Hongria, molt millorada respecte del 2017, celebra un dels quatre gols i el porter José Antonio no se’n sap avenir.Foto: Facundo Santana

Hongria sí que ha millorat

El 9 de juny del 2017, Andorra es va imposar per 1 a 0 a Hongria amb gol de Marc Rebés. D’aquell combinat andorrà resisteixen fins a nou jugadors. Els magiars, que estaven dirigits per l’alemany Bernd Storck, només sobreviuen tres jugadors. Han passat quatre anys i Hongria, amb nou seleccionador, l’italià Marco Rossi, va demostrar que sí ha millorat. A la tercera jornada del Premundial, els hongaresos van golejar per 1 a 4 a Andorra i se situen en segona posició del grup I amb dues victòries i un empat i a només dos punts d’Anglaterra. Quasi res. Quatre anys d’evolució. Això sí, a l’inici del partit, els hongaresos van patir contra una Andorra valenta i sense complexos. Res a veure als partits contra Albània i Polònia. Amb ganes de jugar una mica més a futbol i amb millors intencions futbolístiques. Així va sortir al camp Andorra.
El seleccionador Koldo Alvarez de Eulate va apostar, novament, per donar la titularitat al porter José Antonio Gomes i també va tornar a l’atac Cucu i Jordi Aláez. Els primers minuts de partit van ser andorrans. Hongria amb por. La derrota de fa quatre anys estava al cap de molts d’ells. Al minut 6, un refús de Moi va anar a parar a Cucu que va trencar el fora de joc i va rematar, però Dibusz va aturar sense problemes. El joc d’Andorra estava sent amb personalitat i pressionant la sortida de pilota dels de Marco Rossi. Els hongaresos es van fer amb el partit a partir del minut 15. Primer Emili va salvar el cop de cap d’Ádám Szalai a l’àrea petita i després Kleinheisler va provar amb un xut ras defectuós des de la frontal de l’àrea.
El seleccionador italià dels hongaresos va perdre al minut 28 per lesió al migcampista Kálmar i va donar entrada a Gazdag. Dos minuts després del canvi, l’àrbitre islandès Vilhjalmur Thorarinsson no va veure penal de Lang sobre Cucu. Aquesta jugada va arribar després d’una internada per l’esquerre d’Álex Martínez i la seva centrada cap a Cucu no va arribar al seu destí, ja que Lang va aturar-lo amb falta. L’àrbitre no va veure penal, però la jugada era força clara.
Aquesta vegada, el combinat andorrà va fer més de dues passades seguides i va estar més predisposat a crear. Al minut 37, Álex Martínez ho va provar amb un xut llunyà que Dibusz va aturar. Abans del descans, Hongria va disposar d’una bona acció individual d’Ádám Szalai, però Emili va desviar la pilota a córner. En l’acció del servei de cantonada va arribar el 0 a 1 amb un gol de cap del central Fiola que va fer bona una centrada de Nikolic. Massa premi per una Hongria que va començar malament i que després es va fer amb el partit, tot i així, sense massa profunditat en atac i sense crear oportunitats clares.
El combinat dirigit per Marco Rossi no va deixar cap espai per la sorpresa. Com va veure el perill a la primera part, a la segona va millorar prestacions i va ser més incisiu. Primer va avisar amb un remat de cap de Nikolic i després, al minut 51 Gazdag va marcar el 0 a 2 en rematar de cap una centrada per la dreta de Nikolic. El físic va passar factura als de Koldo Alvarez de Eulate i també els ànims. Molt tocats van començar a assemblar-se a la selecció que va jugar contra Albània i Polònia. Es van oblidar de la pilota i Hongria ho va aprofitar per fer el 0 a 3 amb un gol de Kleinheisler després d’una deixada de cap, clàssica de davanter centre espigat, d’Ádám Szalai.
Andorra va continuar perseguint ombres i Hongria no es va conformar només amb el 0 a 3. Al minut 67, José Antonio refusava amb una gran estirada una falta directa des de la frontal de l’àrea de Roland Varga. Tot seguit, Kleinheisler va intentar un gol amb un xut col·locat, però la pilota va fregar el pal. Al minut 89, Roland Varga de falta directa va estavellar la pilota al pal i el refús el va aprofitar Négo per marcar el 0 a 4 a porteria buida. Als minuts d’afegitó, un penal per mans de Hangya va servir perquè Marc Pujol marqués el gol de l’honor de penal. Podria servir per no quedar últim? Encara falten els enfrontaments contra San Marino.

Ayala surt en defensa d’Ilde Lima amb un missatge

L’exinternacional Josep Manel Ayala, amb 80 partits amb la selecció, va aprofitar el partit contra Hongria per escriure un missatge al seu Instagram defensant qui va ser el seu company a la selecció, el vetat Ilde Lima. L’exmigcampista, que es va retirar aquell 9 de juny del 2017 contra Hongria després de quedar oblidat en algunes convocatòries, va defensar al seu excompany i també amic. “Avui [ahir per al lector] es juga contra Hongria. Contra aquesta selecció va ser el dia del meu comiat, un dia de molts rècords i emocions. I com no, de la millor manera: retirada més victòria. Qualsevol ho hauria signat, però això em fa reflexionar i pensar tot el que hem donat per la selecció. Per tant, crec que és el millor moment per dir que crec que hi ha gent que es mereix el reconeixement de la seva trajectòria i per defensar la tricolor com qui més. No seré jo qui decideixi quan ho ha de deixar, però sí que es mereix respecte per tot el que ha donat. En tot cas el mínim seria que pugui dir adeu dintre del camp com altres ho vam poder fer. Tot el meu suport a Ilde Lima. S’ha de tenir memòria.”

ANDORRA: José Antonio, 'Moi' San Nicolás (Txus Rubio, 61'), Max Llovera, Emili García, Alavedra (Marc Rebés, 76'), Joan Cervós, Márcio Vieira (Marc Pujol, 76'), Marc Vales, Álex Martínez (Cristian Martínez, 61'), 'Cucu' (Aaron Sánchez, 82') i Jordi Aláez.

HONGRIA: Dibusz, Fiola, Lang, Attila Szalai, Hangya, Lovrencsics (Kevin Varga, 83'), Ádám Nagy (Sigér, 60'), Kalmár (Gazdag, 28'), Kleinheisler (Négo, 83'), Ádám Szalai i Nikolic (Roland Varga, 60').

ÁRBITRE: Vilhjalmur Thorarinsson (Islàndia). Grogues a 'Moi' San Nicolás, Alavedra, Marc Vales i Marc Pujol –Andorra– i a Ádám Nagy i Hangya –Hongria–.

GOLS: 0-1 Fiola (46') –descans–; 0-2 Gazdag (51'), 0-3 Kleinheisler (57'), 0-4 Négo (89') i 1-4 Marc Pujol, penal (92').

LLOC: Estadi Nacional