Alguns d’ells no són ni Chris Froome ni Purito Rodríguez ni tampoc Alberto Contador, però els emulen com si ho fossin. El Tour de França arriba diumenge, i ho farà amb la disputa de la novena etapa, que es podria qualificar com l’etapa reina de la Grande Boucle, amb inici a la Vall d’Aran i final a la coma d’Arcalís. Un total de tres ports de primera categoria i un de segona abans de la pujada final, de categoria especial, a Arcalís. La 39a edició de la Multisegur Volta als ports, organitzada per  l’Agrupació Ciclista Andorrana, va voler convertir-se en el millor preludi possible de l’etapa que tindrà lloc diumenge vinent al país. Un total de 1.300 participants, rècord de la prova, és a dir 200 més que en la 38a edició, de catorze nacionalitats es van citar ben d’hora a la Massana. Uns per fer el recorregut llarg, que es van trobar quatre ports de muntanya –coll de la Peguera, alt de la Comella, collada de Beixalís i la coma d’Arcalís– amb un desnivell acumulat de 3.232 metres. D’altres per fer el recorregut mitjà, amb tres ports d’alta muntanya –alt de la Comella, collada de Beixalís i la coma d’Arcalís– i 2.322 metres de desnivell. I els que s’ho van prendre d’una manera més lúdica van fer el curt, amb ascens a la coma d’Arcalís des de la Massana, amb 1.109 metres de desnivell. “Poqueta” cosa.
En el recorregut llarg es va imposar el basc Raúl Portillo, que el 2014 va ser campió d’Espanya  M40 A. En total va necessitar 3.54.59 hores i es va imposar davant d’un professional que resideix al país: Simon Clarke. L’australià del Cannondale i ex-Orica-GreenEDGE no competeix al Tour de França i amb alguns excompanys d’equip, que també resideixen al país, va decidir participar en la Volta als ports per després acabar segon amb 3.55, seguit de  l’australià Mark O’Brien. El ciclista de l’Avanti IsoWhey Sport va fer una marca de 4.00.34 hores. Alguns ciclistes destacats es van citar a la 39a Volta als ports, i molts d’ells s’ho van prendre com un autèntic entrenament. No en va és el que fan cada dia per exercitar-se.
En categoria femenina, la victòria va ser per a la catalana Martina Sans amb 4.36.53 hores, seguida de Teresa Costa amb 4.47.56. L’últim lloc del podi el va ocupar Mireia Fonollosa amb 4.49.56. “La Volta als ports ha tornat a ser un èxit amb rècord d’inscrits. A més a més, ens ha fet el temps ideal. El balanç que en fem és molt positiu. Als participants els ha agradat més pujar a Beixalís que no pas al coll d’Ordino. Ha anat tot molt bé i no hi ha hagut cap accident, tot i que sí dues caigudes”, va assegurar el president de la Federació Andorrana de Ciclisme, Gerard Riart, que com cada any va comptar amb diferents esportistes de màxim nivell, com Cyril Despres i també la sabadellenca, campiona d’Espanya de BTT, Sandra Santanyes. Qui no va poder acabar la prova va ser Xavi Fernández, que va punxar dues vegades amb la bicicleta de mà. “L’any que ve serà el nostre 40è aniversari de la Volta als ports i apostarem per arribar a 1.500 inscrits. Volem donar la màxima qualitat possible als participants”, va indicar Riart, que ja pensa en properes activitats per a la pròxima edició un cop acabada la 39a. En el recorregut mitjà va vèncer Jaume Rué amb un temps de 3.06.14 hores, seguit per l’incombustible Emili Pérez i Wilson Pérez. En noies, victòria per a Sílvia Fonts amb 3.39.17. En la 40a edició la Volta als ports perseguirà tornar a superar-se, perquè no té cap mena de fre.

Purito, cinquè a la general del Tour

Joaquim Purito Rodríguez, el líder del Katusha, és el millor ciclista resident en la classificació general del Tour de França un cop disputada la segona etapa, entre Saint-Lô i Cherbourg, després d’acabar en quinzena posició en una etapa en què es va imposar Peter Sagan. El resident ocupa la cinquena posició a la general, que lidera el mateix Sagan. Avui, de Granville a Angers.