Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Àlvar Valls

Àlvar Valls

Escriptor

 

 

Adellach i el Forat




Era l’any 2007. En Jaume Riba, el fotògraf massanenc, em va obsequiar amb un llibre de grans dimensions i d’uns quants quilos de pes. La Muntanya Solar, resava la coberta. “És teu?”, li vaig preguntar, pensant que era un llibre de fotografies com altres que havia publicat anteriorment. “Les fotos, sí”, em va dir. I va afegir: “El text és del senyor Adellach. No te’l perdis.”

El nom de “senyor Adellach” em remetia directament a Bonaventura Adellach, un enginyer d’Ordino que, al capdavant durant uns anys del Servei de Treballs Públics del Consell General, va fer una feina ingent que abasta des del condicionament de les carreteres del país fins a l’establiment, d’una cartografia modèlica, des del mapa d’Andorra a escala 1/50.000 fins a la col·lecció de 19 mapes parcials a 1/10.000 summament detallats. Uns treballs titànics que, a més dels mapes, van generar dos llibres de capçalera per al coneixement del país, signats per Adellach i pel també enginyer i geògraf urgellenc Ramon Ganyet: Estadístiques de les Valls d’Andorra, d’abast històric, i Geografia i Diccionari Geogràfic de les Valls d’Andorra, amb la descripció i localització dels més de quatre mil topònims que apareixen en els mapes, digníssim precedent de l’actual Nomenclàtor toponímic.

El llibre que em feia a mans en Jaume Riba, més enllà de la prodigiosa col·lecció de fotos de cims i de paisatges i concretament pel que fa al contingut del text d’Adellach, era ben bé el que es podria esperar que en l’edat provecta escrivís algú versat en treballs d’enginyeria i doctorat, a més, en física i en ciències exactes: era la quinta essència d’aquestes disciplines destil·lada a partir del substrat natural. Darrere el que podríem assenyalar com a motiu principal del llibre, la determinació de quins dies de l’any el Sol es veu durant uns minuts des d’un punt determinat a través del Forat de la muntanya d’Arcalís, hi ha un treball ingent que no s’atura en simples càlculs i en la narració de l’experiència empírica, sinó que topografia el Forat, indaga sobre la trajectòria del Sol durant tot l’any i, havent assolit el cim del que ell anomena la Muntanya Solar, es pregunta què devia sentir l’home primitiu que hi va ascendir per primera vegada, descriu el “tomb d’horitzó” o panoràmica a la rodona, que el fotògraf plasma magistralment, ens parla de la relació de la trajectòria del Sol amb el calendari, s’interessa per les carrerades ramaderes, pel cel nocturn, pel pas d’Anníbal pel Pirineu, dona una ullada als càtars...

La Muntanya Solar és la culminació i alhora la sublimació dels treballs d’Adellach. L’obra d’un savi, escrita quan hom ja ha descobert que el rigor científic no està renyit amb la poesia, ni la geologia, la matemàtica o l’astronomia ho estan amb les creences primitives, amb l’esoterisme o amb el sentit de la bellesa que als ulls humans pot revestir la matèria. Una obra de pensament entorn de les preguntes fonamentals que ja es feia l’home primitiu i que ens continuem formulant avui.

 

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte