“Mentre Odermatt [el millor esquiador del món] està en les seves festes jo estaré entrenant. Per tant, que no es despisti”. Joan Verdú, primer espasa de l’esquí alpí de la Federació Andorrana d’Esquí (FAE), va mostrar la seva ambició en el balanç del curs, ja tancat, a Creand. “Òbviament confio molt en mi. Anirem a buscar victòries”. Enguany, tres podis a la Copa del Món en quatre curses disputades i el top-10 a la general de gegant.
No tot són alegries. Una hèrnia lumbar li està fent la guitza i no el va deixar competir a les Copes del Món dels Estats Units. Avui visitarà un especialista i decidirà si segueix un tractament conservador o s’opera. “No em preocupa en excés. Jo estic compromès al màxim amb els resultats i els objectius. Jo faré el que faci falta per poder estar sa per atacar la temporada i competir de tu a tu amb tots els jabalís de la Copa del Món”, va dir Joan Verdú, que creu que tindrà “temps suficient per preparar la temporada vinent en cas que s’hagi d’operar. Ens plantem a l’agost encara amb molt temps al davant per preparar-me. És el moment ideal per fer-ho. A més a més, he navegat per moltes lesions en la meva carrera esportiva”.
La temporada de Verdú va finalitzar el 16 de març amb una segona posició al gegant de les finals de la Copa del Món a Saalbach (Àustria). “El curs ha estat d’alts i baixos, tremend. De l’eufòria al drama”. L’esquiador, de 28 anys, va recordar com va anar l’inici del curs en el seu speech de balanç. “En l’inici de la pretemporada vam estar amb l’equip noruec i em va anar bé per evolucionar al costat d’ells. La primera Copa del Món a Solden es va anul·lar i el primer cop a la línia de flotació va ser per un trencament als isquiotibials. Un mes fora i en el pitjor mes possible, al novembre, i la situació va ser delicada perquè ens havíem preparat molt bé”. Una vegada recuperat va arribar la prova de Val-d’Isère (França) i amb ella el primer podi, un tercer lloc. “Em vaig marcar el primer podi i serà un dia que recordaré sempre, ja que a nosaltres no ens han regalat res. Va ser un moment brutal i d’eufòria que em va donar molta confiança”. Després va ser el torn d’Alta Badia, amb dues Copes del Món. A la primera, un cinquè lloc. I a la segona? “Un drama per un mal gest al genoll i em vaig espantar molt perquè va ser al genoll que ja m’he operat, però per sort vaig estar tres setmanes aturat i no vaig poder competir a Abelboden”.
A la Copa del Món d’Schladming va ser setè. “El meu pitjor resultat, entre cometes, d’aquesta temporada”.
A Bansko va sortir de la pista i després cap als Estats Units per estar a la de Palisades Tahoe i a Aspen. “Allà va arribar el tercer drama. Em quedo clavat de l’esquena”. I adeu a la Copa del Món de Kranjska Gora. “Un circuit que m’agrada molt i que sempre se m’ha donat bé”. I va acabar posant la cirereta del pastís a Saalbach. “Em vaig llançar a saco i vaig fer un mega resultat”. I el final del seu speech ho va resumir tot plegat de la millor manera possible. “Estic molt orgullós d’haver gestionat els moments d’incertesa i drama. A nivell d’esforç i a nivell mental. El resum és espectacular. Acabo 10è de la general de la Copa del Món. Abans això era impensable, però és un plus per aspirar a més”. I ell feliç per marcar el camí. “Vull ajudar el país i inspirar els joves per fer un clic en tots ells”.
Roger Vidosa, director esportiu de la secció d’alpí de la FAE, va lloar els resultats de Joan Verdú. “Ha estat el millor i ha posat Andorra al mapa amb els seus podis en Copa del Món. I això que ha estat una temporada d’alts i baixos per les lesions, però sempre ha estat entre els millors del món. Amb ell han arribat els primers podis de la història per al país i la federació. La meva valoració és impressionant i en faig un balanç més que positiu”.
Verdú afronta avui una decisió important, ja que es reunirà amb l’especialista per decidir què fa amb l’hèrnia lumbar. És a temps de passar pel quiròfan com també de fer un tractament més conservador. Mentrestant, Marco Odermatt l’espera.a 

‘Cande’ Moreno no seguirà amb Simon Bastelica

Abans de començar la pretemporada, Cande Moreno es va quedar sense el seu entrenador, Dejan Poljansek, per una malaltia. El seu substitut va ser Simon Bastelica, però Cande ha decidit fer una altra modificació en la seva estructura després d’haver passat pel quiròfan per la lesió que va patir al genoll. “L’operació va ser un pal gran per a mi, però ja he passat el pitjor. He començat a fer bicicleta i crec que estaré bé per poder començar la temporada”. I sobre el canvi de Simon Bastelica per un altre, va ser molt  clara. “Ha estat una decisió meva. A Simon el vam agafar a l’últim moment i jo ara per ara el que necessito és un perfil una mica més diferent”. 
L’esquiadora també va felicitar Joan Verdú pels seus resultats. En aquest sentit, va dir que “és un gran exemple. Inspira molt i em motiva per seguir treballant”.