Un miler de persones han assistit a les vuit reunions de poble que s’han fet per explicar l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) a totes les parròquies, en les quals els assistents han formulat gairebé 200 preguntes, entre presencials i telemàtiques. El seguiment a través del canal de Youtube ha generat 1.800 visualitzacions. Totes aquestes dades s'han difós avui just en acabar la darrera d’aquestes trobades que s'ha celebrat a la sala la Consòrcia d’Andorra la Vella, on precisament tan sols s'ha registrat mitja entrada, amb uns 150 assistents, ja que l’optimisme de l’organització havia habilitat fins a 300 seients. “Estem molt satisfets, tant des d’un punt de vista qualitatiu com quantitatiu, ja que hem assolit el repte d’arribar al miler de persones i també per la finor i el nivell de detall de les preguntes formulades, i això vol dir que aquest és un projecte que interessa”, ha afirmat el cap de Govern, Xavier Espot, que ha protagonitzat aquestes trobades al costat del secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba.

A partir d’ara, es diversificaran les reunions sectorials per explicar l’acord a col·lectius específics, amb l’objectiu d’entrar més en el detall del contingut. Així doncs, es contactarà amb associacions, col·lectius professionals, treballadors, entitats públiques i privades o empreses que han demanat als representants governamentals que s’organitzin actes d’aquest tipus. Segons Espot, “no ens cansarem d’explicar fil per randa allò en què creiem, i és que aquest és un bon acord, perquè és la clau de la prosperitat futura del país”.

Qüestionat sobre si amb l’ajuda d’aquestes reunions de poble s’hauria pogut capgirar algunes postures contràries al text, el cap de Govern ha assegurat que “l’objectiu tampoc ha estat convèncer, sinó explicar les coses tal com són i sobretot resoldre dubtes, perquè la gent pugui arribar a la consulta vinculant de la manera més informada possible, i sobretot esvair informacions targiversades i esviaixades que el que volen és confondre l’opinió pública de forma molt interessada”.

En aquests moments, ja ha començat la traducció del text al català i als 23 idiomes de la Unió Europea, més enllà de l’anglès, una etapa que s’allargarà fins a l’estiu. La previsió és que a la tardor les parts puguin signar l’acord, ja traduït a tots els idiomes, mentre que el referèndum vinculant a Andorra està previst per a la primavera de l’any vinent.