Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Oliver Vergés

Oliver Vergés

Doctor en Història

 

 

500 anys de la primera circumnavegació del món




El dia de Meritxell d’enguany es commemorarà el cinc-cents aniversari de la culminació de la primera circumnavegació del planeta, assolida per uns aventurers (tan sols uns pocs van sobreviure i arribar a port) capaços d’enfrontar-se a un repte majúscul: buscar l’estret que comunicava l’Atlàntic amb el Pacífic per arribar a les illes de les espècies del sud-est asiàtic. El viatge, després de llargs preparatius, va sortir de Sevilla l’agost del 1519 sota la capitania de Fernando de Magallanes.

Val a dir que no va ser fruit de la casualitat: s’inscriu en un procés secular de viatges oceànics, encapçalats per les corones de Portugal i de Castella que tenien la vocació de trobar noves rutes comercials que connectessin els seus ports amb l’origen de les riqueses d’Orient, sobretot per trobar espècies. La cerca de noves rutes va comportar la descoberta de nous territoris, ja que els vaixells europeus navegaven per mars que no coneixien. Fou així com els portuguesos van conèixer i circumnavegar tot el continent africà, fins a fer el tomb al Cap de Bona Esperança i posar rumb a l’Índia sota el lideratge de Vasco da Gama; i com Cistòfor Colom va descobrir Amèrica. 

Da Gama, Colom i Magallanes són els més cèlebres d’una quantitat ingent de navegants que, a través de centenars d’expedicions, va descobrir tot un nou món a finals del segle XV i principis del XVI. És per això que cap d’aquests descobriments no fou casualitat, eren el fruit d’expedicions finançades amb aquesta finalitat durant dècades que van permetre assolir petits èxits que, amb el temps, van permetre viatges més ambiciosos. El portuguès Magallanes fou un dels navegants que va formar part de les expedicions de Manuel I de Portugal a principis del segle XVI, arribant a l’Índia, a Malaca i a altres indrets de l’aleshores llunyana Àsia. I mentre Magallanes es formava i adquiria coneixements en aquelles terres, els castellans s’adonaven que Amèrica no eren les Índies, i que el continent americà més que la font de riquesa que esdevindria després, era una barrera que els impedia arribar al preuat destí de les illes de les espècies. L’obsessió, a partir d’aquell moment, més que conquerir i colonitzar el Nou Món, que també, va ser trobar el pas, si és que existia, per arribar a Orient a través del Mar del Sud.

L’èxit, després d’un llarg periple canviant Portugal per Castella, convencent el jove rei Carles I i aconseguint les naus i la tripulació necessària, el va assolir el citat Magallanes. Ell, que havia estat ben a prop de les illes de les espècies per la ruta portuguesa, volia demostrar que també s’hi podia arribar navegant cap a l’oest, per l’Atlàntic. El viatge fou d’allò més complicat, i va tenir desercions, motins, fred, fam i molts perills. Entre finals d’octubre i novembre de 1520, però, Magallanes se sortí amb la seva i va aconseguir creuar l’estret que unia els dos oceans i que duu el seu nom. Va arribar així al Mar del Sud, que de pacífic com el van trobar el van decidir anomenar d’aquesta manera.

El viatge va continuar sent complex, però l’expedició va aconseguir d’arribar a les Filipines i a les famoses illes de les espècies, on van carregar moltes tones de clau. Amb tot, el caràcter europeu els va passar factura i els va fer immiscir-se en disputes locals que van acabar amb una topada de la qual van sortir-ne escamats i sense Magallanes, que morí víctima dels indígenes. Va ser aleshores que la resta de l’expedició va intentar refer-se i tornar cap a casa: una nau, la Victòria, via la ruta portuguesa, i la Trinitat, via la ruta americana. 

Tan sols una, la Victòria, sota la capitania de Juan Sebastián Elcano, va arribar a port via el cap de Bona Esperança, primer a Sanlúcar de Barrameda el 6 de setembre i a Sevilla, punt d’origen de l’expedició, el 8 del mateix mes de 1522. Si voleu saber-ne més, no us perdeu l’esplèndid Magallanes & Co., d’Isabel Soler, publicat per Acantilado, una fantàstica lectura per aquest estiu.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte