“Ho he donat tot, de manera literal, és a dir, m’hi he deixat els ossos i els lligaments”. Maeva Estevez va resumir de la millor manera possible els 13 anys de carrera esportiva dedicats al surf de neu, que es tanquen amb 29 anys. Un total de 17 podis –quatre en Copa d’Europa i set al Campionat d’Espanya–. I amb la seva retirada, la secció de surf de neu abaixa la persiana a dins de la Federació Andorrana d’Esquí (FAE).
El 2023 va caure a Corralco (Xile). Va patir una luxació als ossos carpians de la mà dreta i encara no s’ha recuperat al 100%. Aquesta va ser l’enèsima lesió de la surfista de neu de l’ens. Una cicatriu més. I un altre cop a nivell mental. “Evidentment, el cap ha patit molt, i poc se’n parla d’això. En els moments més crítics, amb el meu psicòleg Josean, hem fet molt bona feina i en la decisió de retirar-me em va donar molt de suport”.
Maeva Estevez, que va comptar amb el suport de Mònica Bonell (ministra de Cultura i Esports) i d’Alain Cabanes (secretari d’Estat d’Esports), treballarà a l’ens per desenvolupar la secció del Freeride World Tour i la FAE. “Jo no he competit mai en esquí fora pista, però és una disciplina que m’agrada. Quan em vam proposar el projecte em va agradar molt per començar i desenvolupar a Andorra el potencial d’aquesta modalitat. Crec que puc aportar coses”.
També va recordar els seus millors moments esportius. “Els Jocs Olímpics de Beijing i portar la bandera tricolor. Aquest va ser un dels millors moments, però n’hi ha molts i no m’agradaria només escollir-ne un. Com el 16è lloc a la Copa del Món de Montafon”.
Sigui com sigui marxa en pau. “Tranquil·la. Ho he donat tot. No ha acabat com jo volia i m’ha costat prendre aquesta decisió, però sí sí, em retiro tranquil·la”. Una carrera esportiva que acaba amb una victòria al Campionat d’Espanya de surf de neu a Baqueira Beret. “Per mi ha estat important perquè feia dos anys que no em posava un dorsal. Per mi era important després de la caiguda als Jocs. A més a més, guanyar a Baqueira al costat d’amics i surfistes coneguts”.
Carles Visa, gerent de la FAE, va lloar Maeva Estevez. “Li agraeixo tots aquests anys amb 17 podis, però també puc dir que em quedo tranquil...”.