El davanter de l'Utebo celebrant el gol de l'emapt amb Joan Cervós.
‘Berto’ Rosas, davanter de l’Utebo, va empatar el partit al minut 87 després d’aprofitar un greu error d’Steinbors.

Una Nations de color de rosa

Víctor Duaso / Fotos: Facundo Santana
Una UEFA Nations League de color de rosa. Dues victòries contra la feble Liechtenstein, dos empats contra Moldàvia i Letònia i dues derrotes a Riga i a Chisinau. Per tant, vuit punts i sense perdre cap partit a l’Estadi Nacional. A més a més, amb un protagonista destacat: Berto Rosas. El davanter, de només 20 anys, de l’Utebo cedit per l’FC Andorra va evitar la derrota dels de Koldo Alvarez de Eulate contra Letònia amb un gol al minut 88 després d’un clamorós error del porter Pavels Steinbors. Segon gol consecutiu d’un jugador diferent, amb molt d’olfacte i que està cridat a ser un dels fixos del combinat andorrà. De fet, ell va entrar al minut 53 i va canviar totalment la dinàmica del partit contra Letònia, que es jugava ascendir a la Lliga C, ja que Moldàvia no va fallar, tot i que va estar a punt, contra Liechtenstein.
El seleccionador va sorprendre donant entrada a Depa i Kiko Pomares als laterals i també situant Marc Rebés al mig del camp. Va deixar a la banqueta el creatiu Marc Pujol i també un Álex Martínez que va fer un bon partit contra Liechtenstein. Van ser uns primers 45 minuts ensopits. Els de Danis Kazakevics semblava que no s’hi jugaven res. Poc ritme i poca verticalitat davant una selecció d’Andorra molt ben plantada. Al minut 21, primera aproximació destacable amb un remat de cap molt desviat d’Alavedra a centrada de Kiko Pomares per la banda esquerra.
La resposta letona va arribar al minut 33, amb un remat de cap de Janis Ikaunieks a centrada de Jurkovskis. Iker Alvarez de Eulate va aturar sense problemes. Tres minuts després, Gutkovskis va provar amb un altre remat de cap a centrada de Ciganiks per l’esquerra. Van ser 45 minuts de tedi. Sense sensació de perill en un atac i en un altre. De badalls constants. Un partit que va començar en plena migdiada i només s’esperava que algú agités la coctelera.
A la represa, Cucu va ser el primer a donar un avís. El davanter del San Cristóbal va rematar molt desviat i no va aprofitar bé una centrada de Joan Cervós.
El tedi o els badalls van acabar al minut 49. Els de Koldo Alvarez de Eulate van voler treure la pilota jugada des de la seva pròpia porteria. Estil Barça o, sense anar més lluny, estil FC Andorra. Iker va entregar a Marc Vales i el defensa del Kedah FA de Malàisia es va embolicar fent un mal control davant de Raimonds Krollis i el jugador del Valmiera va assistir Gutkovskis, que va superar Iker a plaer. Regal i gol contra una Letònia que poc va oferir. Ben poca proposta va tenir.
Koldo va buscar la reacció i va donar entrada a Berto Rosas per Cucu. El davanter de l’Utebo és un jugador amb ambició i també amb olfacte. També va entrar al terreny de joc Álex Martínez per Jordi Rubio. Als tres minuts, Steinbors va salvar l’1 a 1 del mateix Berto Rosas. El de l’Utebo li va pispar la cartera a Savalnieks i en l’u contra u es va trobar amb una aturada del porter de futbol sala d’Steinbors amb el peu.
El perill de Letònia va ser amb espurnes. Jurkovskis va estavellar el xut després de marxar de Marc Vales, a l’exterior de la xarxa. Tot seguit, Iker va refusar una rematada de Krollis que va buscar més la centrada que no pas el xut en una falta pentinada per Gutkovskis.
Steinbors va començar a dibuixar el seu fatal guió al minut 66, quan en un remat fàcil de Marc Vales es va confiar i va estar a punt d’empassar-se la pilota. Berto Rosas continuava amb el seu ritme particular. El monòleg de Berto Rosas va tenir dos capítols abans del gol amb un xut a fora a la mitja volta i un altre remat que va refusar Steinbors. Després, el porter de l’RFS va regalar el gol a Berto i aquest va tornar a donar una alegria a la selecció.

Koldo: “Estic orgullós de la Nations que hem fet”

La UEFA Nations League va arribar ahir al seu final. Koldo Alvarez de Eulate es va mostrar satisfet per l’empat a 1 contra Letònia després del gol de Berto Rosas al minut 88. “Ens ha costat ajustar-nos una mica a la primera part, però a la que hem trobat algunes accions de bona pressió crec que hem crescut a dintre del partit. Hem tingut alguna ocasió clara a la primera part. A l’inici de la segona ens han donat un cop, però l’equip no ha parat de treballar i d’intentar-ho. Això és d’agrair. Orgullós de com competeix aquest equip i de la Nations que hem fet”. També va tenir un toc autocrític. “Al final volem guanyar. Volem sumar més coses ben fetes i contra Letònia hem fet prou coses com per poder guanyar. A la segona hem tingut alguna altra ocasió clara”. També va voler valorar l’errada en el gol letó. “És un procés del qual volem canviar coses. Volem no jugar tan directe i en aquest procés cometrem errades”. Va lloar a Berto. “És veritat que ell ha marcat, però això és de tots”.

1- ANDORRA: Iker, 'Depa', Max Llovera, Alavedra (Víctor Bernat, 73'), Kiko Pomares, Marc Rebés (Marc Pujol, 86'), Marc Vales, Jordi Rubio (Álex Martínez, 53'), Joan Cervós, Márcio Vieira (Luis Blanco, 73') i 'Cucu' ('Berto' Rosas, 53').

1- LETÒNIA: Steinbors, Savalnieks, Dubra, Stuglis, Jurkovskis, Emsis (Tarasovs, 81'), Tobers, Janis Ikaunieks, Ciganiks (Davis Ikaunieks, 84'), Gutkovskis i Krollis.

ÀRBITRE: Anastasios Papapetrou (Grècia). Grogues a Marc Rebés i Max Llovera –Andorra– i Emsis, Janis Ikaunieks, Krollis i Dubra –Letònia–.

GOLS: 0-1 Gutkovskis (49') i 1-1 'Berto' Rosas (87').

LLOC: Estadi Nacional d'Andorra la Vella. 1.102 espectadors –segons la FAF–.