La selecció d'Andorra celebra el 0 a 1 de Marc Pujol contra San Marino. Foto: FAF / Xavi Miró
‘Cucu’, que ahir va marcar el 0 a 3, també va intervenir en el 0 a 1 de Marc Pujol amb aquest xut des de fora de l’àrea.Foto: FAF / Xavi Miró

Rècords contra la pitjor del món

V. D.
Nit de rècords contra la pitjor selecció del món. L’última del rànquing FIFA i la primera selecció que arriba, en tota la història, a 100 partits oficials consecutius sense guanyar. Aquesta és San Marino, i la primera victòria com a visitant de la selecció d’Andorra va arribar contra un dels  pitjors combinats de la història. A més a més, els de Koldo Alvarez de Eulate van batre una altra fita, és a dir, van sumar sis punts en una fase de classificació en vèncer els dos partits contra San Marino, ja sigui per al Mundial o per a l’Eurocopa.
L’anterior millor marca pertany a la del Premundial 2006, on es van sumar cinc punts. Això sí, amb més mèrit, ja que van guanyar a l’Estadi Comunal a Macedònia i van empatar contra Finlàndia i els macedonis. Molt més mèrit, sense cap mena de dubte. Un altre rècord superat va ser el de la victòria més folgada de la selecció. L’anterior va ser un 2 a 0 contra San Marino a l’Estadi Nacional amb el doblet de Marc Vales i ahir un 0 a 3 contra la mateixa selecció.
S’enfrontaven al San Marino Stadium de Serravalle –s’ha de dir que es tracta d’una instal·lació força ben preparada i de qualitat– la pitjor selecció del rànquing FIFA, ja que ocupa la 210a posició contra la 156a. També es pot parlar de rànquings quan et són favorables? Els de Koldo Alvarez de Eulate van canviar el guió dels altres partits quan s’enfronta a seleccions de més nivell. Aquesta vegada es va relacionar amb la pilota. La va voler. I a més, va atacar.
San Marino, dirigida per Franco Varrella, prou va tenir amb el seu guió de sempre. Les diferències amb la resta són abismals, i amb Andorra no tan abismals, però també n’hi ha. En la seva primera aproximació, Andorra va obrir el marcador. Corria el minut 10 quan Cucu va rebre una passada de Jordi Aláez i el davanter del Formentera va etzibar un potent xut que va refusar Elia Benedettini. El refús el va recollir Marc Pujol i el de l’FC Santa Coloma va batre al porter sanmarinès amb un xut creuat i ras. Sempre que guanya un partit Andorra, sempre ho fa amb un gol d’un Marc.
Al minut 23, Joan Cervós va tocar el 0 a 2 amb una falta directa escorada a la dreta que es va treure de sobre Elia Benedettini. San Marino també va tenir les seves. Es tracta d’una selecció que tot i les seves limitacions també busca atacar. Al minut 28, un defensor andorrà va refusar un xut de Grandoni. Cinc minuts després, Iker Alvarez de Eulate va aturar sense problemes un xut d’Enrico Golinucci des de la frontal de l’àrea.
Abans d’arribar al descans, Cucu va tenir el 0 a 2 després d’una paret amb Sergio Moreno, però ràpid i atent Elia Benedettini va aturar l’u contra u. La resposta la va tenir San Marino amb una centrada de David Tomassini per l’esquerra cap a Mularoni i Iker va evitar el remat del migcampista del Tropical Coriano. I a un minut del descans, Marc Pujol també va tocar el seu segon gol, però el seu xut va marxar força desviat després d’una deixada de cap de Jordi Aláez.
A la represa, l’inici no podia ser millor. Primer amb un nou avís de falta escorada per la dreta de Joan Cervós que va tornar a evitar que entrés Elia Benedettini. Segon amb el 0 a 2. Al minut 53, Andorra va treure brillantor a la pissarra. Marc Pujol treia un córner cap enrere, camí de la frontal, i Sergio Moreno engaltava de boleia un xut potent. El capità de l’Inter Club Escaldes marcava el seu primer gol amb l’absoluta.
San Marino va continuar sent San Marino. El seleccionador Franco Varrella ni es va aixecar del seu seient a la banqueta. El 0 a 3 final va arribar amb un gol de Cucu després de recollir un refús d’Elia Benedettini que va aturar un xut des de la frontal de l’àrea de Marc Pujol. La cinquena victòria oficial de la selecció va arribar ahir. Dues són contra una selecció que està batent rècords negatius. El pròxim partit dels de Koldo serà contra la Polònia de Robert Lewandowski.

Koldo: “És una victòria del futbol andorrà”

Koldo Alvarez de Eulate, seleccionador d’Andorra i en declaracions a la Federació Andorrana de Futbol (FAF), va pensar en molta gent que no estava, precisament, prop de Serravalle. “Recordo les persones que no estan aquí ara amb nosaltres i que han fet molt per aquesta selecció. És una victòria del futbol andorrà. Els jugadors han demostrat que són capaços de sumar sis punts en una fase”, va assegurar el tècnic, que va analitzar d’aquesta manera tan directa el partit. “A la segona part hem estat capaços de trobar Marc Pujol i quan el trobem juguem millor”. I també va parlar de pròxims objectius: “A buscar la sisena victòria oficial”.

SAN MARINO: Elia Benedettini, Manuel Battistini, Davide Simoncini, Fabbri, Grandoni, Censoni (Ceccaroli, 68'), Enrico Golinucci, Alessandro Golinucci, Mularoni (Vitaioli, 60'), David Tomassini (Hirsch, 68') i Nanni.

ANDORRA: Iker, 'Moi' San Nicolás ('Depa', 90'), Alavedra, Max Llovera, Joan Cervós, Marc Vales, Sergio Moreno (Márcio Vieira, 77'), Cristian Martínez (Jordi Rubio, 84'), Jordi Aláez, Marc Pujol (Xavi Vieira, 90') i 'Cucu' (Marc Rebés, 90').

ÀRBITRE: Halil Umut Meler (Túrquia). Grogues a Davide Simoncini, Enrico Golinucci, Censoni i Grandoni –San Marino– i 'Moi' San Nicolás –Andorra–.

GOLS: 0-1 Marc Pujol (10') –descans–; 0-2 Sergio Moreno (53') i 0-3 'Cucu' (89').

LLOC: San Marino Stadium-Serravalle. 350 espectadors.