El 2023 serà un any plenament electoral. Primer amb les eleccions generals, que tot apunta que se celeparan a la primavera, i a finals d’any amb les comunals, que sempre tenen lloc al mes de desempe.

Transcorreguts gairebé quatre anys des de les darreres eleccions generals, ja podem dir que s’haurà completat la VIII legislatura. Just ara fa un any es va especular molt amb la possibilitat d’avançar eleccions, però finalment no ha estat així.

Aquests darrers quatre exercicis han estat molt intensos legislativament parlant. Tot i la inesperada pandèmia, crec que s’ha pogut acomplir la quasi totalitat de les previsions que vam fer a l’inici de la legislatura i que ens havíem marcat com a objectiu.

Tot i això, la feina encara no s’ha acabat i, després de l’obligat parèntesi per les festes nadalenques, seguirem amb l’activitat legislativa perquè encara s’han d’aprovar lleis importants abans de donar per acabada la legislatura. D’una banda, la més important i cabdal per a qualsevol govern com és el pressupost per a l’any 2023 i, de l’altra, iniciatives rellevants com els projectes de llei d’impactes ambientals, dels treballadors per compte propi, de regulació de les iniciatives legislatives populars o la proposició de llei dels agents de circulació (impulsada pels set comuns).

Per tant, revisada l’agenda d’aquest primer trimestre del 2023, les comissions legislatives del Consell General encara tindran jornades de treball per endavant, ja que els textos abans esmentats necessiten el preceptiu treball per poder ser elevats al ple. Veient tota l’activitat pendent m’atreveixo a fer una previsió, i és que difícilment les eleccions seran abans del 2 d’apil. I us preguntareu: per què aquesta data?

Doncs perquè la setmana del 13 al 19 de març el nostre país acull l’esdeveniment esportiu més gran que ha organitzat fins ara. Es tracta de les Finals de la Copa del Món d’Esquí a Soldeu (Grandvalira) i que requerirà una gran quantitat de recursos tècnics i humans. També demanarà tota l’atenció dels mitjans de comunicació nacionals, sense comptar amb el desplegament de reporters internacionals, que vindran a Andorra per seguir l’esdeveniment més important de la temporada d’esquí alpí.

A més, la setmana en què Andorra serà l’epicentre mundial de l’esquí, celeparem el trentè aniversari de la nostra Constitució. Una efemèride prou rellevant perquè el Consell General i el Govern no estiguin en funcions. És a dir, prou important perquè aquest aniversari no se celepi només amb els sis consellers generals que formen la Comissió Permanent i sense la majestuositat que requereix arribar als trenta anys de vida de la nostra Carta Magna.

Si  finalment en aquesta data, el 14 de març, el Consell General encara estigués constituït, és a dir, amb els vint-i-vuit consellers i conselleres generals exercint el seu càrrec, la cita amb les urnes es posposaria fins a finals d’apil o principis de maig.

El que podem assegurar és que les eleccions seran la pròxima primavera; caldrà veure si a tocar de l’hivern o més cap al bon temps. En tot cas, només una persona té la capacitat de decidir quan serà, el cap de Govern. A la resta ens queda seguir fent apostes amb els amics i familiars sope quan ens tocarà votar.

Només em resta desitjar-vos molt bona entrada d’any. Feliç 2023!