ICÒNIC es convertirà d’aquí a dos anys en el centre mèdic-esportiu situat a més altitud d’Europa i del món: a 2.508 metres.

Els esportistes professionals, federats i amateurs del país i d’arreu del món podran gaudir, la primavera del 2025, d’una nova llar a 2.508 metres d’altitud i situada al cap del port d’Envalira, a l’antiga Sud Ràdio. El projecte, de 24 milions d’euros de cost, s’ha batejat com a ICÒNIC Andorra –anteriorment era Cramea (Centre Residencial en Alçada Mèdic-Esportiu d’Andorra)–. Bomosa, un dels grans impulsadors d’aquesta instal·lació única a Europa i també al món, va presentar ahir el projecte amb més d’un centenar de persones entre autoritats, esportistes i personalitats del país a l’Art Hotel d’Andorra la Vella. 
ICÒNIC Andorra tindrà un allotjament per a 180 persones en 86 habitacions individuals, dobles i triples, i  comptarà amb 1.200 metres quadrats d’entrenament, a més d’espais de recuperació i medicina, i un espai commemoratiu amb diferents elements de Sud Ràdio. “Pensem que a partir del 2025 ja podrem tenir l’establiment en funcionament. Com abans millor. Ja se sap que les finestres de construcció són limitades i condicionades”, va reconèixer Manel García, el CEO de Bomosa, que va indicar que el pressupost havia tingut un increment i ja arriba als 24 milions d’euros. “Tot va evolucionant i les expectatives estan ara per complir-se, però és evident que la conjuntura del país és com és i no cal que ens amaguem de res. Serà el més acurat possible, tot i que cada any hem implementant noves tecnologies, com ara la construcció modular. L’alçada ens força bastant que sigui així. Per exemple, els 86 banys fabricats a Castelló ja ens els porten construïts. Optimitza moltíssim”, va dir Manel García.
El projecte ja ha rebut interès de federacions, esportistes i clubs. De fet, al vídeo de presentació va sortir dient unes paraules Eusebio Unzué, mànager general de l’equip de ciclisme Movistar Team. “Rebem constantment peticions d’informació. Nosaltres ja hem parlat amb el Comitè Olímpic Andorrà (COA)  perquè entre tots ens estan obrint i s’està estenent el nostre missatge. La nostra evolució de donar-ho a conèixer segueix. Andorra Business ens ha ajudat i ja hem arribat a Singapur de la mà de l’exministre, Jordi Gallardo i també hem a Madrid. Allà no sabien quin tipus de projecte era i l’hem donat a conèixer. Hi ha diferents equips, federacions i esportistes que ja han mostrat interès. L’any 2024 ens el marquem per l’inici de la campanya de comunicació que ens permetrà arribar a tot el món”. 
A més a més, ICÒNIC Andorra va anunciar que ha signat un conveni amb el CAR de Sant Cugat del Vallès. “Aquí han de venir medallistes d’arreu del món per practicar l’esport que sigui el més convenient per a ells i pernoctar al nostre centre. L’acord amb el CAR de Sant Cugat del Vallès ens posarà en boca de tots els centres d’alt rendiment del món. Hi ha molts esportistes internacionals vivint al CAR de Sant Cugat”. 
Per a Manel García, ICÒNIC Andorra serà el centre mèdic-esportiu situat a més alçada d’Europa i també... “del món. Si puc ser una mica agosarat. Quant a instal·lacions i tipologia de centre no és un lloc a l’ús, és molt específic i concret. Diria que és l’únic, i ho dic amb la boca molt petita”. 
L’Hotel Pic Maià, situat ben a prop de l’edifici de l’antiga Sud Ràdio, acull des de fa temps esportistes d’alt nivell i de tota mena d’esports, ja que es tracta de l’hotel situat a més alçada. “Ells són socis del projecte. Estem encara buscant més socis que ens acompanyin i sempre pensem que sigui estratègic. Grandvalira-Saetde també n’és soci i compartim terreny. El veïnatge ens permet anar de la mà”.
El projecte és un dels somnis complerts de Turi Mora, el fundador de Bomosa i impulsor del projecte. “Els inicis del no han estat fàcils, ja que té una gran complexitat tècnica, però després de set anys hem estat capaços de sumar voluntats per fer possible un projecte ambiciós. Vull que aquest sigui el meu llegat”.
El Comú d’Encamp també des de fa anys acull les estades esportives de molts clubs d’esports, com ara futbol sala, hoquei patins, handbol, bàsquet, natació i natació sincronitzada. “L’exemple clar són els prestatges que estan fent a Encamp molts equips, sobretot de proximitat, com de Barcelona. Ells busquen alçada i instal·lacions. Estem en un entorn que l’esportista sempre busca. Respirar aire pur i tranquil·litat”, va sentenciar Manel García. ICÒNIC serà una realitat la primavera del 2025. Un projecte, mai millor dit, d’alta volada.