Sabíeu que les dones reben beques d’investigació més modestes que els seus companys i, encara que representen el 33% de tots els investigadors, només el 12% dels membres de les acadèmies científiques nacionals són dones?
Sabíeu que en camps d’avantguarda com la intel·ligència artificial, només un de cada cinc professionals és una dona?
Sabíeu que les investigadores acostumen a tenir carreres més curtes i pitjor pagades, o que les dones són minoria (28%) a les enginyeries?
Des d’Andorra Recerca Innovació (AR+I) celebrem cada 11 de febrer el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, amb l’impuls d’iniciatives que donen visibilitat a aquest dia, sobretot en entorns educatius. L’11-F vindica la igualtat d’accés, de visibilitat i d’oportunitats en el camp de les Science Technology Engineering Arts and Mathematics (STEAM).
Les Nacions Unides són darrere l’origen d’aquest dia, inclòs en els Objectius de Desenvolupament Sostenible, que es va celebrar per primer cop el 2015 amb l’objectiu de promoure la participació plena i en igualtat de les dones i les nenes en àmbits d’educació, capacitació, ocupació i presa de decisions, també en l’àmbit de la ciència.
AR+I, a través d’Aula, s’ha proposat enguany dur a terme una dinàmica amb les escoles del país que continuï en la reflexió del rol de les nenes i les noies del nostre país en la seva contribució a la recerca i la innovació. Volem introduir l’11-F a les aules i posar en relleu el lema proposat per les Nacions Unides per a aquesta 9a edició: Dones i noies en el lideratge científic: una nova era per a la sostenibilitat.
I ho fem per mitjà de la robòtica, una disciplina que es treballa al país entre infants i joves, des de les escoles i també des de Loopa, una iniciativa que promou la tecnologia com a eina per aprendre jugant. Les dones continuen sent minoria en la informàtica, la tecnologia de la informació digital, la física, les matemàtiques i l’enginyeria. Aquests són els camps que estan impulsant la revolució digital i per tant, molts dels llocs de treball del futur.1
La robòtica, com a àrea STEAM, permetrà emfatitzar a través d’una activitat pedagògica el repte d’implicar els infants i joves d’Andorra en l’elaboració d’un vídeo que reculli aspectes sobre què dissenyen en l’àmbit de la robòtica, com ho desenvolupen, quins reptes es plantegen, com resolen les dificultats i com han treballat en equip.
La iniciativa que proposa AR+I pretén ser un recurs per fomentar el diàleg i les discussions raonades entre l’alumnat, com una activitat d’aula importantíssima per al desenvolupament de les competències i la seva evolució com a ciutadans del país reflexionant mitjançant la robòtica com s’imaginen i resolen els reptes que el dia de demà podrien suposar avenços importants per a un món més sostenible. Tanmateix, es pretén impulsar la creativitat i la interacció entre els infants i joves d’Andorra, donant a conèixer tot allò que treballen dins d’aquest àmbit tecnològic.
L’objectiu és sumar agents socials i educatius amb aquestes iniciatives i donar visibilitat per promoure, a totes les escoles del país, una motivació als seus alumnes per a la promoció de les STEAM. Que tot això serveixi com a mitjà per fomentar l’equitat contrària als estereotips de gènere i que reverteixi el percentatge vergonyós entre els 587 guardonats (97%) i les 20 guardonades (3%) amb el Premi Nobel de Física, Química, Fisiologia i Medicina.
(Totes les xifres i percentatges de l’article són extrets de les Nacions Unides).