Val Gardena (Itàlia) i Narvik (Noruega) són els rivals d’Andorra per organitzar el Campionat del Món d’esquí alpí del 2029. El 4 de juny, a Reykjavík (Islàndia), es coneixerà quina serà la seu per acollir la màxima competició del conegut com a Gran Circ Blanc. I ser elegits suposarà una inversió important, és a dir, d’alta volada. La despesa operativa de l’esdeveniment se situaria entre 46 i 47 milions d’euros de pressupost que es cobreixen amb els ingressos que genera un esdeveniment com aquest, amb la venda dels drets de televisió com a principal font d’ingressos i també com el marxandatge i la venda d’entrades.
De moment ja s’han destinat 50.000 euros a una campanya de comunicació que es va presentar ahir a l’edifici de Ràdio Andorra a Encamp. El pressupost de la candidatura és de 450.000 euros.  “Aquí inclou una part que s’ha de pagar a la Federació Internacional d’Esquí (FIS) només per tenir dret a ser candidat, i la resta per a aquesta campanya que hem presentat”, va assegurar el director del projecte, David Hidalgo, que també va valorar el pressupost que tindrà el Campionat del Món en cas de ser triats com a seu. “46 o 47 milions d’euros perquè hem de tenir present la inflació, però estarem al voltant d’aquesta xifra. Serà la despesa operativa”.
El compte enrere ja està activat i David Hidalgo explica encara el que falta. “El que queda des d’ara fins a mitjans de novembre acabar de refer les dues o tres modificacions que hem identificat i que creiem que pot millorar el dossier. Després presentar-lo, i el que no es veurà, que serà parlar amb cadascú dels seus votants per veure com els podem convèncer el dia 4 que valorin a Andorra per sortir elegits”. 
Per organitzar el Campionat del Món del 2027, Crans Montana (Suïssa) va ser la guanyadora i la candidatura d’Andorra va lluitar també contra Garmisch-Partenkirchen (Alemanya) i Narvik (Noruega). Enguany només n’hi haurà tres: Val Gardena, Narvik i Andorra. “La FIS també dona missatges, a vegades ocults. Per tant, Garmisch-Partenkirchen només va rebre un vot i va ser el seu propi i no ha continuat. Els altres candidats vam rebre uns quants vots i era com dir, podeu seguir endavant. Esperem que tard o d’hora ens tocarà i esperem que sigui més aviat d’hora”.
La candidatura d’Andorra 2027 va treure un “aprenentatge. Són fases que s’han de passar i arribar i moldre passa poques vegades, per no dir mai. Hem après que hem de convèncer un a un. Tenim cert avantatge, ja que ara tenim el Patrick Toussaint al consell de la FIS. Ens veuen i sabem què està passant. Jo veig que tenim més possibilitats, però no es pot vendre la pell de l’os abans de caçar-lo. Tenim rivals de molta entitat”. 
Com a màxim rival, David Hidalgo veu més “Val Gardena perquè Narvik té un inconvenient logístic de comunicació i de situació i tampoc té l’experiència de Val Gardena. Com a seu els costarà i necessiten cremar més etapes”, va exposar un confiat David Hidalgo. El Campionat del Món d’esquí alpí, un somni que va començar a tenir l’expresident de la Federació Andorrana d’Esquí, Albert Coma. I com tots els somnis, tenen un preu.
 
De ‘mirar’ cap a les estrelles a voler deixar empremta
 
Ja és hora de tornar a encendre les estrelles, de Guillaume Apollinaire. Aquest va ser el lema de la campanya de la candidatura del Campionat del Món Andorra 2027. I de mirar cap a les estrelles a voler deixar empremta. I quin lema utilitza la campanya de la candidatura del Campionat del Món Andorra 2029? Aquest: Andorra, caràcter únic, empremta de tots. I les cares visibles? Els esquiadors de la Federació Andorrana d’Esquí (FAE) Joan Verdú i Cande Moreno. Els dos que competeixen al circuit de Copa del Món. I tot plegat acompanyat d’un document audiovisual que combina imatges d’acció a les passades Finals de la Copa del Món, on la continuïtat de les traces dels esquiadors signifiquen cadascun dels rastres i les empremtes que suposaria organitzar la màxima competició d’esquí alpí. “A la candidatura del 2027 teníem poques opcions de fer res més del que vam fer. Estàvem en plena pandèmia i projectar-se al futur només ho podíem fer amb aquesta idea de tornem-hi. Aquesta és la campanya que ens hauria agradat fer si no haguéssim tingut una pandèmia. Per tant, és una campanya més nostra i amb la qual tot ens sentim identificats. Busquem deixar empremta i que Andorra deixi empremta al món de la neu”, va dir David Hidalgo. 
Aquesta campanya de comunicació, creada internament amb empreses i talent del país, tindrà presència a Andorra, Espanya i França i també a altres països com el Regne Unit i Irlanda. “On trobem empremtes al país? A la natura, a la política i també a l’esquí alpí. També podem deixar empremta i escriure un capítol i ho podem fer tots junts. Es tracta d’un projecte ple d’optimisme i amb la neu nosaltres aquí naixem, creixem i somiem. Per tant, junts podem deixar empremta”, va indicar en la seva presentació Elisabeth Pérez, directora de màrqueting. 
Mònica Bonell, ministra d’Esports, també va destacar la importància d’aquesta candidatura. “Seria un gran aparador per demostrar que Andorra és molt més que un país només d’esquí”.