Mala estrena de Mireia Gutiérrez en la primera prova dels Campionats del Món de Garmisch-Partenkirchen. Una caiguda quan encarava la part final del supergegant li va fer perdre totes les opcions de començar amb un resultat positiu.
L’esquiadora andorrana va anar de menys a més. A mesura que completava la pista anava recuperant posicions. Va passar del 34è lloc al primer pas al 30è en el tercer, però llavors va caure. Va entrar en una porta que estava marcada per la traça de les esquiadores, cosa que va provocar que se li encreuessin els esquís, acabés perdent l’equilibri i anés a parar a terra. Malgrat el fort cop, les lesions que pateix al menisc i la tíbia no van anar a més, com van comprovar els metges, i podrà seguir el calendari amb una normalitat relativa.
Els Mundials han començat amb certa sorpresa perquè cap de les principals favorites es va penjar l’or en la prova que obria l’esdeveniment. L’austríaca Elisabeth Görgl es va imposar de forma molt ajustada, amb una diferència mínima de 0,05 centèsimes. Va completar el traçat en un temps d’1.23,82 minuts, mentre que la segona classificada, la nord-americana Juli Mancuso, va parar el cronòmetre en 1.23,87. El bronze va ser per a l’alemanya Maria Riesch, un dels principals centres d’atenció d’aquests Mundials i actual líder destacada de la general de la Copa del Món, que va concloure la seva participació amb 1.24,03.
Görgl continua sumant medalles al seu palmarès, ja que l’any passat, als Jocs Olímpics de Vancouver, va aconseguir el bronze en descens i eslàlom gegant, i a més va obtenir també aquest metall en els Mundials de Val-d’Isère el 2009 en combinada. La defensora del títol, la nord-americana Lindsey Vonn, només va poder ser setena (1.24,66). No està bé físicament després de tenir un accident la setmana passada en un entrenament i va decidir no arriscar.
La pista, com un vidre
No només Gutiérrez va patir l’estat de la pista Kandahar, que està completament gelada, cosa que fa estar més alerta del que és habitual a tots els participants. Per aquest motiu s’ha fet arribar queixes a l’organització, per la perillositat que presenta. Deu corredores van ser les que no van concloure la cursa. Especial rellevància van tenir les caigudes de l’austríaca Andrea Fischbacher, actual campiona olímpica de la disciplina, i la suïssa Gina Stechert, que podrien haver-se produït lesions importants per la seva espectacularitat.
“La pista està realment dura, és com un vidre. Les condicions són extremes”, va assenyalar el director tècnic de la Federació Andorrana d’Esquí, Carles Visa, que també ressalta que el recorregut no és prou llis. En un mateix sentit es va pronunciar Vonn: “El traçat és molt perillós. No estava tan gelat com ahir [per dilluns], però és preocupant. Ningú tenia adherència i no ha estat fàcil esquiar.”
Entrenaments de descens
Demà no hi haurà competició femenina, però sí entrenaments de descens, que es repetiran també demà. Les noies disputaran la pròxima cursa divendres, amb la supercombinada.
Estrena de Vidosa i Esteve
La competició masculina fa el seu debut demà. L’estrena també es produeix en el supergegant, en què estan citats Roger Vidosa i Kevin Esteve.
Els dos esquiadors andorrans afronten la cursa amb expectatives màximes. Entre els seus objectius hi ha acabar entre els 30 millors en alguna de les disciplines. Vidosa és a Alemanya després d’haver superat una lesió a l’esquena. “Es troba bé, tot i que no ha pogut fer la millor preparació per a uns Mundials”, indica Visa, que, pel que fa a Esteve, confia que faci “bons resultats” tenint en compte la seva progressió.
La lluita pel títol estarà més oberta que mai perquè aquesta temporada, en les cinc proves que s’ha disputat de la Copa del Món en supergegant, hi ha hagut el mateix nombre de guanyadors diferents. Tobias Grünenfelder, Georg Streitberger, Michael Walchhofer, Ivica Kostelic i Hannes Reichelt són els que intentaran confirmar el seu estat de forma amb una medalla. També s’haurà de tenir en compte Didier Cuche, Aksel Lund Svindal, Carlo Janka, Benjamin Raich i Bode Miller.