Tres medalles en la primera jornada

Els metalls arriben en la primera jornada dels Jocs dels Petits Estats de Luxemburg. Tres van ser les medalles que va obtenir la delegació andorrana, en un dia on la pluja va fer acte de presència i va afectar les proves a l'aire lliure de la tarda.

Ple de medalles per al judo nacional. Dani García va pujar al caixó més alt del podi, adjudicant-se l’or, mentre que Laura Sallés va aconseguir la plata. García competia en -73 quilos. En primera ronda va superar l’islandès Eirikur Ingi Kristinsson per superar en semifinals el judoka de Liechtenstein Matthias Rietzler. En la final es va trobar amb el sanmarinès Paolo Persoglia, al qual també va vèncer per obtenir el metall més preuat.

Sallés participava en -63 quilos. El format de la competició era de lligueta. Va guanyar a la monegasca Anne-Laure Bonet, Regina Biedermann (Liechtens­tein) i la maltesa Marcon Bezzina; i va perdre amb la luxemburguesa Taylor King, que va ser la campiona.

El duet Marcos Sanza-Toni Bernadó són una assegurança de medalla als Jocs dels Petits Estats. En els 5.000 metres només un va poder pujar al podi. Va ser Sanza, que va guanyar el bronze. A la tarda va ploure i fins i tot va caure pedra, així que tots els esports a l’aire lliure es van veure afectats per la meteorologia.

Els dos corredors andorrans van tirar del grup des dels primers metres de la prova. El luxemburguès Pol Mellina, l’islandès Kari Steinn Karlsson, el xipriota Kassahun Ahmed i el monegasc Omar Bchir van seguir el seu pas. Al segon quilòmetre aquests dos últims es van despenjar i van deixar un grup de quatre unitats. A 1,5 km per al final Bernadó es va començar a quedar enrere i a 500 m per a la meta els dos rivals de Sanza van esprintar per superar-lo. Va ser tercer amb un temps de 14.38,38 minuts. Bernadó va signar la quarta plaça amb 14.53,68. La victòria i la medalla d’or va ser per a Mellina (14.29,82) i la segona plaça, per a Karlsson (14.33,41).

En la prova de 100 m llisos cap dels dos representants andorrans es va poder classificar per a la final. Mikel de Sa va ser quart de la seva sèrie amb un crono d’11,36 segons, mentre que Estefania Sebastián, cinquena amb 12.52, fet que suposa un nou rècord d’Andorra. La millor marca de l’hectòmetre la posseïa Montse Pujol des de l’any 2008 amb 12,57. En el salt amb perxa Miquel Vílchez entrava directament en la final, en què va ser cinquè, l’últim classificat. Va realitzar un salt de 4 metres. El vencedor va ser el xipriota Nikandros Stylianou amb 5,15. Va compartir podi amb el luxemburguès Sebastien Hofflet amb 5,00 i l’islandès Mark Johnson amb 4,90.

En la primera jornada a la piscina es van aconseguir dues marques personals i es va entrar en finals, però no es va estar a prop de les medalles. Mònica Ramírez realitzava una millor marca personal en els 100 metres  lliures, amb 1.00,04 minuts, finalitzant 7a. Clàudia Palau ho va aconseguir en els 200 esquena. En la sèrie classificatòria va parar el crono en 2.31,98, que suposa també rècord d’Andorra de 15 anys i obté la mínima per al Campionat d’Espanya. En la final va ser 7a (2.33,81). També va fer marca als 200 estils (2.40,45). En la final va ser 7a amb 2.42,81. En els 200 esquena Pol Arias va acabar 5è (2.17,83) i Pablo Feo, 6è (2.17,95).

La selecció de bàsquet comença la competició amb una derrota (74-82). Va mostrar dues cares ben diferents davant Luxemburg i, després de quedar-se enrere en el marcador abans del descans, en la represa va reaccionar, però no va ser suficient per capgirar el marcador.

El primer quart va ser igualat, amb Luxemburg imposant-se a final per 17-24. El pitjor va venir en el segon, quan la selecció es va veure superada per la defensa que van imprimir els amfitrions, que, sumada a l’encert ofensiu, va permetre sumar un parcial de 8-22, per anar al descans 25-46. Un total de 21 punts de diferència que semblaven impossibles de remuntar pel que s’havia vist fins llavors.

Però en el tercer quart Andorra va sortir seriosa i així va anar retallant diferències, amb Dani Marín  com el màxim protagonista en atac. Acabaria amb 26 punts. Les diferències es reduirien fins als 10 punts 46-56 per entrar a l’últim període amb el matx obert. Luxemburg, una de les favorites a obtenir l’or, no va permetre que el triomf perillés i es van adjudicar la primera victòria.

L’equip masculí de vòlei platja, format per Xavi Folguera i Geni da Silva, va perdre en el seu debut amb els xipriotes Dimitris Apostolou i Vladimir Knezevi per 2-1 (21-14, 18-21 i 15-13). El femení, amb Laura García i Laura González, perdia amb les luxemburgueses Norma Zambon i Anne Grethen per 2-0 (21-12 i 21-13).

David Albós fa finalitzar en la sisena plaça en la contrarellotge. Es va quedar a 1.51,54 minuts del guanyador, el corredor de Liechtenstein Stefan Küng, que va ser el clar dominador amb un registre de 26.41,31. Al podi el van acompanyar els luxemburguesos Alex Kirsch a 1.02,43 i Christian Helmig a 1.27,62.

En la primera jornada de la modalitat de trap, Joan Tomàs es troba en l’11a posició, la penúltima. Es llançaven 75 plats i l’andorrà en va sumar 63 (22, 20 i 21). Els líders són el sanmarinès Manuel Mancini i el xipriota Marios Sophocleous amb 74. Avui es disputa la segona jornada classificatòria per a la final, amb 50 plats.

Chloé Baltenneck es va guanyar el lloc per a la final del concurs múltiple de gimnàstica artística. Ho va fer en la sisena posició en la classificatòria amb 45,300 punts després de passar pels quatre aparells. Dotze gimnastes van passar a la final. La primera plaça va ser per a la islandesa Dominiqua Belanyi (48,800).