Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Tribuna

Tribuna

 

 

6 de març, Dia europeu de la logopèdia: junts millor

Autor: Junta directiva del Col·legi Oficial de Logopedes i d'Autea


La logopèdia és una professió sanitària regulada i reconeguda que s’ocupa de la prevenció, detecció, avaluació, diagnòstic i tractament de totes les alteracions de la comunicació, funcions orals no verbals que qualsevol persona pot veure afectada en el transcurs de la seva vida. Es tracta d’una professió encara poc coneguda, però que segons dades internacionals, té una incidència important en el conjunt de la població, ja que un 15,2% necessitarà en algun moment de la seva vida tractament logopèdic. Aquesta xifra augmenta en l’edat escolar i arriba fins al 25% el percentatge d’infants que rebran assistència en aquesta àrea.

El Comitè permanent de logopedes de la Unió Europea va instaurar l’any 2004 el 6 de març com el Dia europeu de la logopèdia, amb la finalitat no només d’augmentar la conscienciació envers la professió, sinó també sobre els trastorns de comunicació, el seu efecte en la salut i benestar de les persones, els drets dels pacients i donar informació sobre com podem ajudar-los.

Cada any s’estableix un lema, i el d’aquest any és Nous reptes per a les persones amb trastorn de l’espectre autista (TEA). És per aquest motiu que el Col·legi Oficial de Logopedes d’Andorra (COLA) comparteix avui aquest article amb l’Associació d’Afectats d’Autisme d’Andorra (Autea). Des de l’associació, s’ha posat en relleu que el TEA és un trastorn d’alt impacte social, ja que segons estudis europeus, al voltant d’un 1% de la població té un TEA i aquest comprèn un grup de trastorns del neurodesenvolupament que afecten el desenvolupament de la sociabilitat, la comunicació, el joc, l’interès i la sensorialitat. El trastorn és crònic i roman al llarg de tota la vida. Actualment, l’evidència científica indica que, en una gran majoria la causa de l’aparició del trastorn es deu a factors genètics, els quals interac-cionen amb factors ambientals, en gran part desconeguts. El tractament d’elecció per als TEA continua sent el tractament psicopedagògic, aplicat en ambients naturals, en especial en la primera infància, i posteriorment altres tractaments en edat escolar que incloguin tractaments cognitius i/o conductuals que tractin les dificultats cognitives, d’habilitats socials, de comunicació i d’autonomia que es presenten més tard. Una de les afectacions del trastorn que té més impacte social i de forma molt especial entre les famílies, són les alteracions que pot provocar les dificultats en el desenvolupament del llenguatge i la comunicació. És en aquesta àrea tan crítica de la vida d’una persona amb TEA en la qual intervenen els logopedes, oferint eines com el llenguatge alternatiu i augmentatiu amb l’objectiu de recolzar l’aparició del llenguatge o facilitar que la persona trobi formes de comunicar-se amb la família i l’entorn. Qualsevol ajuda que faciliti la comprensió, l’expressió i el pensament serà una eina útil en el tractament.

Tant des del COLA com des d’Autea creiem que Andorra ha de disposar d’una estructura per al diagnòstic precoç i l’atenció precoç dels trastorns del neurodesenvolupament, i específicament dels infants amb TEA. L’evidència científica posa de manifest la necessitat que un equip d’aquestes característiques sigui interdisciplinari i disposi almenys de pediatre, neuropediatre, psiquiatre, psicòleg infantil, logopeda i fisioterapeuta. La incorporació dels professionals de la logopèdia representaria un suport necessari tant per completar el diagnòstic com per participar en el tractament de les persones amb autisme al nostre país.

L’autisme és una condició que acompanya la persona de per vida, i els equips que l’atenen han de treballar de manera interdisciplinària des de l’àmbit de la salut i des del social. Un equip que hauria de definir-se en el moment del diagnòstic, i que faria el seguiment de l’evolució de la persona amb TEA, treballant conjuntament i de forma col·laborativa compartint els objectius a assolir amb cada persona i abordant qualsevol situació que afectés la salut i benestar de la persona amb TEA i la de la seva família. Els logopedes serien uns dels professionals que, segons el diagnòstic de cada persona, integrarien aquests equips.

Des del COLA i des d’Autea reivindiquem la creació d’aquests equips multidisciplinaris per millorar el suport, treball i resultats de les intervencions dels diferents professionals implicats en la millora de la vida de les persones amb TEA.

I volem concloure donant les gràcies als logopedes que treballen, segons criteris d’evidència científica, en la millora de la qualitat de vida de les persones amb TEA al nostre país i amb la reflexió que el titulava, junts millor. Perquè el treball compartit donarà sempre millors resultats.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte