La vigent campiona d’Europa i de la UEFA Nations League, Portugal, és evident que no és fàcil de frenar, però almenys estaria bé intentar-ho. El 7 a 0 parla per si sol. Un amistós convertit quasi en una patxanga. Uns entrenant l’atac i els altres la defensa i també... el cap. Feia 14 anys que el combinat andorrà no rebia set gols (va ser al 2006 contra Croàcia). Andorra només es va defensar. La pilota només la va tastar per refusar-la o treure de banda. Molts dels internacionals encara ni han començat la competició domèstica (hi va haver molta pressa per acabar-la, però encara no l’han començat, tot i realitzar una pretemporada inacabable). A més a més, el seleccionador, Koldo Alvarez de Eulate, va apostar per la defensa de cinc quan menys defenses centrals purs té. Dos són baixa per lesió: Marc Vales i Max Llovera, i un altre, Ilde Lima, el capità i el més experimentat en aquestes batalletes, està vetat. El seleccionador va reciclar Marc Rebés i els altres dos centrals van ser Adri Rodrigues, que va estar durant molts anys sense comptar, i Emili García. Als laterals, Marc García i Jordi Rubio. La línia del mig del camp enganxadeta a la defensiva amb Cristian Martínez (com sempre es va fer un fart de pencar d’un costat a l’altre), Marc Pujol, Joan Cervós i Marcio Vieira. L’altre convidat en aquesta línia va ser el davanter Aarón Sánchez.
Portugal va jugar a plaer. La diferència és abismal en tot, però si a dins de les àrees, amb tants homes defensant, no ets fort acabes rebent una golejada. I sort del porter José Antonio Gomes! que si no... el correctiu hauria estat pitjor. Els de Fernando Santos van jugar amb un onze inicial poc habitual. És cert que els suplents de Portugal són també estrelles, però amb una mica més de punteria podien haver marxat amb un sac de gols als primers 45 minuts. D’Andorra no hi va haver notícies ofensives, i de les defensives, que és tot el que va fer, tampoc van ser bones. No és una bona prova per jugar els partits de la UEFA Nations League contra les dues seleccions més febles del grup: Malta i Letònia.
Al minut 8, Portugal va obrir el marcador amb la primera arribada clara en el joc d’atac dels de Fernando Santos. Una centrada de Nélson Semedo, l’ex del Barça i ara al Wolwerhampton, va ser el màxim perill de Portugal al primer temps, la va prolongar amb el cap un debutant com Paulinho, Sérgio Oliveira va rebre la pilota i va assistir Pedro Neto, que aquest va afusellar José Antonio.
Amb l’1 a 0 va seguir el domini total dels locals. El migcampista Renato Sanches va provar amb un xut ras que va refusar José Antonio. Tot seguit, el porter andorrà va aturar un u contra u amb el cos a xut de Paulinho amb la puntera. Al minut 19, una centrada de Nélson Semedo per la dreta no la va arribar a connectar Sérgio Oliveira al punt de penal. Abans d’arribare al minut 30, Paulinho va marcar el dia del seu debut i ho va fer aprofitant una assistència de Nélson Semedo. El davanter de l’Sporting Braga va aprofitar l’oportunitat que li va donar Fernando Santos. L’allau de joc ofensiu va seguir mentre a la banda es començava a escalfar Bernardo Silva i Cristiano Ronaldo. Al minut 30, Renato Sanches va enviar el seu remat per sobre del travesser. Quatre minuts després, José Antonio va refusar un xut de Paulinho i un altre de Nélson Semedo.

ALLAU AL SEGON TEMPS
Si les aturades de José Antonio van fer resistir al primer temps Andorra, a la represa l’entrada de titulars com Cristiano Ronaldo, Bernardo Silva, Joao Félix, William Carvalho o Danilo van servir als de Fernando Santos per convertir el combinat andorrà en una caricatura. El 3 a 0 va ser obra de Renato Sanches a passada d’un competitiu Cristiano Ronaldo. El 4 a 0 de Paulinho de cap a centrada de Mário Rui. Vint minuts després, el 5 a 0 en pròpia meta d’Emili García en desviar una centrada de Bernardo Silva. Cap al final, Cristiano Ronaldo va marcar el seu golet de cap a centrada de Mário Rui (102 gols en 168 partits amb la selecció és el rècord europeu i va pel Mundial, que està en 109). A ell segurament el respectaran més quan assoleixi aquestes marques de Guinness.  El marcador el va tancar Joao Félix de voleia al límit de l’àrea petita. El mateix jugador de l’Atlètic Madrid va poder marcar el 8 a 0, però José Antonio va salvar.
De Croàcia 2006 a Portugal 2020. Recordant vells temps. Totalment innecessari abans de competir a la Nations League contra seleccions més de la mida d’Andorra.

Koldo: “Quan pateixes passa el que passa”

El seleccionador Koldo Alvarez de Eulate va analitzar amb resignació un resultat que ja de per si s’analitza sol. “Portugal ha demostrat la seva superioritat i si a això hi sumem que en la defensa a dins de l’àrea no hem estat encertats, ni com volíem... És aquest el resum que podem fer del partit contra Portugal”, va dir el seleccionador d’Andorra en la roda de premsa amb només mitjans de Portugal. “Ells han estat al seu nivell, però nosaltres no hem estat al nivell que esperàvem, sobretot en les centrades laterals. No hem estat bé en els refusos. Hem patit, i quan pateixes amb una selecció com Portugal passa el que passa. Aquesta és la diferència real que hi ha entre els dos equips”. Koldo, en un intent de descafeïnar la desfeta, va recordar resultats contra seleccions fortes. “L’extraordinari és fer aquests altres resultats”, va dir. Per la seva banda, el migcampista Marc Pujol va abandonar el terreny de joc per una lesió a l’espatlla i serà dubte per a dissabte i dimarts.

PORTUGAL: Anthony Lopes, Nélson Semedo, Rúben Semedo, Domingos Duarte, Mário Rui, Renato Sanches (William Carvalho, 62'), Joao Moutinho (Danilo, 73'), Sérgio Oliveira (Bernardo Silva, 46'), Trincao (Diogo Jota, 73'), Paulinho (Joao Félix, 62') i Pedro Neto (Cristiano Ronaldo, 46').

ANDORRA: José Antonio, Jordi Rubio, Adri Rodrigues, Emili García, Marc Rebés (Alavedra, 58'), Marc García ('Moi' San Nicolás, 46'), Cristian Martínez ('Ludo', 68'), Marc Pujol (Sergio Moreno, 78'), Joan Cervós (Álex Martínez, 68'), Márcio Vieira (Jordi Aláez, 58') i Aarón Sánchez.

ÀRBITRE: Alan Bieri (Suïssa). No va mostrar cap targeta.

GOLS: 1-0 Pedro Neto (8'), 2-0 Paulinho (28') -descans-; 3-0 Renato Sanches (55'), 4-0 Paulinho (61'), 5-0 Emili García (pròpia meta) (74'); 6-0 Cristiano Ronaldo (84') i 7-0 Joao Félix (87').

LLOC: Estádio Da Luz de Lisboa. Sense públic.