Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Eusebi Nomen

Eusebi Nomen

Exconseller general

 

 

2019: la fi del tabac




La ministra Ubach va signar divendres dos compromisos amb la Unió Europea:

1. El compromís d’Andorra d’adherir-se immediatament al Conveni Marc de l’OMS per al control del tabac. Les disposicions de l’article 15 d’aquest Conveni –i el seu Protocol– porten a la immediata fi del gruix del contraban de tabac. Estimo que a partir del 2019 els ingressos de Govern cauran uns 70 milions l’any, el contracte amb els colliters serà inviable i el finançament dels comuns entrarà en crisi.

2. Una moratòria de 30 anys per a la inclusió del tabac dins l’acord duaner del conveni d’associació amb la UE. Però la realitat és que amb l’adhesió d’Andorra al Conveni de l’OMS, aquesta moratòria de 30 anys esdevé irrellevant. Les disposicions de l’article 15 del Conveni de l’OMS fan impossible el contraban, de forma que la moratòria de 30 anys sols s’aplicarà al diferencial del 30% per al cartró i mig que cada visitant pot passar legalment. Una cortina de fum per dissimular el compromís d’adhesió al Conveni de l’OMS signat divendres

Un detall: fixi’s que Martí i els ministres precandidats van deixar sola Ubach a la foto. Vostè mateix.

Revisem algunes conseqüències de l’adhesió al Conveni de l’OMS:

–En primer lloc Andorra no n’obté res a canvi. Toni Martí ha regalat aquesta adhesió al conveni que posa fi al contraban. No ha negociat cap contraprestació, ni sabia com fer-ho.

–En segon lloc, l’article 15 d’aquest Conveni disposa les obligacions següents:

1. Traçabilitat absoluta. L’obligació immediata d’Andorra de marcar tots els paquets amb indicacions que identifiquin la data i la fàbrica d’Andorra que ha manufacturat cada paquet. L’obligació d’afegir declaracions al paquet com “venda exclusiva a Andorra” i d’anar retolats en català.

2. El Govern haurà de fer un seguiment exhaustiu de l’activitat transfronterera i intercanviarà dades amb França i Espanya. Dedicarà recursos a impedir el contraban. Destruirà les màquines utilitzades per fabricar cigarretes que siguin objecte de contraban. Establirà controls exhaustius al llarg de tota la cadena de producció i comercialització del tabac. I incautarà els beneficis obtinguts de les activitats de contraban.

3. Govern haurà d’intercanviar periòdicament dades detallades sobre la producció i comercialització del tabac amb Espanya, França i la resta dels estats membre del tractat de l’OMS.

En resum: el contraban a gran escala serà impossible.

De forma que la suposada moratòria de 30 anys del tabac, sols seria rellevant per al cartró i mig que podrà passar legalment cada visitant. Però totes les activitats que van més enllà del cartró i mig per persona esdevindran impossibles abans de finals del 2019.

Efectivament, Govern entrarà immediatament al Consell General el projecte de ratificació d’aquest Conveni i, seguint el procés habitual parlamentari, podem estimar que entri en vigor durant el 2019. De forma que els ingressos de Govern a partir del 2019 cauran uns 70 milions d’euros l’any, els comuns no ingressaran la seva part dels ingressos del tabac, els fabricants hauran de tancar instal·lacions i els colliters no cobraran dels fabricants, i faran inviables a la majoria d’explotacions agrícoles.

L’invito a llegir les disposicions de l’article 15 d’aquest Conveni de l’OMS (http://www.who.int/tobacco/framework/WHO_fctc_spanish.pdf), i decideixi vostè mateix. Fins i tot es pot sentir enganyat per Govern

A no ser que les forces vives del país invitin cordialment Toni Martí a dissoldre el Consell General immediatament i anar a unes eleccions on l’electorat pugui votar sí o no a l’associació –o digui-li submissió– a la UE, Andorra entrarà en bancarrota. Li diré més, escric aquest article des de Mònaco i li puc confirmar que Mònaco no ha signat el disbarat que va signar Ubach divendres, ni signarà l’acord d’associació. Mònaco no està, ni vol estar, en bancarrota. També li puc confirmar que el nostre Govern no diu la veritat sobre la negociació amb Brussel·les. Però tindrem temps per tractar-ho amb més detall.

Compartir via

Comentaris: 4

Comentaris

Es un govern de mentiders e ineptes, per salvar els bancs estan arruinant a l'economia real, la de la clase social que produeix...

andorra needs a professional government with much more imagination and with integrity. thank you for this excellent piece!

es decir que usted señor defiende el contrabando como modelo de pais.... hahaselo ver sr. nomen.... este govern es nefasto pero su propuesta no es mejor. no nos engañe usted.

Moltes gràcies pels vostres comentaris. Efectivament es pot concloure que algu menteix al poble. I Ema, em sap greu que com conclusió que treus d'aquest escrit sigui que defenso el contraban. Simplement constato que ens menteixen d'una manera greu per què eliminen un pilar econòmic d'amagatotis i sense tenir una alternativa, exposant al pais a una situació de bancarrota. Si un govern elimina un pilar econòmic, per les raons que sigui, te la obligació social de crear-ne un de nou. I si no sap crear un pilar econòmic nou, al mens que digui la veritat, que està eliminant un pilar existent. Puc estar equivocat, és una opinió.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte