Les dues cares de la moneda. La Font Blanca va tenir un dia on va sortir creu i ahir va sortir cara. La màxima cita de l’esquí de muntanya, la tercera prova de la Copa del Món del calendari de l’ISMF, va tenir les muntanyes del país com a protagonistes. Dissabte, tot i els grans esforços de l’organització, es va cancel·lar la prova individual per les condicions meteorològiques. El mal regust de boca que va deixar aquesta adversitat, la Federació Andorrana de Muntanyisme (FAM) se’l va poder treure ahir amb la prova vertical. Bon temps, bones condicions de neu i, sobretot, molt aficionat a aquest esport que els últims anys està patint un boom. “És un balanç agredolç, una mica. La cancel·lació de dissabte ens va costar a tots molt de pair i ens va afectar bastant, però vam reconduir totes les energies per la prova vertical i ens ha sortit una cursa amb imatges boniques del país que s’han pogut veure per tot el món”, va assegurar el president de la FAM, Jaume Esteve, que es congratulava pel pas que s’havia fet des de l’ens i també des dels voluntaris –sempre força entregats. “S’ha fet un pas endavant. Això sí, les valoracions les farem després. Hi ha hagut molta gent per aquí dalt i han estat gaudint de la prova”.
A la vertical de la Copa del Món, a la pista de les Marrades d’Arinsal, es va imposar el jove alemany Anton Toni Palzer amb un temps final de 27’09” i a cinc segons va creuar la meta el jove esquiador de muntanya italià Davide Magnini. La victòria de Palzer significa la segona en una prova de Copa del Món d’aquest curs ja que també va guanyar a la primera, a Wanlong (Xina). Un cop assolit el triomf, Palzer ho va celebrar de manera molt efusiva. “M’ho mereixia i més després dels problemes que vaig patir el cap de setmana anterior a Suïssa”. També va felicitar l’organització de la Font Blanca. “Han estat magnífics”. El podi el va tancar l’italià Robert Antonioli. El primer dels andorrans va ser Jordi Solé, que va acabar en 36è lloc amb 30’45”. Darrere seu entrava Gerber Martín amb 30’47” i l’últim dels corredors de la FAM va ser Xavi Areny en 41a posició amb 31’51”. “He fet una prova de menys a més. M’he trobat molt bé durant la cursa. He acabat amb forces i he aconseguit guanyar alguna posició”, va indicar el corredor de la FAM, Jordi Solé. En sènior espoir, David Pérez va ser tretzè amb 32’17” i Euan Prieto, 14è amb 32’25”. En categoria júnior, el millor andorrà va ser Carles Serra en 12è lloc amb 32’50” i després van arribar Sergi Casabella, 16è, i Arnau Soldevila, 17è. En aquesta categoria va vèncer l’italià Andrea Prandi.
En categoria femenina absoluta, triomf de la jove francesa Axelle Mollaret amb un crono final de 31’37”. La francesa arribava a la Font Blanca després de penjar-se l’or a Wanlong i fer plata a Suïssa. La segona va ser la sueca i parella de l’absent Kilian Jornet, Emelie Forsberg. De fet, Kilian Jornet va seguir la prova via streaming ja que ell mateix ho va tuitejar. La tercera va ser la suïssa Victoria Kreuzer.
I a banda de la Copa del Món, la Font Blanca també acollia la Park Piolets Copa d’Andorra que va comptar amb la participació de 100 esquiadors de muntanya. En la prova masculina absoluta, la victòria va ser per al balear Pere Rullan, que va fer un temps de 29’46”. El segon va ser el català Jordi Alís (30’31”) i el tercer el madrileny Noel Burgos (31’09”). David Albós va ser el millor andorrà amb un 10è lloc (33’04”) i Marc Font va ser 26è (35’55”). En noies, el primer lloc va ser per a l’esquiadora de muntanya de la Pobla de Segur, Marta Riba, amb un crono de 35’48”. El segon lloc va ser per a la incombustible, Sophie Dusautoir, a només un segon de la catalana. La tercera va ser la catalana Maria Illa. En joves promeses, categoria cadet,  hi va haver victòries andorranes amb Oriol Olm en nois i Andrea Sinfreu en noies. La Font Blanca torna el curs vinent i ho farà amb la necessitat de treure’s l’espina d’haver pogut només organitzar una prova. De moment, però, s’ha fet un pas més a nivell de públic, segons afirma la FAM.