Heu sentit a parlar del concepte turisme d’interior? No em refereixo a visitar indrets sense platja, sinó a la brillant idea de ser turista a casa teva.

Andorra és el paradís del turista, però només del que travessa la frontera. Per què els mateixos residents d’Andorra ens perdem una infinitat de propostes? Pot ser per una agenda solapada, una problemàtica molt candent últimament, o per una manca de comunicació enfocada als residents. Més probablement, és una barreja d’ambdues i alguna cosa més. El que és evident és que l’estratègia turística sovint no contempla els andorrans ni com a turistes ni com a prescriptors de casa nostra, i en aquest buit s’obre una gran finestra de possibilitats. 

El turisme de parròquia ha d’atreure l’interès de les parròquies veïnes. Més enllà del pur descobriment, ha de servir per enfortir arrels i ampliar el sentiment d’orgull i de pertinença. Les bones notícies lauredianes ho són també per als encampadans, les bones idees ordinenques poden inspirar els canillencs, i les novetats massanenques ponen donar fruits a les parròquies centrals. Si pensem així i actuem en conseqüència, estarem fent les coses bé. Sovint ens oblidem de fer saber als veïns de carrer tot el que Andorra ens pot oferir. L’agenda cultural, turística i esportiva es multiplica anualment i ofereix oci per a tots els gustos i edats. Tot i així, agafem el cotxe i fem tres hores de viatge fins a destinacions on sí que ens venen a buscar. Ens enfoquem a fer venir turistes de països veïns i no tant, i em sembla perfecte, però quan aquest ens aturi pel carrer i ens demani pel poble d’Auvinyà, no sabrem què explicar-li. No ens oblidem que els residents a Andorra som turistes a l’exterior, i també turistes a casa nostra i, per tant, missatgers de tot el que succeeix aquí.

D’acord, i què podem fer pel turisme d’interior? Més enllà d’accions puntuals, els comuns hem de seguir una estratègia global que prevegi en els fulls de ruta idees com campanyes de sensibilització enfocades als residents; iniciatives de descobriment local com itineraris temàtics; visites guiades o portes obertes; intercanvis culturals entre parròquies per promoure la cooperació i el coneixement mutu, o la implantació de la famosa i anhelada agenda integrada i accessible per a totes les parròquies que reculli propostes de tota mena.

Fomentar el turisme d’interior a Andorra no només pot beneficiar els residents millorant la seva qualitat de vida i sentiment de pertinença, sinó que també pot reforçar la reactivació econòmica local i convertir els mateixos habitants en ambaixadors del seu país. En una època en què es cerca el turisme sostenible i de proximitat, Andorra té una gran oportunitat per redescobrir-se a través dels ulls dels mateixos residents.