Atenció a La pintura mural romànica a l’Alt Urgell i Cerdanya, el llibre que avui es presenta (19.30 a l’església de Sant Miquel), perquè l’ull de l’autora és ben particular: Montserrat Pagès va ser durant anys conservadora del MNAC, així que les obres de les quals parla les coneix de ben a prop. Tant que, per exemple, és ella si més no parcialment responsable que sigui l’absis de Sant Pere de la Seu d’Urgell qui rebi el visitant que s’endinsa en la sala del romànic de l’equipament barceloní (amb el frontal de Sant Serni de Tavèrnoles, per cert): “És una peça espectacular, tan magnífica, que introdueix perfectament tota la col·lecció del museu”, argumenta Pagès, que en aquest llibre (edita Salòria) fa un recorregut detallat per la pintura mural de l’Alt Urgell i la Cerdanya (Alta Cerdanya inclosa), un conjunt “unitari”, recorda.
Entre els conjunts que Pagès estudia en aquest llibre cridat a convertir-se en un imprescindible, el de Sant Vicenç d’Estamariu, de tan recent descoberta. O el de Baltarga, conservat en aquest cas al Museu Diocesà i que, confia l’especialista, podrà ser aviat exposat novament.
De la catedral, el cicle dedicat a Santa Caterina (al MNAC) o el Sant Sopar (al Museu Episcopal de Vic), o el Sant Ermengol exorcitzant el diable que guarda el de Belles Arts de Bilbao, són algunes altres de les peces que també desfilen pel volum i són examinades per l’ull expert de la conservadora.