Diari digital d'Andorra Bondia
Miquel Umbert, en la seva etapa com a seleccionador d'Angola. Foto: Foto cedida per Miquel Umbert
Miquel Umbert, en la seva etapa com a seleccionador d'Angola. Foto: Foto cedida per Miquel Umbert

“Els internacionals que renuncien no han madurat bé el que estan fent”


Escrit per: 
Víctor Duaso

Entrevista a Miquel Umbert, nou seleccionador de l’absoluta d’hoquei patins

Miquel Umbert, de 64 anys, és el nou seleccionador decidit per l’actual junta de la Federació Andorrana de Patinatge. Després d’aquesta decisió, un total de nou jugadors han deixat l’absoluta perquè consi-deren que el tècnic no és el perfil amb el qual ells estan acostumats a treballar. El veterà i experimentat tècnic, que viu a Arenys de Munt, no pensa deixar la banqueta i treballarà amb els jugadors que tingui.

Què en pensa de tot aquest embolic que s’ha creat amb l’anunci de la seva incorporació i la renúncia de nou internacionals?
El que penso és que són decisions immadures. De situacions que es desconeixen de moltes parts i a partir d’aquí...jo estic sorprès. És una qüestió que jo no puc resoldre. Només diré que no conec els jugadors, ni gens la federació i hauran de descobrir el perquè de les coses. No tinc cap problema d’asseure’m amb qui faci falta i de veure tots aquests motius que diuen ells que no són factibles, com ara el sistema de joc, que jo crec que es pot modificar quan es vol. Els crits que són de força i de saber el que s’ha de fer a la pista. Són detalls que es poden solucionar, però no depèn de mi...

I com ho valora?
Aquests nois no han madurat bé el que estan fent, perquè si això és madura ells poden tenir dificultats en altres aspectes. Hi ha molts entrenadors que estan veient uns jugadors que tenen un poder que no s’ha vist mai enlloc.

Amb els anys que porta d’entrenador... no li havia passat mai?
Mai. He estat seleccionador d’Espanya durant 10 anys en diferents etapes i també sis anys i mig amb la selecció d’Angola i mai m’havia passat alguna cosa similar. Sempre m’ha trucat el president de la federació en qüestió demanat-me l’opinió. Quan es fan convocatòries es parlen de les coses que agraden i no agraden de cadascuna de les parts. Per tant, aquí el que veig és que no hi ha hagut una tendència. La FAP ha tingut nou o deu mesos de temps per parlar amb aquests nois i ho han fet, però continuen en els seus tretze.

S’ha plantejat renunciar?
Jo no em plantejo res. Una junta directiva d’una federació ha demanat pels meus serveis i jo hi estic d’acord. Després m’he trobat en una situació d’aquestes que s’ha filtrat fa menys d’un any la meva incorporació a la selecció d’Andorra, però ja han passat vuit, nou o deu mesos i la situació no ha millorat. No em puc plantejar renunciar. Jo tinc compromís amb aquesta federació. Aquest és un problema d’uns jugadors que ells pensen que jo no soc la persona ideal i només per les referències que tenen. Ells ni em coneixen, i jo tampoc a ells. Per tant, insisteixo, la paraula és que és molt immadur. No s’agafa per enlloc. Jo continuaré i després veurem amb quins jugadors podem competir. Ja s’anirà veient.

Aquí, per desgràcia, de jugadors d’hoquei patins no en sobren. El preocupa aquesta situació de cara a competir en el pròxim Campionat d’Europa?
L’opció serà que els jugadors creixin. Esperar que la gent maduri. El que no pot ser és no perquè no i perquè no. És una situació molt difícil.

Si fan un pas enrere aquests nou jugadors, seria capaç després d’entrenar-los?
Jo puc entrenar amb tots els jugadors que siguin professionals sense cap problema. El diàleg, amb els anys que porto entrenant, ja fa anys que el tinc. Si no són professionals és evident que no podré, perquè em posaran pals a les rodes cada cinc segons. Jo entenc que aquests jugadors són professionals perquè estan jugant en bones lligues i allà han après a ser professionals i a tenir un criteri de les coses.

I es veuria amb cor de dirigir-los?
Sí. Sense cap problema. 

Creu que es podrà arribar a una entesa?
Les coses es poden parlar, però si hi ha una part que no et vol parlar és impossible. Estic disposat a parlar amb qui sigui, quan sigui i del que sigui. No hi ha cap problema.

Ha contactat amb algun d’ells?
No. No he intentat contactar amb cap d’ells perquè no els conec. Si jo tingués una petita relació amb algú d’ells trucaria, però no conec ningú. No he tingut cap paraula més alta que altra amb cap d’ells. La història em diu... De veure’ls jugar conec els germans Miquel i si tiro més enllà conec el pare d’aquests dos jugadors, que jugava a l’Igualada. No tinc res en contra de ningú, però si són tan contundents haurem de jugar amb el que quedi. Potser amb la gent que queda es poden fer millor les coses, però encara no ho sé. Quan sapiguem on som prendrem decisions.

I mai li havia passat que una sèrie de jugadors no el volguessin?
No. La paraula voler no entra aquí. Jo crec que entra el no saber què està passant. No entenc per què no volen. Ells no tenen el poder d’una decisió com aquesta. Ells sí que tenen el poder de no anar amb la selecció. La junta directiva de la FAP està elegida de manera legal. 

Quan el van contactar s’esperava tot aquest rebombori?
De cap de les maneres. Això sí, n’he viscut moltes d’històries al món de l’hoquei patins, però cap com aquesta. Igual que aquesta no. Per exemple, en una selecció que hi hagi un president que et demani que dos jugadors no juguin amb la selecció, i això va ser difícil de gestionar. Vaig prendre una decisió, amb tensió, del que a mi m’interessava. Què pot passar? Si no guanyes i no has fet el que demanava el president vas al carrer. Són coses que passen. Aquesta és insòlita. Si realment ells estimen el seu país, ells han de fer les coses mesurades i pensades. Si ells pensen això també ens tocarà respectar la seva voluntat com també la voluntat de la federació de tenir aquest seleccionador.

Miquel Umbert
Federació Andorrana de Patinatge
Víctor Buen
Gerard Miquel
Comentaris: 2

Comentaris

Em sembla que el Sr. Umbert és l'immadur. I evidentment la FAP. Els jugadors fa molt temps que demanen a la FAP una solució, però s'han fet malament les coses des de l'ent: desinformació, filtracions, personalismes, manca de ganes d'escoltar...justament Sr. Umbert, Andorra no és comparable a Espanya o Portugal. Aquesta selecció és el resultat un gran esforç i passió per part d'un conjunt de jugadors que des de nens han viscut per l'hoquei, jan jugat junts i han assolit èxits imepnsables. Si ara la major part d'ells decideixen plegar...potser que s'ho faci mirar algú.
Arribar i titllar certes decisions d'immadures em sembla una falta de respecte cap a nou jugadors (pràcticament tota una selecció) que en cap moment han faltat el respecte al Sr.Umbert. Això ja diu molt. Li desitjo tots els encerts possibles, es trobarà un grup de canalla molt educada, espero que vostè, amb la seva manera d'entendre l'esport no els espatlli. Afegir per últim, saber escoltar és una habilitat molt subestimada. Fa més d'un any que aquests nois ja van ser clars, però ningú els va saber escoltar.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic