El primer contacte de la Vuelta a Espanya amb la muntanya no va decebre i va tenir un espectacular final al cor d’Andorra la Vella amb triomf del ciclista italià del Bahrain-Merida –l’equip on es troba l’exciclista resident Joaquim Purito Rodríguez– Vincenzo Nibali, més conegut com el Tauró. Ell va fer la primera mossegada i això que es va quedar força despenjat a l’Alt de la Comella. Mentrestant, el britànic Chris Froome (Team Sky) i vigent guanyador del Tour de França ja llueix el mallot vermell en bonificar a l’esprint especial i en la meta com a tercer. El punt negatiu el va deixar el ciclista de Pinto, Alberto Contador, que es va enfonsar quan van començar les hostilitats i va cedir 2’33”.
La tercera etapa de la Vuelta a Espanya va començar a Prada de Conflent i amb un primer port de muntanya: la Perche (19,5 quilòmetres al 4,8%). El segon ja va ser en territori andorrà: la Rabassa (13,3 quilòmetres al 6,8%). Aquí Chris Froome va confirmar que vol el mallot vermell. Ambició sense límits del britànic. Es va endur els tres segons de bonificació i després els ciclistes van afrontar el port menys dur dels tres: l’Alt de la Comella (4,3 quilòmetres al 8,6%). El Team Sky agafa les regnes de l’etapa amb un ritme trepidant. Alguns es comencen a despenjar i entre ells Alberto Contador. També van cedir Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin), Steven Kruijswijk (Lotto NL-Jumbo) o Warren Barguil (AG2R-La Mondiale). Froome no ofereix cap tipus de treva i només el resident Esteban Chaves (Orica-Scott) l’aguanta. Els dos van coronar la Comella, però sentint l’alè de dos ciclistes amb gana com Fabio Aru (Astana) i Romain Bardet (AG2R-La Mondiale). Entren a l’últim quilòmetre i de cop i volta apareix el Tauró Nibali, però no ho fa sol ja que també hi ha el sabadellenc David De la Cruz –que es coneix molt el territori andorrà–, Nicolas Roche, Tejay van Garderen o Domenico Pozzovivo. Això sí, Nibali llança l’atac i s’imposa al cor d’Andorra la Vella. El segon és el sabadellenc David de la Cruz i el tercer el britànic Chris Froome. “He patit. L’última pujada l’he començat una mica enrere i he hagut de fer un gran esforç per tornar davant amb el ritme tan fort que estava posant l’Sky. El final ha estat molt difícil ja que no sé com he aconseguit recuperar-me”, va dir Vincenzo Nibali, que va rebre la felicitació del resident Joaquim Purito Rodríguez. “Per nosaltres ha estat brutal. Froome i Chaves s’han aturat una mica i ens ha anat de meravella perquè després Nibali ni s’ho ha pensat”, va indicar Purito, que és l’ambaixador del Bahrain-Merida. “Andorra té etapes sempre dures i han provat de fer una etapa que no fos tan dura, però quan s’arriba a Andorra és impossible. Serà una altra etapa per recordar. Una pujada a la Comella brutal i un final trepidant”.
 
Satisfacció total
Bon temps –moltíssima calor– i cap contratemps a nivell de seguretat. El Cap de Govern, Antoni Martí, va mostrar-se força satisfet del pas de la Vuelta a Espanya que avui viurà la sortida de la quarta etapa a Escaldes-Engordany. “Ha sortit tot molt bé i amb unes imatges d’Andorra que s’han vist per la televisió fabuloses. Ha vingut moltíssima gent i ha estat una etapa interessant amb victòria d’un ciclista mediàtic. Andorra s’ha situat dins del món del ciclisme de manera definitiva”. La Vuelta a Espanya tornarà l’any vinent? Resposta d’Antoni Martí. “Ho deixo a les mans de Francesc Camp que té molt bona relació amb Javier Guillén. Estem negociant. Ho tenim tot per acollir aquestes proves i si poguéssim ens agradaria tenir una etapa purament andorrana. Seria la culminació”. 
El Ministre de Turisme, Francesc Camp, va parlar ja de contactes amb Javier Guillén, director d’Unipublic. “Estem treballant el retorn de la Vuelta. Ells tenen disposició, però encara és molt aviat per parlar-hi. El que queda clar és que estem molt satisfets perquè ha estat un gran dia de ciclisme amb un final emocionant”. També va valorar el final al cor d’Andorra la Vella i no pas en alt com estaven acostumats. “Al ciclisme professional les baixades de port poden marcar diferències i és un tema a tenir en compte. Si la Vuelta vol un port tindrà un port de muntanya i si vol un final en pla també el té”.
Javier Guillén, també va fer-ne un balanç positiu. “Ha estat una etapa atípica amb final en pla a Andorra, però amb un resultat extraordinari. La reflexió que podem fer és que tant es pot acabar a dalt com a baix. Ha estat un espectacle meravellós i un final preciós dels més bonics que recordo des que soc director”. Per a Guillén, el final al centre d’Andorra era “necessari. M’agrada que s’acabi en alt, però avui [ahir pel lector] ha vingut més gent”. I el retorn de la Vuelta? “Amb Francesc Camp en parlem molt i sempre surt el tema. Mentre hi siguem els dos hi haurà Vuelta a Andorra. L’any que ve? A mi m’agradaria... i ara toca saber què en pensa Francesc Camp”. La Vuelta enamora.