Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Marta Alberch

Marta Alberch

Directora d'Unicef Andorra

 

 

25 anys d’una fita històrica




Aquest any se celebra el 25è aniversari de la signatura de la Convenció sobre els Drets de l’Infant per part d’Andorra. Va ser el 2 d’octubre del 1995 que el ministre de Relacions Exteriors, el Sr. Manuel Mas Ribó, la signava. 
La Convenció sobre els Drets de l’Infant, adoptada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 20 de novembre del 1989, és actualment el tractat de dret internacional ratificat per més països.
Fem una mica d’història. El 1959, les Nacions Unides van aprovar la Declaració dels Drets de l’Infant, que englobava deu principis. Aquests incloïen el dret a la salut, a l’educació, a la protecció, a un nom i a una nacionalitat, al seu ple desenvolupament sense cap mena de discriminació per la raó que sigui. Això va representar un gran pas, però no n’hi havia prou per protegir els drets de la infància perquè legalment no tenia caràcter obligatori. El 1978, liderat pel govern de Polònia, es va presentar a les Nacions Unides una primera versió d’una convenció sobre els drets dels infants. Després de deu anys de negociacions amb tots els estats membres i amb líders religiosos, ONG i altres institucions, es va aconseguir acordar el text final de la Convenció sobre els Drets de l’Infant el 20 de novembre del 1989, el compliment de la qual seria obligatori per a tots els països que la subscriguessin. 
Un cop Andorra va passar a ser membre de les Nacions Unides, aquesta va ser una de les primeres Convencions que va signar. Des de llavors, el Principat d’Andorra ha ratificat, entre d’altres, el Protocol opcional a la Convenció sobre els drets de l’infant relatiu a l’establiment d’un procediment de comunicacions (el 25 de desembre del 2014), el Protocol opcional a la Convenció sobre els drets de l’Infant relatiu a la participació d’infants en els conflictes armats (el 12 de febrer del 2002),  el Protocol opcional a la Convenció sobre els drets de l’Infant relatiu a la venda d’infants, la prostitució infantil i la utilització d’infants en la pornografia (el 18 de gener del 2002), i la Convenció relativa als drets de les persones amb discapacitat. Tots ells importants per garantir la protecció dels nens, nenes i adolescents en situacions que els fan especialment vulnerables.
Tots aquests avenços van culminar amb l’aprovació, el dia 15 de febrer del 2019, de la Llei 14/2019, qualificada dels drets dels infants i els adolescents.
Aquesta llei recull els que s’han identificat com a principis generals i rectors derivats de la Convenció sobre els drets de l’infant: el principi d’igualtat i no-discriminació, el principi de  l’interès superior de l’infant i l’adolescent, el principi del lliure desenvolupament, el dret a ser escoltat, el dret a la inclusió, amb la regulació específica dels drets dels infants i adolescents amb discapacitat, sense deixar de banda els deures dels infants i els adolescents.
Però el camí per assegurar el compliment de la Convenció al nostre país, encara no s’ha acabat. El proper pas és l’elaboració del Pla Nacional d’Infància tal com s’estableix a la llei, que ja s’ha començat a treballar. Aquest pla arriba en un moment crucial per a la infància i l’adolescència d’Andorra. 
Si bé la crisi sanitària provocada per la Covid-19 no ha tingut conseqüències greus en els infants, sí que es preveu que la crisi social i econòmica que la segueix els pugui afectar de ple. El fet d’haver estat confinats a casa, no haver anat a escola, la pèrdua o baixada d’ingressos a la família, l’excés de temps davant les pantalles... poden afectar la seva salut mental, el seu benestar emocional o econòmic. Per tant, el futur Pla Nacional d’Infància haurà de tenir en compte les inversions i recursos necessaris per reduir l’afectació que la Covid-19 hagi pogut tenir en la infància. 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte