La presència de l’os al Pirineu es deixa veure aquestes darreres setmanes amb força intensitat. Primer va ser a Andorra, quan un os va entrar per Ordino i va arribar fins a la Cortinada, i ahir i abans-d’ahir ha estat a la Vall Ferrera, a Catalunya, a tocar de la Massana. Segons el cap de banders, Ferran Teixidó, podria tractar-se del mateix animal, ja que té un aspecte físic i un comportament similar i, a més, s’hauria vist a una zona propera a Andorra. De tota manera, encara està pendent d’identificar.

Per això, els banders es van posar en contacte ahir amb el cos d’agents rurals catalans. En aquests moments, ja s’han enviat mostres de l’exemplar que se sumen a les quatre que van enviar els banders, corresponents als quatre ossos que s’han detectat a Andorra des de principis d’any, el vist a la Cortinada i tres més albirats al Compapedrosa, el port del Cabús i Tor.

De tota manera, hi ha més ossos en aquesta zona que podrien arribar fins a Andorra. En aquests moments, estan comptabilitzats fins a 74 exemplars al Pirineu Central, entre la Vall d’Aran, l’Arieja i Andorra. En concret, es tracta de 24 femelles adultes, 15 mascles adults, 21 joves (14 mascles i 7 femelles) i 14 cries. Un cop acabat el període d’hibernació, sobretot els més joves (3 o 4 anys) busquen territori per establir-se, buscar menjar i reproduir-se, segurament després que hagin estat foragitats del territori on eren per un mascle dominant. Podria ser el cas dels que s’han vist a Ordino i a la Vall Ferrera, que estan més actius del que és habitual i això explicaria que hagin estat detectats. En aquest darrer cas, dos gossos s’han encarregat d’allunyar-lo d’un grup d’eugues amb l’ajuda del pagès.

RELACIONAT
Es tracta d’un mascle jove d’uns 4 anys que hauria trepitjat Andorra per primera vegada