De Beqa Burjanadze a Tyson Pérez. Francesc Solana, director esportiu, sempre té alguna aposta amagada i el georgià i el dominicà van ser autèntics asos a la màniga. Jugadors de LEB Or i els dos, alers pivot. El de Tiflis va arribar l’estiu del 2016 procedent del Leyma Corunya. Va ser el tercer jugador més valorat de LEB Or amb una mitjana de 18,3 amb 16,4 punts i 6,9 rebots per partit i va aconseguir fins a quatre ocasions el títol de millor jugador de la jornada. En la seva primera temporada al BC MoraBanc va destacar amb 10,3 punts, 4,2 rebots i 12,7 de valoració amb 20 minuts de mitjana. Els de Joan Peñarroya es van classificar per al play-off. A l’inici de la seva segona temporada es va lesionar al genoll que li va tallar la progressió. Per tant, el cosí de l’ex-NBA Zaza Pachulia va rescindir contracte l’agost del 2018 i va fitxar pel Delteco GBC de Guipúscoa. 
La segona aposta de Francesc Solana provinent de LEB Or va ser José Miguel Pérez Balbuena, més conegut esportivament com a Tyson. El mes de juliol del 2019 va signar un contracte de tres temporades per un aler pivot dominicà que arribava procedent del Reial Canoe madrileny. El de Santo Domingo, criat a Sada (Galícia), va arribar al club andorrà després de ser el tercer màxim anotador de LEB Or i el més valorat amb 16 punts de mitjana i 20 de valoració. Només tenia 23 anys. Han estat tres temporades, ja que el curs de LEB Or va estar cedit al BAXI Manresa i després va acabar al Reial Betis. En el seu primer any va jugar 23 partits de la Lliga ACB amb 5,65 punts, 4,69 rebots i 7,34 de valoració amb 15,8 minuts per partit. A la segona va jugar menys partits, ja que les lesions van ser el seu llast. Un total de 17 a la competició domèstica amb 8,5 punts, 5,8 rebots i 10,70 de valoració. I a l’EuroCup? Al primer any 14 partits amb 7,2 punts i 5,5 rebots i 10,4 de valoració i a la segona només 7 partits amb 9,7 punts i 5,8 rebots i 11,8 de valoració. No va voler jugar a LEB Or i va anar cedit al BAXI Manresa de Pedro Martínez, però el tècnic català no va comptar massa amb ell i va decidir anar al Reial Betis on va coincidir amb un bon amic i també compatriota: Jean Montero. Els dos no van poder evitar el descens a LEB Or, però a nivell individual van fer una temporada espectacular. 
Amb l’ascens a l’ACB del BC MoraBanc, Tyson Pérez va tornar per complir el seu any de contracte, però al mes d’octubre l’Unicaja Màlaga va pagar per fer-se amb els serveis de l’internacional espanyol i el va deixar cedit al BC MoraBanc. L’aler pivot es va treure l’espina dels seus dos descensos seguits i va jugar un total de 22 partits –les lesions també li van deixar algun partit sense participar– i en 21,7 minuts per partit va anotar 10,8 punts amb 6,4 rebots i 14,3 de valoració. Es va rescabalar i el curs vinent tornarà a posar-se a les ordres d’un vell conegut, Ibon Navaro, tot i que amb la samarreta de l’Unicaja Màlaga que està sent una de les sensacions agradables d’aquesta temporda, ja que va ser primer de la lliga regular. Ahir, el de Santo Domingo es va acomiadar del BC MoraBanc i l’aposta de Solana el 2019 dona el salt a un club més potent a nivell econòmic i també a nivell esportiu. “Fa cinc anys que vaig arribar al club amb molta il·lusió de començar un nou viatge. Us he de dir que estaré eternament agraït per tota la confiança i l’estima que em vau donar des del primer dia. L’equip ha passat bons i mals moments, però  sempre ens hem mantingut units passés el que passés.  M’emporto moltes coses a la motxilla. Família, amics, gent que sempre podrà comptar amb mi. Mai Por!”. L’aler pivot, de 28 anys, acaba aquesta etapa al Principat amb un total de 62 partits a la Lliga ACB i 21 a l’EuroCup, és a dir, 83 partits amb la samarreta del BC MoraBanc i amb el llegat d’haver fitxat Jean Montero.

Dominicana vol ‘recuperar’ ‘Tyson’ Pérez

En una entrevista al Bondia, Tyson Pérez ja va parlar de la possibilitat de jugar amb Dominicana i en la presentació del nou seleccionador, Néstor Che García, es va parlar de la situació de l’actual jugador de l’Unicaja Màlaga. “El tema de Tyson el volem i vam anar a reunir-nos amb ell i tot. Ara ja depèn de la FIBA”, va assegurar el tècnic argentí. També va parlar Rafael Uribe, president de la Federació Dominicana de Bàsquet (Fedombal). “Ell va demanar l’autorització que vol canviar de nacionalitat. Va jugar amb Espanya sense asterisc i és un tema que s’ha de discutir. Va jugar amb Espanya fa un any i poc i per això la FIBA es reserva una mica i no està sent tan ràpid com voldríem”. Tyson va debutar amb Espanya el 2020, a la finestra FIBA de classificació per a l’Eurobasket del 2022. Passi el que passi ell continuarà sent quota de formació.