No és una guerra oberta, però sí una batalla. Els clubs de la LEB volen un canvi general en la manera de funcionar de la Federació Espanyola de Bàsquet (FEB), ja que consideren que ha viscut a esquena de la realitat de les entitats. Esperen un canvi de plantejament per la seva subsistència i de la mateixa competició, sense que sigui necessari anar més enllà.

 

L’Associació de Clubs de LEB en breu veurà la llum. És la reacció que s’ha tingut per tenir una sola veu davant l’ens i poder lluitar pels interessos comuns. La setmana passada ja van emetre un comunicat conjunt per explicar la seva situació. Fins a l’últim moment la FEB va tractar d’evitar que es fes públic l’escrit, però sense èxit. Demanen que “se’ns escolti, perquè fins ara no han atès a les nostres reflexions”, exposa Francesc Solana, director general del BC River Andorra.

Entre les peticions hi ha les rebaixes de les quantitats dels avals, les quotes de participació i les llicències, perquè “hi ha hagut una davallada en els pressupostos que afecta els clubs”. També hi ha la demanda per la configuració del calendari més adient pel nombre d’equips que hi prenen part, i participar en els beneficis amb què compta la federació provinents dels contractes amb els patrocinadors. Com el d’Adecco, de quasi mig milió d’euros. “No pot ser que del patrocinador que dóna nom a la lliga no en sortim beneficiats.”

En aquest conflicte existent el que encara no s’ha plantejat seriosament és realitzar una lliga al marge de la FEB si l’ens no respon favorablement a les demandes dels clubs. “Fer una lliga a part no beneficia cap de les parts”, assenyala Solana, però subratlla que si no es té en compte l’opinió dels clubs pot haver-hi conseqüències: “Si no atenen a les nostres peticions farem accions, com no començar la competició, per exemple. La federació regeix totes les competicions i haurem de fer un pas si és necessari.”

Dilluns de la setmana passada fins a setze equips es van inscriure per disputar la LEB Or, però només set tenien tota la documentació en regla per sortir a competir, un fet que en part es valora com una conseqüència de les exigències econòmiques de l’ens. Divendres finalitza l’ampliació del termini i la setmana vinent es coneixerà com queda configurada la categoria. Un fet que provoca el retard en la planificació de la temporada als implicats. Una altra situació a lamentar i que desprestigia la competició, amb clubs que estan en una divisió o una altra per la seva capacitat econòmica i no per mèrits esportius. “És una llàstima perquè és una lliga competitiva i que té gran importància dins les lligues europees.”


Blanch, Hampl i Schreiner

Mentrestant el River segueix treballant per formar la plantilla per a la pròxima temporada. Només estan garantits els llocs de Dani Pérez i Pablo Sánchez, tots dos amb contracte en vigor. Hi ha tres jugadors que són vitals per al pròxim projecte: Marc Blanch, Tomas Hampl i Thomas Schreiner, que ja han rebut l’oferta de renovació, de la qual el club espera resposta. La resta de continuïtats i contrac­tacions dependrà de la resposta d’aquests jugadors.

En el mercat s’estan fent els primers moviments, però això de moment “no ens preocupa gaire”, perquè la incertesa de com quedin confeccionades la LEB Or i la Plata fa que les altes i baixes hagin d’esperar a nous esdeveniments i a tenir la certesa de com serà la competició.