Jean Montero i ‘Tyson’ Pérez van néixer a Santo Domingo, la capital de la República Dominicana i una de les ciutats més antigues del Carib. Els dos ja van formar una ‘societat’ el curs passat al Reial Betis i ara llueixen galons al BC MoraBanc.
La paraula panas és una expressió col·loquial utilitzada a diversos països de Llatinoamèrica per referir-se als amics propers. Es creu que aquesta paraula té el seu origen en el llenguatge afrocaribeny. Fins i tot, alguns lingüistes diuen que la paraula panas prové de la llengua dels esclaus que van portar a Amèrica durant l’època colonial. En aquesta teòria, panas podria ser una adaptació de la paraula bantú pana-pana, que significa germà o amic. O també de la paraula espanyola pan que en alguns dialectes de l’espanyol s’utilitza com a sinònim d’amic o company. Sigui com sigui, panas s’ha popularitzat a molts països de Llatinoamèrica com a expressió informal i amistosa per referir-se als amics més propers.
El BC MoraBanc Andorra té dos panas. Dos jugadors nascuts a Santo Domingo, la capital de la República Dominicana, una de les ciutats més antigues del Carib. Jean Montero (20 anys) i Tyson Pérez (28 anys) són els dos panas de la Lliga ACB que ballen merengue al parquet. Ambdós van formar societat esportiva al Reial Betis, però no van poder evitar el descens dels andalusos a LEB Or, tot i els seus bons números. Allà ja van enlluernar de manera individual. Un cedit pel Dreamland Gran Canària i un altre pel BC MoraBanc. De fet, el jove escorta dominicà va ser elegit com el millor jugador jove de la temporada passada a la Lliga ACB. Ningú entenia com no podia tenir lloc amb el club canari. De fet, una vegada va tornar de la seva cessió a Sevilla ja no va jugar a Gran Canària. Va anar cap al seu país esperant una oferta més suculenta i aquesta va ser la del BC MoraBanc. Això sí, tot esperant una trucada de l’NBA o d’un equip d’Eurolliga mentre va mostrant, un cop més, el seu talent individual per les pistes de la Lliga ACB i ajuda els de Natxo Lezkano a la permanència.
De moment, Jean Montero, convocat per la seva selecció per jugar dos partits contra Mèxic el 23 i el 26 de febrer, és el segon jugador més valorat de l’ACB amb 20,1. Només el supera Chima Moneke (Baskonia) amb 20,3 i el tercer és Edy Tavares (Reial Madrid) amb 17,9. Jean Montero també és el segon màxim anotador de l’ACB amb 15,6 punts per partit i només el supera Markus Howard (Baskonia) amb 17,6. El germà de Markus, Jordan (Monbus Obradoiro), és tercer amb 15,3. És el líder de recuperacions amb 2,2 per partit. Això sí, en assistències és novè, amb 4,6. Lezkano té un jugador que marca diferències i que només té 20 anys. Amb moltes coses a pul·lir, però amb un clar objectiu de fer d’ell un dels millors jugadors de la República Dominicana. D’exemples n’hi ha, com Karl Towns, Al Horford, Vinicio Muñoz, Chicho Sibilio, Hugo Cabrera, Evaristo Pérez, Charlie Villanueva, Iván Mieses, Francisco García o Boyón Domínguez.
L’altre dominicà amb accent gallec és Tyson Pérez. Va arribar amb només 8 anys a Espanya amb la seva germana Carolina. Ramona Balbuena, la seva mare, vivia a Sada (la Corunya). Va començar a jugar a bàsquet amb 14 anys, i a Lliga EBA va debutar amb el Santo Domingo Betanzos, després va fitxar per l’Eurocolegio Casvi i d’allà al Reial Canoe que acabava de pujar a LEB Plata. Pepe Laso, pare de Pablo Laso que actualment entrena al Bayern Munic i va dirigir el Reial Madrid, va moldejar un aler pivot físic, de caràcter i també de molta capacitat tècnica. Francesc Solana li va donar l’oportunitat de donar-se a conèixer a l’ACB i aquest estiu l’Unicaja Màlaga va decidir pagar per ell una quantitat i deixar-lo cedit al BC MoraBanc aquest curs. Contra el Bàsquet Girona va ser el millor, amb 17 punts, 10 rebots i 26 de valoració. El seu retorn, després d’una lesió, li ha anat força bé a Lezkano. Els dos panas van destacar contra el Bàsquet Girona. Jean Montero va anotar també 17 punts, va repartir cinc assistències i va valorar 22. Un és molt jove i té tota una carrera per davant i l’altre té l’oportunitat de ser una peça bàsica el curs vinent amb un Unicaja Màlaga que cotitza a l’alça amb Ibon Navarro.
Espanya no convoca ‘Tyson’
Sergio Scariolo, seleccionador d’Espanya, va donar la llista de 14 jugadors per disputar la primera Finestra FIBA de classificació per l’Eurobasket 2025 i en ella no hi ha Tyson Pérez. Sí que hi ha Alberto Abalde, Carlos Alocén i Rudy Fernández (Reial Madrid), Darío Brizuela, Joel Parra i Ricky Rubio (Barça), Víctor Claver, Xabi López-Arostegui i Jaime Pradilla (València), Alberto Díaz i Yankuba Sima (Unicaja), Jaime Fernández (Lenovo Tenerife), Juancho Hernangómez (Panathinaikos) i Sebas Saiz (Alvark Tokyo).