Perdre així no fa tant de ma

Perdre així no fa tant de mal

Víctor Duaso

Hi ha moltes maneres de perdre, i aquesta vegada el Bàsquet Club MoraBanc va triar la millor possible. És cert que a ningú li agrada perdre, però millor fer-ho donant una bona imatge per entregar a la causa. La defensa no va rutllar, l’atac –amb un Giorgi Shermadini estel·lar– sí que va donar bones sensacions i només va faltar aquell plus necessari per guanyar un dels grans de la Lliga ACB. El BC MoraBanc va perdre per 91 a 99 contra el Laboral Kutxa. Sí. L’equip dirigit per Velimir Perasovic disputarà divendres la final a quatre de l’Eurolliga en una semifinal contra el Fenerbahçe de l’experimentat Zeljko Obradovic. Per tant, els vitorians són el quart millor equip d’Europa i ahir, de retruc, amb el triomf, van assegurar la quarta posició i seran caps de sèrie al play-off pel títol de la Lliga ACB. Mentrestant, el BC MoraBanc continua el seu tram final de temporada sense cap mena de pressió. Alliberats, i això es nota a la pista.

Per a Velimir Perasovic només hi havia aquest partit. La seva mentalitat de guanyador nat no li permetia pensar en la final a quatre de l’Eurolliga a Berlín. El Fenerbahçe era només una qüestió de futur i el present, per al Laboral Kutxa, era el Bàsquet Club MoraBanc Andorra. No hi va haver relaxació, però sí que defensivament van mostrar-se tous en algunes fases. Per la seva banda, els de Joan Peñarroya volien tornar a demostrar la versió bona, tal com ho van fer en els últims 20 minuts en el darrer partit amb la visita del Fiatc Joventut. Està clar, no era el mateix rival. Els vitorians tenen un dels millors atacs de la Lliga ACB, amb jugadors amb bona mà com Darius Adams, Mike James, Adam Hanga, Davis Bertans, Alberto Corbacho o Ioannis Bourousis. Moltes amenaces a l’exterior i també a l’interior. El tècnic egarenc va apostar des de bon principi per David Navarro de director d’orquestra, però aquesta vegada el d’Esparreguera va patir de valent. També va jugar d’inici Sergi Pino i després de cinc minuts ja no va tornar a la pista. El parcial va ser de 5 a 11. Tous en defensa, deixant safates fàcils al Laboral Kutxa i tirs lliurats.

Peñarroya va demanar temps mort amb un cabreig monumental. Va demanar tensió defensiva i una mica més d’ordre. Va entrar Thomas Schreiner per David Navarro i Giorgi Shermadini va continuar el seu festival particular. El pivot georgià està acabant la temporada en un estat de forma espectacular, a excepció de les seves rampes, que donen una feina tremenda al fisio David de Toro. L’intercanvi de cistelles va deixar un empat a 26 al final dels primers 10 minuts. El partit anava a un ritme de 100 punts per equip.

Al segon quart, parcial de 0 a 6 per al Laboral Kutxa. Això sí,  Perasovic, amb aquest caràcter croat, estava ben emprenyat. No li agradava la defensa del seu equip, que deixava anotar fàcilment els andorrans. Amb el 26 a 32 d’inici i Ioannis Bourousis fent estralls amb Daniel Clark de defensor, Peñarroya se’n va adonar i va tornar a fer ús del gran Shermadini. Quin tros de pivot i que poc que s’entén aquella desconfiança que en alguns partits va tenir el tècnic en el gegant georgià. En aquest segon quart, Davis Bertans, el germà petit de l’escorta del Dominion Bilbao Basket Dairis Bertans, tenia el canell calent. Un triple del letó, que tant agrada al tècnic del Barça Xavi Pascual, va situar un 32 a 41 i més endavant va anotar un segon triple que va deixar un 40 a 50. Els punts de Luka Bogdanovic i Giorgi Shermadini van deixar un 47 a 52 al descans amb 19 punts i 22 de valoració de Shermadini i 12 de Luka Bogdanovic. Per part vitoriana, Davis Bertans 16 i Darius Adams 13.

Bon inici a la represa del Bàsquet Club MoraBanc, amb quatre punts consecutius de Shermadini i una safata de Vojdan Stojanovski, que van posar els andorrans al davant en el marcador amb un 53 a 52. A partir de llavors, els de Perasovic van despertar liderats per Darius Adams i Bourousis fins a l’empat a 60. El Laboral Kutxa es va encarregar de trencar la igualada amb un parcial de 0 a 9 per deixar un 60 a 69 trencat amb un triple de Luka Bogdanovic, i una cistella a anella passada de Stephen Holt va situar a només cinc punts els de Peñarroya. Un triple d’Alberto Corbacho va fer mal i quatre punts consecutius de David Navarro van deixar un 69 a 74 ajustat i a favor d’un Laboral Kutxa de molt nivell i amb molts jugadors capaços de marcar la diferència, i això que Mike James no va tenir el dia i Toko Shengelia i Fabien Causeur eren baixa. El tècnic Joan Peñarroya va apostar a l’últim quart per les defenses zonals alternatives, és a dir una 2-3, una box and one –caixa i un– i després transformació a individual. Aquest canvi tàctic va desconcertar el Laboral Kutxa i els de Velimir Perasovic ja no van atacar amb tanta fluïdesa.

A 4 minuts per al final, Stephen Holt va anotar un triple per situar el 82 a 90, Shermadini va anotar dos tirs lliures i el combo guard nord-americà va fer dos punts més amb una bonica safata. Amb el 86 a 90, màxima emoció. El públic creia en el miracle, el cos tècnic dirigit per Joan Peñarroya també, ja que la pissarra havia funcionat, i Velimir Perasovic s’ho mirava amb aquell posat de paio croat: fred com si no passés res de res. A més a més, va perdre Bourousis per cinc faltes personals. A 2.17, Stojanovski va situar el 88 a 92. Després, Thomas Schreiner va fallar un triple lliurat i qui no va fallar va ser Adam Hanga. Peñarroya es va voler menjar l’hongarès. Tot seguit, Daniel Clark va fallar un triple, Darius Adams va anotar dos tirs lliures i Luka i Schreiner van fallar dos triples. Per guanyar un equip gran no s’ha de cometre cap error, perquè ets pell. Bona imatge, però nova derrota.

Peñarroya: “No ens queixem dels àrbitres, potser vosaltres podíeu haver dit alguna cosa

El Bàsquet Club MoraBanc ja no s’entrega com quan va encaixar les cinc derrotes consecutives. La victòria contra el Fiatc Joventut els ha alliberat, i també el seu tècnic. Contra el Laboral Kutxa es va veure un gran nivell ofensiu, però també feblesa defensiva, tot i que lògica contra un rival que portava tres partits seguits passant dels 100 punts. Això sí, Joan Peñarroya no va voler parlar dels àrbitres, però ho va fer a la seva manera: “Hem tingut el millor arbitratge d’aquesta segona volta, però nosaltres no ens queixat mai dels àrbitres, potser vosaltres [dirigint-se a la premsa] podíeu haver dit alguna cosa.” Tal qual. Qui sí que va parlar de manera directa va ser Velimir Perasovic. Sense problemes, el tècnic croat. “A la Lliga ACB ens xiulen moltes faltes. Molts punts que rebem són producte de la nostra intensitat defensiva. Rebem més faltes que jugant a l’Eurolliga ja que el nivell d’arbitratge de l’ACB ens perjudica.” I tot en un partit en què es va viure un bon espectacle defensiu. D’aquells de què s’estarien maleint dia sí i dia també el gran Bozidar Maljkovic o el mateix Xavi Pascual.