Arnau Soldevila, de la Federació Andorrana de Muntanyisme, es va imposar ahir a la prova de 21 quilòmetres de la Trial100.
‘Ari’ Fenés va dominar a plaer la cursa femenina dels 21 quilòmetres.
Òscar Cabanes i Berta Bassols.

Triomf ‘casolà’ als 21 quilòmetres

Víctor Duaso / Fotos: Andorra Multisport Festival / Foto cedida per Òscar Cabanas
Victòria andorrana a la tercera prova de més distància de la Trail100 Andorra by UMTB organitzada pel grup Ironman i emmarcada dins de l’Andorra Multisport Festival, també cinquena prova puntuable per a la Multisegur Assegurances Copa d’Andorra de curses de muntanya. Arnau Soldevila i Ari Fenés, dos corredors de l’equip nacional de la Federació Andorrana de Muntanyisme (FAM), es van imposar ahir a la prova de 21 quilòmetres i 1.750 metres de desnivell positiu. Un total de 312 participants es van donar cita ahir al matí a la plaça Major d’Ordino. Arnau Soldevila, en categoria masculina, va liderar la prova al costat d’un altre FAM, Òscar Casal. Això sí, el veterà i experimentat corredor es va retirar lesionat i va deixar en solitari el jove Arnau Soldevila, que va creuar la meta amb un temps de 2 h 24’23”. El van acompanyar al podi el català Genís Porqueras (Patxanguerus Alforja) amb 2 h 26’08”, i el tercer va ser un altre FAM, Carlos Fernández, amb 2 h 31’59”. D’Ordino a la Cortinada i ascens al roc de la Cauba per acabar, novament, a la plaça Major d’Ordino.
En categoria femenina també hi va haver triomf andorrà i, a més a més, amb un domini espectacular. Ari Fenés, que va ser desena en categoria absoluta, va vèncer en noies amb un crono de 2 h 48’. La segona, la sèrbia Sladjana Zagorac, a més de 20 minuts de distància. La tercera va ser l’espanyola Maria Soledad Fuentes. Ahir també es va celebrar la cursa més curta, la familiar de 7,5 quilòmetres i 500 metres de desnivell positiu. El primer lloc va ser per a Marc Casanoves i Raquel López.
Sigui com sigui, la distància reina de la Trail100 Andorra by UMTB, la de 105 quilòmetres i 6.900 metres de desnivell positiu amb un ascens al Comapedrosa i amb inici divendres. El més fort, tant físicament com també mentalment, va ser el nord-americà Zach Miller, que tornava a competir després de superar una lesió al peu. El corredor de curses de muntanya, de 33 anys, va fer un temps de 14 h 20’25”. Setze minuts després va arribar el noruec Sebastian Krogvig, que va ser el guanyador de l’última TDS. “La lesió ha estat molt dura perquè ha estat molt llarga i això ha fet que sigui molt dur a nivell mental i emocionalment. Ha estat un llarg camí fins a poder tornar a competir. A vegades pensava que no tornaria a succeir. Així que ha estat un dia molt especial”, va assegurar Zach Miller, a l’streaming de la prova. Va completar al podi masculí el romanès, afincat a Madrid, Ionel Cristian Manole.
En noies, la guanyadora va ser la veterana corredora hongaresa, que té 57 anys, Ildiko Wermeshcer, amb 19 h 18’11”. Al mes de maig ja va endur-se el triomf als 127 quilòmetres i 5.050 metres de desnivell d’Istria 100. L’argentina Maria Silvina va ser segona i la tercera va ser la italiana Basilia Förster. El podi masculí i femení també es va endur la classificació directa per l’UTMB Mont-Blanc.
En la prova dels 50 quilòmetres on es coronaven el Casamanya, el Comapedrosa i el Carroi, triomf per a Ricardo Cherta, corredor de curses de muntanya d’Alcalà de Xivert (Castelló) i que va vèncer el cap de setmana passat al Casamanya Extrem. Cherta va creuar la meta en 5 h 22’13”. El resident Martí Lázaro va ser segon, amb 5 h 25’40”, i el tercer, el francès Paul Mathou. “Hem anat junts els tres la primera pujada, però he vist que em trobava bé i que podia tirar una mica més. M’he guardat una mica per al final i així he fet. M’ha sortit bé”, va dir Ricardo Cherta.
En noies, la victòria va ser per a la mallorquina Àngels Llobera, amb 7 h 10’37”. La segona va ser Jelena Malyseva i la tercera, Lucía López. El director regional de The Ironman Group a Andorra, Espanya, Itàlia i Portugal, Agustí Pérez, va afirmar que “estem molt contents d’haver fet aquesta adaptació dels circuits i d’haver entrat a les UTMB World Series. Els atletes han gaudit d’uns excel·lents recorreguts, molt més ràpids. L’ambient viscut i tota la producció i control de l’esdeveniment ha estat de primer nivell”, va indicar Pérez.

Òscar Cabanas dona la sorpresa a la 21 Ports

A l’Andorra 21 Ports també hi va haver triomf andorrà. Òscar Cabanas es va imposar a la segona edició de la prova ciclista per etapes que corona colls emblemàtics del país. El ciclista andorrà va vèncer en l’etapa reina d’ahir de 106 quilòmetres amb el coll de la Gallina com a gran atractiu. “Mai havia fet una cursa així i amb un format diferent al que estic acostumat. La veritat és que m’ha agradat molt. No m’esperava guanyar de cap de les maneres”, va assegurar Cabanas. La resta de podi també va ser de casa amb Sergi Casabella i Tomi Misser. En categoria femenina, la primera posició va ser per a la catalana Berta Bassols. “Sembla increïble, però hem acabat l’Andorra 21 Ports. Mai havia fet res de semblant perquè darrerament estic més amb el triatló. Ha estat un plaer i m’ha encantat aquesta cursa”. El podi femení el va completar Marit Faucogney i la tercera va ser Irena Mazin. Van competir 150 ciclistes i la pròxima s’unirà a la Haute Route.