El porter Iker Alvarez De Eulate, fill del seleccionador, es va estrenar amb l’absoluta contra tot un Robert Lewandowski. Foto: Polski Zwiazek Pilki Noznej (PZPN)

Perseguint ombres

V. D.
Disciplinats. És evident que sí. Perseguint ombres i també la pilota amb un 84% de possessió per Polònia. També és més que evident. El porter de la Juventus de Torí, Wojciech Szczesny, tothom va saber que jugava perquè sortia en el rètol del web de la UEFA. Va ser el millor que va veure el partit. El combinat dirigit per Paulo Sousa, a mig gas, ja que dimecres juga contra Anglaterra, es va imposar per 3 a 0 a una Andorra que es va fer un fart de córrer darrere de la pilota i que no va fer ni tres passades seguides ni tampoc cap xut a porta. És cert que el potencial de Polònia és extremadament elevat en comparació amb Andorra, però els de Koldo Alvarez de Eulate ni ho van intentar.
El seleccionador andorrà va agitar la coctelera en el segon partit de la selecció d’Andorra d’aquest Premundial. Fins a vuit canvis respecte a l’onze titular de la derrota contra Albània (0 a 1). Koldo va fer debutar el seu fill amb només 19 anys: Iker. L’exporter i actual seleccionador del combinat andorrà es va retirar el 10 de juny del 2009 quan Iker només tenia 9 anys i ara amb 19 recull el relleu del seu pare. De l’equip titular contra els albanesos només es van mantenir Marc Vales, Moi San Nicolás i Marc Rebés. La resta de jugadors van passar de la banqueta a ser titulars –menys Christian García i Iker Álvarez de Eulate, que es van incorporar per al desplaçament a Varsòvia.
Polònia arribava al partit sense el migcampista del Leeds United, Mateusz Klich i sense el porter del Bolònia, Lukasz Skorupski. Els dos amb Covid-19. Això sí, amb Robert Lewandowski a l’onze titular del portuguès Paulo Sousa, que dirigia el seu segon partit amb els polonesos després de substituir a Jerzy Brzeczek. El domini dels de Paulo Sousa va ser total, però amb un ritme excessivament lent en la circulació de la pilota. Els de Koldo, tancats en defensa amb tres centrals: Christian García, Emili García i Albert Alavedra. El primer xut, amb cert sentit, el va fer Bartosz Bereszynski amb un xut creuat força desviat. La primera pilota que va tocar Iker va ser al minut 13 amb una centrada lateral de Piotr Zielinski que va aturar el porter titular del Vila-real C, que també acumula dues convocatòries amb el primer equip després de la lesió de l’argentí Gerónimo Rulli. Al minut 19, Polònia es va poder avançar amb un córner tret per Zielinski que es va passsejar per l’àrea petita. Això sí, l’ocasió més clara va arribar amb un xut de Piatek des de l’àrea petita que va marxar a fora. El davanter de l’Olympique de Marsella va controlar amb el pit, entre Christian García i Emili, una centrada per Lewandowski. Dos minuts després, i en continu monòleg polonès, Piatek va rematar de cap i Iker va aturar sense problemes. Els de Koldo Alvarez de Eulate no van fer absolutament res en atac. Ni ho van intentar. Van matenir l’ordre i amb això ja van fer la feina que volien. Al minut 29 va arribar l’1 a 0 i l’autor del gol va ser el màxim golejador i també l’actual premi The Best: Lewandowski. El davanter del Bayern de Munic va rematar de boleia una falta lateral treta per Rybus. La pilota va tocar a l’esquena de Moi San Nicolás que estava marcant a un dels millors davanters del món.
El domini total va continuar per Polònia i Milik va gaudir d’una rematada de cap que va marxar per sobre del travesser. Abans d’arribar-se al descans, Lewandowski de rebot va estar a punt de marcar el segon, tot i així, la pilota va anar a fora després de passar per sota les cames d’Iker. Al minut 44, Piatek va demanar penal per una lluita per la possessió de la pilota amb Marc Rebés a dins de l’àrea. I tot seguit,  Milik va rematar de cap i la pilota va ser desviada per Alavedra.
El combinat andorrà va continuar perseguint ombres al segon temps i els de Paulo Sousa a mig gas. Dimecres li toca partit contra Anglaterra i només passa el primer de grup. Al minut 54, Lewandowski va marcar el 2 a 0 després de rematar de boleia a l’àrea petita en segona instància una centrada per l’esquerre de Jozwiak. Amb el partit ja sentenciat, de fet ja ho estava amb l’1 a 0, els polonesos van continuar sent propietaris de la pilota. Poc ritme, però suficient. Piatek va estar a punt de marcar, però Joan Cervós va salvar sota pals.
Paulo Sousa va decidir substituir a la seva estrella: Lewandowski i va donar entrada al davanter del PAOK Salónica, Karol Swiderski. Partit ja acabat. El físic va començar a passar factura als jugadors andorrans i Cristian Martínez va marxar cap a la banqueta després de patir unes rampes. Massa estona corrent darrere de la pilota. L’únic que ni va suar va ser el porter del Juventus, Wojciech Szczesny. Va ser espectador de luxe del partit disputat a Varsòvia.
Al minut 88, Swiderski va situar el 3 a 0 en rematar una centrada per la banda esquerre de Grosicki. La pilota va passar per sota del cos del debutant Iker Alvarez De Eulate. Les estadístiques mostraven quatre xuts a porta de Polònia, que va tocar molt, però sense ser massa profund i va marcar tres gols.
El pròxim partit serà dimecres amb la visita d’Hongria, que va vèncer per 0 a 3 San Marino amb gols de l’ex-Reial Madrid-Castilla, Ádám Szalai, Roland Sallai i de Nikolic.  El juny del 2017, Andorra es va imposar a l’Estadi Nacional a Hongria amb un gol de Marc Rebés en l’últim partit d’un altre dels internacionals oblidats, Josep Manel Ayala.

Polònia: Szczesny, Rybus (Grosicki, 60'), Piatkowski, Glik, Bereszynski (Davidowicz, 60'), Krychowiak, Zielinski (Kozlowski, 72'), Milik (Placheta, 60'), Jozwiak, Piatek i Lewandowski (Swiderski, 63').

Andorra: Iker, 'Moi' San Nicolás, Christian García, Emili García, Alavedra, Marc García (Joan Cervós, 56'), Marc Vales, Marc Rebés (Marcio Vieira, 87'), Marc Pujol (Jordi Aláez, 56'), Cristian Martínez (Álex Martínez, 74') i Aaron Sánchez (Luigi San Nicolás, 87').

ÀRBITRE: Erik Lambrechts (Bèlgica). Grogues a Christian García i Jordi Aláez –Andorra–.

GOLS: 1-0 Lewandowski (29') –descans–; 2-0 Lewandowski (54') i 3-0 Swiderski (88').

LLOC: The Marshall Józef Piłsudski’s Municipal Stadium de Varsòvia. Sense públic.