La reunió dels ministeris responsables de l’Esport dels petits països d’Europa és una tradició de l’esdeveniment, és a dir, bianual. Enguany s'ha celebrat a l’Andorra Park Hotel en el marc dels Jocs dels Petits Estats d’Europa (JPEE). La trobada ha estat presidida per Mònica Bonell, ministra d’Esports, acompanyada del secretari d’Estat d’Esports, Alain Cabanes. Han participat també Gudmundur Igni Kistinsso, ministre d’Educació i Infància d’Islàndia; Georges Mischo, ministre d’Esports de Luxemburg; Hubert Büchel, ministre d’Interior, Economia i Esports de Liechtenstein; Rossano Fabri, secretari d’Estat d’Esports de San Marino; Valerie Bruell Melchior, ambaixadora de Mònaco a Andorra; Ivan Ivanisevic, ambaixador de Montenegro a Andorra; Antonio Mizzi, president per a la integritat de l’Esport de Malta; i Stavros Michaelides, membre del Consell de l’Administració de l’Organització Esportiva de Xipre. 

I què s'ha acordat? S'ha pactat una declaració mitjançant la qual esportistes i federacions dels petits estats podran compartir instal·lacions, fins i tot, fer estades als diferents països, és a dir, a l’estil d’un Erasmus esportiu. Una xarxa de cooperació tècnica que permeti als esportistes dels diferents petits estats entrenar i fer estades en instal·lacions compartides. “Tots compartim les mateixes propostes i a la declaració ens comprometem que els esportistes puguin anar entre els diferents petits estats compartint les instal·lacions per fer com un Erasmus esportiu”, ha reconegut Mònica Bonell. També es pretén fer competicions i trobades formatives que afavoreixin la mobilitat i l’enriquiment mutu dels joves esportistes i professionals de l’esport. Tot plegat, amb l’objectiu d’ampliar les oportunitats de formació i preparació dels esportistes dels altres estats.

Sobre la taula hi ha hagut tres grans temes: l’accés de l’esport per a tothom, les salvaguardes que cada país instaura per vetllar per a la protecció dels esportistes i la declaració on es comprometen per col·laborar entre ells. “Parlem d’assetjament i de violència, sigui verbal o física. Estem parlant que l’esport sigui segur”, ha indicat Mònica Bonell, que ha parlat de l’exemple d’Islàndia. “Estan molt preocupats perquè hi ha nens que no poden estar en els programes extraescolars, ja que potser els pares no poden accedir-hi. És compartir el que es fa en altres llocs perquè ells tinguin idees i puguin implementar-les”, ha dit la titular d’Esports del Principat.

Els ministres han visitat també el Centre de Tecnificació d’Ordino (CTEO), com a mostra de les instal·lacions que Andorra posa a disposició del projecte. “És important que coneguin què podem oferir, però també que nosaltres coneguem què poden aportar ells”, ha dit Mònica Bonell. 

A més a més, la ministra d’Esports ha desitjat sort a la delegació andorrana que comença demà els Jocs dels Petits Estats. “Les sensacions són bones perquè els esportistes fa temps que s’estan preparant i tenen ganes de sortir ja a competir. Per a nosaltres l’important és la participació i no tant el resultat, però ells tenen ganes de guanyar com més medalles millor”. I aquest és el repte.