Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Tribuna

Tribuna

 

 

22 de març: Dia mundial de l’aigua 2016




Un any més, la jornada del 22 de març ve marcada en el calendari internacional de la sostenibilitat per la celebració del Dia mundial de l’aigua. Aquesta efemèride, designada per les Nacions Unides l’any 1993, serveix per posar en relleu any rere any algun dels temes inclosos en la dimensió global de l’aigua. Enguany, el lema triat ha estat Aigua i oficis, una crida a posar l’accent en la importància d’aquest recurs en el conjunt de l’activitat econòmica de les persones.

De fet, l’ONU estima que la meitat dels treballadors del món, uns 1.500 milions, ho són de sectors relacionats amb l’aigua; tot i que, posats a buscar relacions, de ben segur que gairebé totes les nostres activitats professionals, amb independència del sector, tenen algun vincle amb aquest recurs natural. I és que és innegable que l’aigua és necessària i essencial tant per a la vida de les persones i del conjunt del planeta com en l’escenari del desenvolupament sostenible. Els recursos hídrics tenen un paper socioeconòmic clau; l’aigua propicia el benestar de la població en aspectes com la higiene i la salut, però també és la base del sector primari, de quasi tots els processos industrials i de la producció d’energia, i té una influència decisiva en les activitats econòmiques del sector serveis.

Més enllà del tema d’aquest 2016, és especialment important destacar el valor educatiu de la celebració del Dia mundial de l’aigua, gràcies al qual les persones que treballem en educació ambiental (aigua i oficis!) aprofitem per donar més visibilitat a la tasca de sensibilització i comunicació ambiental que fem dia rere dia, tant amb el conjunt de la ciutadania com, especialment, entre els infants i joves.

Enguany, des del Centre Andorra Sostenible hem volgut sumar a les propostes pedagògiques i les activitats dedicades a l’aigua que es porten a terme als centres escolars, que apleguen més de 700 alumnes cada curs, una iniciativa destinada a fomentar el consum responsable d’aigua en els equipaments esportius. Al costat del departament d’Esports, hem col·laborat en la campanya Dutxa’t en temps rècord, mitjançant la qual s’han retolat les dutxes de quatre instal·lacions esportives del país —el camp d’esports d’Ordino, el poliesportiu d’Andorra, el pavelló Joan Alay i l’Estadi Nacional a Andorra la Vella—, amb l’objectiu de motivar els esportistes a fer un ús més responsable de l’aigua mentre es dutxen i de prevenir el malbaratament d’aquest recurs.

Cada minut a la dutxa comporta un consum de nou litres d’aigua, per la qual cosa fer un esprint quan som sota la carxofa és un gest d’allò més responsable. S’estima que diàriament consumim uns 220 litres d’aigua (la mitjana europea és de 300 litres diaris), lluny dels 50-100 litres d’aigua al dia que l’Organització Mundial de la Salut considera suficients per cobrir les necessitats vitals i d’higiene personal. I molt lluny de la realitat diària de milers de milions de persones al món, mancades de subministrament i que s’estima que gasten uns cinc litres d’aigua per persona i dia, gairebé sempre aconseguits amb grans dificultats i, sense cap mena de dubte, insuficients per satisfer correctament les seves necessitats.

Com veieu, cada gota compta, i és responsabilitat de tots, tant individual com col·lectiva, fer un ús més racional i sostenible de l’aigua fent camí cap a un aprofitament socialment i ambientalment més just.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte