El 28 d’agost, La Vuelta a Espanya visitarà per 23a vegada el país i ho farà en la tercera etapa de la 78a edició. Primera etapa de muntanya de la clàssica espanyola i arribada en alt a Comallemple a Arinsal, és a dir, un final inèdit. Ahir al matí, a l’edifici Ràdio Andorra, Javier Guillén, director de La Vuelta i Jordi Torres, ministre de Turisme i Telecomunicacions en funcions, van presentar ahir les dues etapes, és a dir, una arribada i un inici d’etapa que finalitzarà a Tarragona. El màxim responsable de La Vuelta es va animar i preveu el retorn de la clàssica espanyola al més aviat possible. “Clar que ja penso en la següent edició. Al ministre i a mi ens agraden les polítiques de mitjà i llarg termini. Quan es va parlar d’aquesta etapa ja es va parlar de les pròximes. És evident que nosaltres necessitem les proximitats, però sí que tenim plans a futur i aquests plans s’han d’executar de manera immediata i també de manera potent”, va reconèixer Javier Guillén, que va insistir en la immediatesa. “Dates de moment no n’hi ha, però la paraula immediatesa indica molt. Si no és l’any vinent serà el següent, sense cap mena de dubte. No em puc comprometre perquè primer hem de fer la del 2023 i ara la pilota està a la nostra teulada. Per tant dependrà que ens tornem a guanyar la confiança del Principat i si ho fem continuarem parlant, però aquests plans estan sobre la taula segur. Del 2024 o el 2025 no passa”.
Jordi Torres també es va congratular d’aquestes bones relacions amb l’organització de La Vuelta a Espanya. “L’escenari ideal seria cada any entre acollir La Vuelta a Espanya o el Tour de França, però l’important és que ens tinguin dins del seu calendari encara que no sigui cada any, sinó cada dos anys. Som conscients del cost que suposa tenir aquestes dues proves, tot i així, tenen retorn”. I l’objectiu el tenen clar. “La idea, en la pròxima edició que acollim, serà tenir una etapa íntegra. A ells també els agrada molt aquest format. El que nosaltres demanem és com fer la carta als Reis Mags, és a dir, demanes màxims i després ells et porten el que et porten”.
 
Cost de 280.000 euros
I quin és el preu d’acollir aquesta arribada i sortida de La Vuelta a Espanya? Jordi Torres ho explica i també ho argumenta. “La inversió que fem amb Andorra Turisme és de 180.000 euros i  100.000 addicionals en serveis com els aparcaments i el muntatge. El retorn directe ja justifica tota la inversió”. Per part de l’organització, amb les 3.500 persones que mou La Vuelta, és d’uns 375.000 o 400.000 euros. “Ells sempre estan disposats a visitar Andorra i tenim una relació molt fluida. Estem molt satisfets”.
Javier Guillén va lloar en tot moment el Principat. De fet, ell va venir de vacances al desembre amb la família. “Andorra sempre és garantia d’èxit. Aquí sempre veiem etapes espectaculars. La Vuelta sempre arrisca i posar una etapa de muntanya el tercer dia demostra quin és l’ADN de La Vuelta”. Per a Guillén la intenció és controlar un xic el disseny de les etapes. “Hem estat curosos, ja que és el tercer dia i no podem jugar gaire amb la classificació general, però també és veritat que tot depèn dels ciclistes. Fernando Escartín, el nostre director tècnic, ja diu que la bala no mata, sinó que mata la velocitat de la bala. Per tant, si aquest dia a algú li dona per córrer molt alguns tindran problemes per aguantar-se a la general”.  I perquè van triar aquest final en alt? Javier Guillén ho descriu d’aquesta manera. “El Principat té una filosofia clara. Sempre ens diuen que volem una gran etapa i les grans etapes sempre es decideixen en alt. Si volem potenciar Andorra com territori ciclista associat a l’èpica el lògic és que acabem en alt. Dins de les nombroses possibilitats que teníem, La Vuelta sempre agraeix fer coses noves com aquest final en alt a Arinsal”.
Per Jordi Torres, l’etapa en alt amb final a Comallemple serà espectacular. “Hi haurà una gran batalla perquè ningú es voldrà quedar enrere en les classificacions. Serà una etapa molt bonica”. 
El director de La Vuelta va parlar de diferents opcions per al futur en recorreguts, però sense mullar-se massa. “Tenim uns quarts ports, sí. Jo soc partidari de repetir un dia a Cortals pel pas per l’sterrato. Va ser una etapa èpica. El que passa és que aquell dia, per la tempesta, no es va poder seguir per la televisió”. I el Coll de la Gallina podria ser una opció? “Està en els seus màxims d’explotació. És un port logísticament molt complicat i on arribem és on es pot arribar. Això sí, el Coll de la Gallina sempre ens ha donat resultats extraordinaris”. La sortida del 29 d’agost es farà des del pàrquing del Parc Central. “Necessitem gent i Andorra la Vella ens ajudarà”. 
 
Turisme ‘fitxa’ a BKOOL i tindrà cinc ports del país
 
BKOOL és una empresa amb seu a Espanya i es va fundar el 2009. En el seu moment va ser pionera en el disseny de simuladors de ciclisme indoor. El software és vàlid pràcticament per qualsevol a rodillo del mercat amb connexió ANT+ i per a qualsevol bicicleta intel·ligent. Els pròxims mesos incorporarà cinc dels 21 ports del país en el seu catàleg de simulació. No serà aquesta l’única millora que pretén Andorra Turisme, ja que volen millorar la senyalització dels 21 ja existents. A més a més, s’instal·laran comptadors per detectar “amb dades objectives” quins són els més utilitzats pels ciclistes i plantejar possibles tancaments per afavorir l’activitat. “Volem demostrar que som un destí segur per practicar ciclisme”, va dir Torres.