que està dirigit per Aitor Karanka –que va ser segon de José Mourinho al Reial Madrid– i que té jugadors com José Callejón –ex-Reial Madrid o Nàpols. Sigui com sigui, l’FC Andorra es va imposar per 1 a 0 i va trencar la condició d’invicte del líder de la Lliga SmartBank.
Va ser el partit en què l’FC Andorra va estar menys reconeixible en algunes fases. Això sí, l’1 a 0 va arribar mentre la gent agafava lloc a la graderia. Corria el minut 5 quan una passada llarga a l’espai lliure d’Adrià Vilanova l’aprofitava Iván Gil per superar amb una bonica i precisa vaselina el porter André Ferreira. L’ex-Espanyol B va trencar el fora de joc i va definir amb moltíssima qualitat.
El Granada CF va despertar de cop i va treure la pilota a l’FC Andorra. Al minut 15, Ricard Sánchez es va quedar tot sol davant Raúl Lizoain, però el seu xut creuat va anar a fora. Dos minuts després, Uzuni feia una deixada cap a enrere i José Callejón des de la frontal ho va provar amb un xut sec, tot i que força desviat. Els de Karanka van buscar el gol de l’empat sense cap tipus de fre i Sergio Molina va salvar un xut que anava directe a la xarxa de Matías Arezo. Tot seguit, Uzuni es va quedar tot sol davant Raúl Lizoain després d’una pèrdua d’Adrià Altimira, però el porter canari va refusar amb el peu. La pilota va caure als peus d’Antonio Puertas i Mika Mármol va salvar el gol de l’empat.
A partir de llavors, els d’Eder Sarabia van recuperar la pilota i hi van posar una espècie de somnífer. Partit adormit i cap al descans.
A la represa, el Granada, amb molt més cor que cap i sense gaire precisió, va buscar la igualada. Al minut 54, Uzuni de cap va rematar una centrada d’Antonio Puertas, però la pilota va marxar per sobre del travesser. Els d’Eder Sarabia es van defensar i en cap moment van patir gaire. Al minut 63, Marc Fernández podia haver sentenciat amb una rematada de cap en planxa en una centrada d’Iván Gil. El porter portuguès André Ferreira va salvar sobre la mateixa línia.
Al minut 66, el VAR va salvar l’FC Andorra. El jugador Antonio Puertas va marcar de cap. Tot i així, el videoarbitratge va anul·lar el gol per mans prèvies d’Uzuni. El Granada, amb poquíssima verticalitat, només en va tenir una en l’última jugada del partit. Raúl Lizoain va refusar el xut centrat del debutant Alberto Perea. El proper partit es jugarà a Miranda d’Ebro. Serà diumenge, contra el Mirandés que dirigeix l’exdavanter Joseba Etxeberria.

1- FC ANDORRA: Raúl Lizoain, Diego Pampín (Martí Vilà, 58'), Adrià Vilanova, Mika Mármol (Álex Pastor, 74'), Diego Alende, Adrià Altimira, Marc Aguado (Rubén Bover, 83'), Sergio Molina (Jandro, 46'), Iván Gil, Marc Fernández i Germán Valera (Héctor Hevel, 58').

0- GRANADA CF: André Ferreira, Ricard, Miguel Rubio, Ignasi Miquel (Erick Cabaco, 76'), 'Quini' (Jonathan Silva, 57'), Bodiger, Sergio Ruiz, Matías Arezo (Alberto Perea, 57'), Uzuni (Jorge Molina, 69'), Antonio Puertas i José Callejón (Rochina, 76').

GOL: 1-0 Iván Gil (5').

ÀRBITRE: Raúl Martín González Francés (Las Palmas) i al VAR Iosu Galech Apezteguía (Pamplona). Grogues a Héctor Hevel –FC Andorra– i José Callejón i Uzuni –Granada CF–.

LLOC: Estadi Nacional d'Andorra la Vella amb 2.720 espectadors.