Jordi Aláez va ser un autèntic malson per a la defensa d’Hongria i amb ‘Cucu’ va protagonitzar la jugada del gol anul·lat pel VAR.Foto: FAF / Pedro Salado

El VAR ‘evita’ sumar un punt

V. D.
El sistema d’assistència arbitral per vídeo (VAR) va entrar en joc i va evitar que la selecció d’Andorra sumés un punt al Puskás Aréna de Budapest. Hongria ho va saber aprofitar i, patint de valent, es va imposar per 2 a 1 després d’una bona primera part i una segona per oblidar.
La jugada clau del partit va arribar al minut 66 i amb 2 a 0 en el marcador. Un greu error defensiu va suposar una combinació entre Jordi Aláez i Cucu. El davanter del Formentera va rebre la pilota en una posició, suposadament, un xic més avançada que el rival i la pilota va acabar realitzant una carambola de billar amb un gol en pròpia meta d’Attila Fiola. L’àrbitre eslovè Rade Obrenovic va donar el gol com a vàlid, però el VAR el va acabar anul·lant evitant el 2 a 1. Els de Koldo Alvarez de Eulate, esperonats per aquesta decisió del VAR, van aconseguir escurçar diferències amb un gol de Max Llovera (també al límit d’estar en fora de joc) i Hongria va acabar refusant pilotes de manera desesperada.
L’onze inicial de Koldo, després de la golejada per 4 a 0 d’Anglaterra, va comptar amb la novetat del porter Iker Alvarez de Eulate i també del defensa central Emili García, que no havia guanyat cap minut contra San Marino ni contra Anglaterra. Els sancionats Marc Pujol i Jordi Aláez també van tornar a fer-se amb la titularitat. Al lateral esquerre destacava Marc García. La defensa de cinc, amb Max Llovera, Emili García i Albert Alavedra, que passava de la grada a la titularitat, de centrals. I quatre baixes: Marc Vales, Txus Rubio, Marc Rebés i Christian García. Mentrestant, Hongria arribava al partit amb ganes de reivindicació. Els de Marco Rossi van perdre a Albània.
Els hongaresos van oferir d’inici una circulació més ràpida que Anglaterra contra Andorra i es va trobar un combinat tricolor que pressionava més a dalt i no es va tancar tant al darrere. Això sí, els primers 25 minuts els de Marco Rossi van dominar a plaer. Al minut 3 ja va donar el primer avís amb una centrada de Schön per l’esquerra que es va passejar dins de l’àrea fins al remat al segon pal de Botka a l’exterior de la xarxa. Quatre minuts després, Emili García va cometre un greu error defensiu i va fer un clar penal sobre Roland Sallai. L’extrem del Friburg li va guanyar clarament l’esquena al defensa de l’Inter. El penal el va convertir Ádám Szalai pel mig de la porteria.
Al minut 16, Schön, l’extrem del Dallas, va provar amb un xut sec des de fora de l’àrea i Iker va refusar a còrner. Des del servei de cantonada, Hongria el treia en curt, Schön centrava i Botka rematava de cap guanyant la posició a Max Llovera. Amb el 2 a 0, els de Marco Rossi van baixar un xic l’intensitat i els de Koldo van tenir alguna tímida aproximació. De fet, al minut 33 Joan Cervós ho va provar amb un xut llunyà que va sortir força desviat per sobre del travesser de la porteria defensada per Dibusz.
Andorra no podrà comptar pel partit contra Anglaterra amb un fixe de Koldo, el veterà Márcio Vieira que va rebre una groga per una forta entrada a Ádám Szalai. Abans d’arribar-se al descans, Moi San Nicolás recuperava una pilota davant de Schön i Jordi Aláez, massa lluny i molt precipitat, va buscar sorprendre a Dibusz amb un tir molt llunyà que també va marxar desviat. Hongria es va deixar anar una mica amb el 2 a 0 i Andorra, amb totes les seves limitacions, ho va intentar, però la diferència segueix sent abismal quan es juga amb una mica de complexes per les limitacions.
El seleccionador d’Hongria, l’italià Marco Rossi, va decidir fer un doble canvi i va donar entrada a un dels talents més grans que ha donat en els últims anys el futbol hongarès: Dominik Szoboszlai (RB Leipzig). Un còrner servit per el jove Szoboszlai va estar a punt de rematar-ho al segon pal Attila Szalai.
Andorra va començar a creure en les seves opcions a partir del minut 60. Atrevits i amb ambició. Va arribar el gol anul·lat. També un xut centrat de Jordi Aláez que va aturar Dibusz. Els canvis van ser ofensius i Max Llovera va escurçar diferències en rematar un servei de falta de Marc García. Els de Koldo es van demostrar així mateixos que d’aquesta manera sí era possible, però l’àrbitre només va afegir tres minuts. No hi va haver temps per a l’heroïca i el punt es va escapar... pel VAR.

Koldo: “No hem empatat per petits detalls”
Koldo Alvarez de Eulate, el seleccionador d’Andorra, va analitzar d’aquesta manera la derrota per 2 a 1 contra Hongria. “Hem regalat 20 minuts i hem competit molt bé durant 70. Si he  de posar una nota al meu equip és molt alta perquè hem competit de manera excepcional”, va reconèixer el tècnic, que també va opinar sobre el gol anul·lat. “Si el VAR ho va comprovar i el va anul·lar, la decisió és correcta”. A més a més també va lloar Hongria. “Hem competit contra la millor selecció de l’última Eurocopa”.
El golejador del partit d’ahir, Max Llovera, va opinar sobre el seu gol. “Sabem que en l’estratègia és un punt a favor per a nosaltres i hem pujat amb tot. En la celebració he estat pendent de l’àrbitre.”

HONGRIA: Dibusz, Botka (Tamás, 90'), Ádám Lang, Attila Szalai, Fiola, Ádám Nagy (Gazdag, 65'), Kleinheisler (Szoboszlai, 46'), Schäfer, Roland Sallai (Sallói, 46'), Ádám Szalai i Schön (Nikolics, 74').

ANDORRA: Iker, 'Moi' San Nicolás, Max Llovera, Emili García, Albert Alavedra, Marc García, Márcio Vieira (Cristian Martínez, 76'), Marc Pujol (Ilde Lima, 80'), Joan Cervós (Álex Martínez, 76'), Jordi Aláez i 'Cucu' (Víctor Bernat, 80').

ÀRBITRE: Rade Obrenovic (Eslovènia). Grogues a Roland Sallai, Ádám Szalai i Tamás –Hongria– i a Emili García, Márcio Vieira, 'Moi' San Nicolás i Alavedra –Andorra–.

GOLS: 1-0 Ádám Szalai (penal) (9'), 2-0 Botka (18') –descans–; 2-1 Max Llovera (82').

LLOC: Puskás Aréna de Budapest. 40.000 espectadors.