Irineu Esteve, a l'última prova del Tour de Ski.
Johannes Høsflot Klæbo, campió del Tour de Ski.

Entre els sis millors del món

V. D. / Fotos: Nordic Focus / Twitter
Dos noruecs, dos alemanys, un rus i un andorrà. Irineu Esteve, esquiador de fons de la Federació Andorrana d’Esquí (FAE), va aconseguir el seu millor resultat en una prova de Copa del Món amb una sisena posició a la prova dels 10 quilòmetres, l’última del Tour de Ski, a Val di Fiemme (Itàlia). Irineu, de 25 anys, va fer un temps de 32’19”1 i es va quedar a 37” del primer classificat, el noruec Sjur Røthe, de 33 anys i guanyador de cinc medalles en el Campionat del Món els anys 2013 i 2019. El segon classificat va ser el rus Denís Spitsov, de la mateixa edat que Irineu, i el tercer va ser el jove esquiador de fons alemany Friedrich Moch. El campió del món del Tour de Ski d’enguany, Johannes Høsflot Klæbo, va ser cinquè. “Al final ha sortit un bon resultat i també la bona cursa que buscàvem. Aquesta prova sempre se’m dona força bé. És peculiar perquè es fa a l’estadi, el pla i la pujada. M’he posicionat bé i crec que hem pogut estar entre els millors. Seguim on estàvem i ara a intentar pujar un esglaó més”, va assegurar Irineu Esteve, que va analitzar d’aquesta manera la prova dels 10 quilòmetres disputada a Val di Fiemme. “En aquesta prova és important situar-se just a la volta de l’estadi perquè si perds posicions no pots passar. Si comences la pujada al darrere costa entrar entre els primers. A l’estadi he pogut sortir 25è i quan he acabat el pla estava Top-10. Després hi ha  hagut un petit col·lapse i allà m’he situat malament i els cinc primers han marxat”, va indicar Irineu Esteve.
Ell es va mostrar autocrític i com sempre autoexigent. “He arribat a pensar que hauria pogut fer molt més, però he vist el tall i que s’escapava el podi o també ser cinquè o quart. Això sí, mai es pot saber si m’hauria acabat rostint”.
Joan Erola, el seu entrenador, es va congratular per aquesta sisena posició. “Un resultat així ens feia falta una mica a tots. Més que el sisè lloc, que no ho hem aconseguit mai, és el punt d’inflexió. Feia falta una carrera d’aquestes per estar convençut que té el nivell per estar on està”, va dir Erola, que té una confiança cega en Irineu. “Sabem el potencial que té i tots esperàvem un resultat com aquest. Ha fet una cursa molt bona  i aquest és el seu millor resultat, ja que havia assolit un vuitè i un desè lloc”.
Amb aquesta prova i amb aquest resultat finalitza el Tour de Ski i ho fa amb una 26a posició d’Irineu Esteve a la classificació general, a 8’10”1 del campió, el noruec Johannes Høsflot Klæbo. El podi de la general el van tancar el rus Alexandr Bolshunov i el finlandès Iivo Niskanen.

CAROLA VILA, 35A
Carola Vila, esquiadora de fons de la FAE, va tancar ahir també el seu primer Tour de Ski. La jove corredora, de 22 anys, va ser 35a a la prova dels 10 quilòmetres amb 39’19” a 3’37”8 de la primera, la noruega Heidi Weng. Sigui com sigui, Carola Vila es va quedar a només 25” de les 30 millors. Aquesta posició la va tancar l’alemanya Sofie Krehl. “Carola ha fet la seva cursa, però ha pujat molt bé. Ella està en un moment diferent. Estic molt content perquè ha acabat i ha aguantat molt bé en el seu primer Tour de Ski. No està encara al nivell per estar més endavant, però ens queda poc per poder aconseguir-ho. El pas d’aquest any respecte a l’any passat és important”, va sentenciar Joan Erola.
Carola Vila acaba en 41è lloc a la classificació general amb un temps total de 2 h 13’09”, a 13’30” de la campiona del Tour de Ski, la russa Natalia Nepriayeva, de 26 anys. El podi femení el van completar la sueca Ebba Andersson i la noruega Heidi Weng. Els dos esquiadors de fons continuen amb el seu calendari exigent.

El noruec Johannes Høsflot Klæbo, el campió del Tour de Ski

Johannes Høsflot Klæbo, nascut a Trondheim (Noruega) fa 25 anys, es va convertir ahir en el nou campió del Tour de Ski. El campió olímpic tres vegades, tot i acabar cinquè als 10 quilòmetres mass start lliure, va aconseguir el seu segon títol i es queda a només dos del màxim guanyador, el suís Dario Cologna.
El campió noruec també va participar en els Jocs Olímpics d’Hivern de Pyeongchang 2018 on es va fer amb tres medalles d’or: prova individual, per equip amb Martin Johnsrud Sundby i relleu 4x10 quilòmetres formant equip amb Didrik Tønseth, Martin Johnsrud Sundby i Simen Hegstad Krüger. També s’ha penjat vuit metalls al Campionat del Món d’esquí de fons entre els anys 2017 i 2021 i també dues vegades campió de la Copa del Món.
En categoria femenina, Natalia Nepriayeva es va convertir en la primera esquiadora de fons russa que guanya el Tour de Ski. L’esportista de Tver, de 26 anys, va participar en els Jocs Olímpics d’Hivern de Pyeongchang 2018 amb una medalla de bronze al 4x5 amb Yuliya Belorukova, Anastasiya Sedova i Anna Nechayevskaya. També es va fer amb tres medalles de campiona del món.