El Mons Calpe de Gibraltar només té set anys de vida i és propietat de l’advocat mexicà Jorge Alberto Reygadas i està dirigit per l’uruguaià César Vega Perrone, que va estar dins del cos tècnic de la sub-17 mexicana, Chucho Ramírez –exseleccionador de l’absoluta del Tri quan va substituir Hugo Sánchez. Ahir, el Mons Calpe va jugar el seu primer partit en competició europea i va ser contra l’FC Santa Coloma en la nova UEFA Conference League. Els de Gibraltar van presentar un onze inicial amb quatre jugadors de Gibraltar i amb sis sud-americans. Mentrestant, els d’Albert Jorquera només van comptar amb un internacional al seu onze inicial, Marc Rebés. Respecte el curs passat, la novetat del francès Guillaume Lopez i del català David Virgili. Els colomencs, molt desencertats en atac, van perdonar el debutant i van acabar amb un empat a 1 i tot per decidir a la tornada de dijous 15 de juliol a l’Estadi Nacional.
El partit va començar sense un dominador clar, però amb les idees clares de la proposició de joc dels de Jorquera. Toc i toc. Al minut 14, Miguel Ramos va estar a punt de regalar l’1 a 0 a l’argentí Maximiliano Mallemaci, però el jugador del Mons Calpe no va saber aprofitar l’error del porter colomenc. Per part de l’FC Santa Coloma va destacar la verticalitat de David Virgili i també de Juanma Torres. El Mons Calpe va estar a punt de marcar passada la mitja hora de partit. Primer amb una centrada d’Ayoub que no va arribar a rematar l’argentí Seba Diaz. Segon amb un xut creuat del belga-congolès Musoni quan es va quedar tot sol davant Miguel Ramos. El Mons Calpe va perdonar i l’FC Santa Coloma ho va aprofitar.
Al minut 38, David Virgili marxava en velocitat per la banda esquerra d’Ethan Santos i la seva passada cap a enrere la va rematar en primera instància Xavi Puerto. El brasiler André Dos Santos va refusar i la pilota, novament, va caure a Xavi Puerto, que va rematar de cap superant el porter Christian Fraiz. Amb aquest 0 a 1 es va arribar al descans.
Els d’Albert Jorquera van oferir la seva millor versió a la represa. Van tenir més profunditat en atac, però van perdonar massa. Només començar, Marc Rebés va pentinar de cap a la sortida d’un córner, però la pilota va sortir a fora. Al minut 52, Emanuel Ojeda va evitar una rematada de Virgili després d’una centrada de Juanma Torres. Dos minuts després, Juanma Torres ho va provar amb un xut des de fora de l’àrea que es va estavellar al travesser.
El tècnic de Bescanó de l’FC Santa Coloma, Albert Jorquera, va sorprendre a tothom i va canviar David Virgili per donar entrada al defensa internacional Depa i a l’extrem Álex Martínez pel lateral Robert Ramos. Això sí, al minut 73 Álex Martínez va estar a punt de marcar amb un xut que va refusar el porter Christian Fraiz i en el refús Juanma Torres va regalar la pilota al porter rematant al cos de l’argentí.
El Mons Calpe es va sentir més còmode sobre el terreny de joc i al minut 80 va empatar el partit amb un gol d’Aritz Hernández. El migcampista basc va aprofitar un refús en direcció cap a la porteria de Luis Blanco per batre Miguel Ramos. Els colomencs van pagar cars els seus errors en atac i també un error defensiu contra un Mons Calpe, debutant a la categoria, que va mostrar solidesa, tot i que tècnicament van deixar clar que no són un equip brillant. A la tornada es dictarà sentència, però el debutant va plantar cara als colomencs.

Albert Jorquera: “El resultat ens fa estar alerta per la tornada”

Albert Jorquera, tècnic de l’FC Santa Coloma, va analitzar el partit contra el Mons Calpe SC només finalitzar el matx i va deixar clar que el seu equip no va començar bé, però a la segona part va arribar la millora. “Ha estat un partit en què hem anat de menys a més. Ens hem posat per davant en el marcador i a la segona meitat hem tingut opcions de poder tancar el partit i de poder acabar el partit amb el marcador a favor”, va assegurar Albert Jorquera, que després es va trobar amb el gol de l’empat. “A partir de llavors no ha passat res durant el partit. Un resultat que ens fa estar alerta pel partit de tornada i que valoro molt positivament”.

MONS CALPE SC: Christian Fraiz, Ethan Santos, Emanuel Ojeda, Parkinson, Bernardes, Caballero (Ludovic, 13'), Musoni (Aritz Hernández, 58'), André Dos Santos, Mallemaci (Ashley Rodríguez, 58'), Ayoub (El Andaloussi, 67') i 'Seba' Díaz.

FC SANTA COLOMA: Miguel Ramos, Robert Ramos (Álex Martínez, 64'), Juanma Miranda, Àlex Sánchez, Aleix Cisteró, Juanma Torres (Enric Pí, 89'), Marc Rebés, Hamza (Luis Blanco, 74'), David Virgili ('Depa', 64'), Guillaume Lopez i Xavi Puerto.

ÀRBITRE: Ondrej Berka (Txèquia). Grogues a 'Seba' Díaz, Ethan Santos i Emanuel Ojeda –Mons Calpe SC– i Àlex Sánchez –FC Santa Coloma–.

GOLS: 0-1 Xavi Puerto (38') –descans–; 1-1 Aritz Hernández (80').

LLOC: Victoria Stadium de Gibraltar. 400 espectadors.