L'FC Andorra va celebrar a El Collao la seva classificació pel 'play-off'. Foto: FC Andorra
Els jugadors de l’FC Andorra i el cos tècnic van celebrar ahir a El Collao la classificació per disputar el ‘play-off’ d’ascens. Foto: FC Andorra

Tornen 31 temporades després

V. D.
De malviure a la cinquena categoria del futbol espanyol el 2019 i a punt de desaparèixer en més d’una ocasió a aspirar a l’ascens a divisió de plata, la coneguda com a Liga SmartBank. 31 anys després tornen a aspirar a l’ascens a segona divisió A espanyola. La temporada 1988/89 van ser subcampions del grup i es van quedar a cinc punts d’assolir l’ascens. Al curs següent van tornar a lluitar per l’ascens, tot i que van acabar quarts classificats. Enguany, gràcies a l’aposta del defensa de l’FC Barcelona, Gerard Piqué, ho tornaran a intentar per deixar enrere l’infrafutbol on han estat instal·lats durant molts anys: sobrevivint i no pas vivint. Tot va canviar el mes de gener del 2019. Passant de jugar contra l’EFAC Almacelles, a 19 punts del primer classificat, a comprar la plaça a segona B del desaparegut Reus sense passar per tercera divisió.
L’FC Andorra, amb l’ajuda de l’UD Ibiza-Eivissa, va completar ahir la carambola i es va classificar per disputar el play-off per l’ascens a segona A en vèncer per 2 a 3 el CD Alcoià i va aprofitar la golejada de l’UD Ibiza-Eivissa sobre el Gimnàstic Tarragona per 4 a 0. Els d’Eder Sarabia es classifiquen com a tercers del grup 3-C de la segona fase amb 44 punts en total.
El sorteig de la primera eliminatòria del play-off es realitzarà avui al migdia a Mèrida. Els tricolors s’enfrontaran a un primer o un segon. En cas de ser un primer el rival podria ser el Burgos, que enguany ja els va eliminar de la Copa del Rei; la Reial Societat B; el Linares Deportivo o el CD Badajoz, on milita, sense jugar massa minuts, l’ex-FC Andorra, Ernest Forgas. I un segon contrincant podria ser el Celta B, el Bilbao Athletic, l’UCAM Múrcia o el San Sebastián de los Reyes, més conegut com a Sanse.
A Alcoià, amb 2.100 espectadors a la graderia del Collao (el terreny de joc on el Reial Madrid va quedar eliminat de la Copa del Rei) el partit va tenir un inici agitat. Els de Vicente Parras, sense jugar-se absolutament res, van realitzar una pressió alta i van gaudir de les millors oportunitats de gol. Primer els van anul·lar un gol per fora de joc d’Ángel Cano. Tot seguit, Carlos Martínez també va estar a punt d’obrir el marcador, però el seu xut va marxar per sobre del travesser després d’una jugada individual d’Álex Pastor per la dreta. El partit continuava boig i sense control. Al minut 6, Manu Raíllo, totalment sol, va provar amb un xut molt desviat. Dos minuts després, Ángel López  ho va provar amb una falta directa, tot i així, Nico Ratti va refusar a córner. En l’acció de la cantonada, el porter italoargentí va tornar a salvar el primer gol de l’Alcoià desviant sota la mateixa línia un remat de cap de Jorge Moltó. Al minut 20, Jona va realitzar una acció acrobàtica de xilena, però va anar a fora per ben poc. En ple domini de l’Alcoià, a Eivissa hi va haver el primer gol de Davo. Això va esperonar els de Sarabia, i al minut 33 va arribar el 0 a 1 amb un gol de Pau Martínez després de completar un contracop. Carlos va rebre a la frontal i va deixar cap a Bover que va assistir al primer golejador del partit.
Amb el 0 a 1, l’FC Andorra es va fer amb el control del partit. Rubén Bover va tenir el 0 a 2, tot i que el Satoca va enviar a córner el seu xut creuat. A dos minuts del descans, Martí Riverola, gairebé des de mig camp, va sorprendre un avançat Satoca. Un espectacular gol per situar el 0 a 2.
A la represa, i només començar, va arribar el 0 a 3 amb un gol de Víctor Casadesús, que va aprofitar una centrada des de la dreta de Miguel Loureiro. A Can Misses, l’Ibiza-Eivissa va fer el 2 a 0. Tot anava més que rodat. Al minut 60, Ángel López va escurçar diferències en aprofitar un refús en curt de Gaffoor. Els nervis van aparèixer a l’equip tricolor. Rai Marchán va salvar el xut d’Alberto Rubio i al minut 68, Mourad va situar el 2 a 3 en fer bo un regal d’Álex Pastor. A Eivissa, els locals sentenciaven la golejada amb gols de Rodado i Vázquez i l’FC Andorra no va patir gens per sumar els tres punts. Fins i tot, els d’Eder Sarabia van perdonar amb dues oportunitats de David Martín i una altra de Gaffoor. De les catacumbes del futbol a tocar de l’elit. Dues finals en territori extremeny amb  Burgos, Celta B, Zamora, Real Sociedad B, Bilbao Athletic, Amorebieta, Calahorra, Ibiza-Eivissa, Barça B, FC Andorra, Linares Deportivo, UCAM Múrcia, Algeciras, Badajoz, Sanse i Reial Madrid Castilla optaran a l’ascens a segona A.

Sarabia: “Hem demostrat que ho mereixíem i ara anem amb tot”

Totalment satisfet. Eder Sarabia, tècnic de l’FC Andorra, va aconseguir classificar l’equip per disputar el play-off per l’ascens a segona A. “En els objectius assolits importants hi ha moments bons i d’altres que et toca patir, on el rival s’imposa. Això sí, sigui com sigui tot plegat ens està beneficiant com a equip”, va assegurar Sarabia, que tenia clar que ahir s’havia d’assumir la fita. “Havíem de posar la cirereta del pastís. L’equip ja va fer un pas endavant quan ens vam classificar a Lleida. Tenim les idees molt clares i hem estat superiors a tots els nostres rivals en aquesta segona fase”, va indicar el tècnic basc. Ara cap a Extremadura. “Hem demostrat que ho mereixíem i ara anem amb tot”.

CD ALCOIÀ: Satoca, Javi Antón, 'Primi' Férriz, Ángel Cano (José Solbes, 51'), Ángel López, Jorge Moltó (Juanan, 74'), Ali Diakité, Juli Cerdán (Pablo Carbonell, 51'), Alberto Rubio, 'Jona' (Mourad, 51') i Manu Raíllo (Jony Ñiguez, 81').

FC ANDORRA: Nico Ratti, Miguel Loureiro, Adrià Vilanova (Gaffoor, 55'), Álex Pastor, Martí Vilà, Rai Marchán, Martí Riverola, Rubén Bover (Borja Herrera, 55'), Pau Martínez (Marc Pedraza, 86'), Víctor Casadesús (David Martín, 67') i Carlos Martínez (Rubén Enri, 55').

ÀRBITRE: Rubén Ruypérez Marín (Albacete). Grogues a Ángel López i Mourad –CD Alcoià– i Martí Vilà i el tècnic Eder Sarabia –FC Andorra–.

GOLS: 0-1 Pau Martínez (33') i 0-2 Martí Riverola (43') –descans–; 0-3 Víctor Casadesús (47'), 1-3 Ángel López (60') i 2-3 Mourad (68').

LLOC: Estadi Municipal El Collao d'Alcoià. 2.100 espectadors.