Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de andresluengo

Andrés Luengo

Periodista

 

 

1933: lliçons per a 'indepes'




La història dona de vegades sorpreses: la setmana passada repassàvem els fets gloriosos del 1933. I en paral·lel al xup-xup laboral ensenyava la poteta la revolució del 5 d’abril, amb l’ocupació de la Casa de la Vall per dos centenars de “joves” –així s’hi refereix habitualment la historiografia– que reclamaven bàsicament la publicitat de les sessions del Consell i el sufragi universal masculí. Seguim ara cronològicament la seqüència dels fets, segons el relat que en fa Gerhard Lang: el 8 d’abril es convoca una assemblea magna on queda clara la voluntat de prescindir dels Coprínceps i caminar peti qui peti cap a la independència; el 10 de juny, el Tribunal de Corts destitueix el Consell en bloc, però síndics i consellers, mimetitzats ara amb els revolucionaris, ignoren la resolució i continuen al càrrec fins al 29 de juliol, quan demanem als comuns que es pronunciïn sobre la ruptura institucional. L’arribada dels gendarmes de Baulard tranquilitza els ànims: aterren el 19 d’agost amb la missió de fer complir la llei i garantir les eleccions del 31 d’agost, que deixaran com a síndic Pere Torres. No era l’opció dels Coprínceps –que haurien preferit Cairat– però era un candidat tolerable i, inhabilitat Pallarés, l’únic possible. Els sona, tot això? Doncs el 9 d’octubre els gendarmes agafen les maletes, se’n tornen a casa i deixen els natius tranquils. Com veuen, els processistes catalans no han inventat res. Fins i tot en aquesta matussera estratègia de donar-se cops contra la realitat –rebelió, destitució, ocupació, eleccions– se’ls van avançar els andosins del 1933, i té mèrit. Arribats en aquest punt, no van dubtar a sacrificar l’exsíndic Pallarés, de qui no consta, però, que fugís a Bèlgica. Tot aquest ridícul que es van estalviar.

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Luengo, sembla ser que aneu bastant despistat. No us esteu enterant de la misa la meitat.
La vostra anticuada mentalitat imperialista us impedeix observar la nova realitat.
Ja veurem qui finalment farà el ridícul, no corri tant en dictar sentència.
O serà una Ñ cada dia més arruinada pels vicis del seu propi sistema... o serà un poble il.lusionat per iniciar un nou camí amb uns valors més ètics i socials de debò (i amb pau, res de violència).
De moment, no podeu menysprear a ningù. No us precipiteu, Luengo.
Ja veurem finalment qui farà el ridícul.
Tinguem paciència, això no pinta de durar d'abril a octubre com vos ho intenteu comparar. Sembla ser que va per més llarg.
Pel 2.018 ?. Pel 2.022 ?. Dèu dirà.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte