El Trofeu Borrufa celebra enguany 30 anys. Va néixer a Ordino el 1993. L’objectiu era emular trofeus de base de prestigi com la Topolino o la Pinocchio. Els seus inicis van ser molt ‘casolans’, tot i així, per aquesta competició han passat esquiadores com ara la croata Janica Kostelic o l’espanyola Carolina Ruiz.
A Patrick Toussaint i Jean-Claude Montané fa 30 anys els va passar pel cap emular trofeus de base d’esquí alpí de molt de prestigi com la Topolino o la Pinocchio. I van decidir crear quelcom de similar al país. En aquell moment treballaven de tècnics a la Federació Andorrana d’Esquí (FAE) i tornant d’una d’aquestes competicions van proposar a Josep Maria Font, més conegut com a Piu, crear una competició internacional a nivell de base. “Els vaig titllar de bojos”, va recordar Piu. Van passar uns dies i es van tornar a veure. “Des de llavors es va crear el Trofeu Borrufa”. I per què aquest bateig? Piu ho explica. “Ens vam reunir uns vint bons amics i ens vam preguntar: Quin nom li fiquem al Trofeu? Va sortir Pitavola, Isard... Molts noms! També va sortir entre tots ells el de Borrufa. Va ser un debat en què tothom va aportar la seva idea i vam encertar en el nom. Té molt a veure amb l’estació d’Arcalís, on bufa el vent i borrufeja”.
Un projecte que va néixer com una bogeria enguany compleix 30 anys. “En cap moment havia pensat que veuria 30 anys del Borrufa. És difícil, i hi ha molts esforços diaris a fer-hi. Es feia pesat. En els 20 anys que jo he estat de president darrere hi havia gent amb una cohesió bestial. Tothom volia que Andorra sortís fora dels Pirineus i que ens coneguessin arreu del món. I ho vam aconseguir”. En la primera edició hi va haver 13 països participants i sempre en constant creixement. Ara aturada obligada per la pandèmia. “Des de fa temps ho porta Grandvalira i també ho fan molt bé. Són molt professionals. Quan estàvem nosaltres ho fèiem tot treient temps de les nostres vides personals i plegant molt tard”.
Un projecte que va néixer molt casolà. “Encara som amics amb tots ells. I espero que durant molt de temps. Cadascú feia la feina que s’encomanava un mateix. I la fèiem ben feta. Tots aportàvem el nostre gra de sorra i preparàvem bé la muntanya perquè poguessin esquiar. Vam ser valents i també vam tenir el suport a nivell del Comú d’Ordino. Molts patrocinadors que ens van ajudar. Alguna cosa devíem fer bé. Vam tenir Banca Mora, després LaCaixa i Port Aventura i després Crèdit Andorrà. Tots ells aportant moltíssim”.
Per on passen els campions. En això també es va convertir el Trofeu Borrufa. Una de les més destacades va ser la croata Janica Kostelić, medallista olímpica, o l’espanyola, tot i que nascuda a Xile, Carolina Ruiz. “Això vol dir que el Borrufa és de qualitat. Kostelić, el seu primer any aquí es va trencar la cama i després l’any següent ho va guanyar tot. Molts països sempre han apostat pel Borrufa. A nivell internacional sempre ens van dir que estàvem entre les tres millors competicions del món a nivell de base”.
Patrick Toussaint també va recordar els inicis del Trofeu Borrufa. “Amb Montané ens cuidàvem de l’equip infantil de la FAE i sempre anàvem a aquestes competicions. I vam pensar de fer una prova així a Andorra perquè no només competíssim amb deu esquiadors andorrans. Volíem crear caliu i cultura de neu. Aquesta va ser la idea inicial i la gent hi va creure”.
El primer any va ser complicat. “No volíem cometre cap error, ja que volíem que s’enduguessin tots un bon regust. Vam buscar també que fos un Borrufa molt educatiu. Visites a museus i quan es va fer més gran ja va ser més difícil”. Per a Toussaint hi ha coses molt positives en les següents edicions. “S’ha guanyat en preparació de pista, però també s’ha perdut una mica aquest ambient cultural. Potser s’ha professionalitzat una mica. Abans eren tots voluntaris i era més d’anar per casa. Això sí, sempre hem tingut suport, si no no hauria estat possible arribar a 30 edicions”.
Toussaint va parlar de noms d’esquiadors destacats que van passar pel Borrufa. “Kostelić o Armand Marchant. La nostre inspiració quan vam crear el Borrufa van ser la Topolino o la Pinocchio, però fent quelcom de més cultural per marcar la diferència”. 30 anys del Borrufa. Més que consolidat, i això que semblava una bogeria.
El 30è Borrufa tindrà 175 esquiadors de 16 països
La pandèmia continua afectant, però la 30a edició del Trofeu Borrufa, que se celebrarà des del 24 al 27 de gener, tindrà 175 esquiadors provinents de 16 països diferents que vindran acompanyats d’un total de 90 persones dels respectius staffs tècnics. Andorra aportarà un total de 20 esquiadors (10 de l’equip 1 U16 i 10 de l’equip 2 U14): Fiona Pou, Lia Escabrós, Emma Ledesma, Minerva Tor, Mar Gardella, Isona Cerro, Nico Daban, Marc Delgado, Maia Font, Jordi Tàpies, Carlos Salinas, Iu Carmona, Etna Pou, Candela Mortés, Marta Torres, Ainhoa Piccino, Jan Visa, Hans Breitfuss, Jordi Rogel i Àlex Comellas. “La pretemporada ha anat bé. Han pogut agafar ritme a diferència del curs passat. Creiem que arribem ben preparats, tot i que imaginem que la resta de delegacions també hauran preparat la cita amb les màximes garanties”, va assegurar Carles Visa.
El Borrufa tindrà supergegant, gegant eslàlom, eslàlom i National Team. L’inici dilluns, i el final dijous.