Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Meritxell Mateu

Meritxell Mateu

Historiadora

 

 

Alexa, infermera virtual?
Llegia l’altre dia una notícia que em va impactar. Amazon està ultimant un dispositiu que permetrà Alexa, la veu virtual del teu mòbil, detectar que estàs malalt si et sent tossir o esternudar. La veu et demanarà si necessites ajuda i et proposarà solucions!
És a dir, que et pot posar en contacte amb un infermer (virtual, això sí), et pot proporcionar medicaments sense recepta i enviar-te’ls a casa, i si estàs pitjor, et podrà aconseguir un metge (virtual, de nou) que et diagnosticarà la malaltia, et receptarà un medicament que naturalment els serveis d’Amazon t’enviaran a casa. I el que és més fort encara, és que un cop a casa Alexa et recordarà les dosis que has de prendre i a quines hores.
Uf! Una infermera virtual per cuidar-te i mimar-te si estàs sol(a) a casa.
Val a dir que fins ara als EUA si et descarregues l’aplicació Alex Care li pots demanar a Alexa que obri l’aplicació Alex Care per prendre’t la pressió o posar-te en contacte amb un infermer o amb un metge virtual per receptar-te un medicament. 
Però és que ara, la novetat rau que serà Alexa, sense que tu li hagis de demanar res, qui detectarà que necessites ajut mèdic!
Jeff Bezos, el visionari fundador d’Amazon, es veu que ja fa dies que pensa a crear un veritable trust mèdic virtual per captar el mercat mèdic mundial. El 2018 va comprar diverses llicències, entre les quals la de la start-up farmacèutica online Pill Pack, i fa uns sis mesos va crear una veritable clínica virtual amb una assegurança pròpia per a empleats que s’obté amb l’aplicació Amazon Care. És a dir, que virtualment, a través de l’Alexa del mòbil et diagnostiquen, et recepten, t’envien el medicament a casa i un cop a casa, et cuiden i et recorden quan i a quina hora t’has de prendre les medecines.
Si bé la teleconsulta mèdica ja és una realitat als països del nostre entorn, com a França i a Espanya, on l’accés a la medicina de les zones rurals és complicada, la novetat amb aquesta aplicació d’Amazon és que Alexa, la veu virtual del nostre mòbil, és  qui detecta, per la nostra veu, que necessitem ajut mèdic. La novetat i la revolució en el sector no és només que s’ofereixi el servei d’atenció mèdica virtual,  que també ho és, sinó que és el teu mòbil, amb la veu d’Alexa, qui t’alerta sobre el teu estat de salut i et proposa ajuda.  
I mentrestant, a casa nostra, la psicosi del coronavirus tot i ser una malaltia desconeguda que es propaga amb molta rapidesa, ha canviat les nostres percepcions i perspectives segurament pel rebombori mediàtic.
El cert és que provoca molts menys morts que la grip normal, i també és veritat que si avui en dia tusses i tens una mica de febre, Alexa no et dirà encara res, però l’entorn, de seguida t’aïllarà, et posarà en quarantena esperant els resultats per saber si ets positiu o no de coronavirus, tot i que no està tan clar i els protocols d’actuació romanen confusos. Conec de molt a prop casos de persones que han estat aquests darrers dies a Lombardia i a Vèneto (Itàlia), que no han estat controlades ni en sortir a l’aeroport de Venècia, ni en arribar a París. I ara romanen confinades a casa únicament per decisió prudent i personal pròpies.
No sé, no sé, però potser caldria una mica més de perspectiva. Ja que pel que fa a la grip normal, la de tota la vida, com ja vaig esmentar en una crònica anterior, la que compta amb una vacuna, fa estralls silenciosos i gens mediàtics des de fa dies arreu del món. Desconec les dades d’Espanya o d’Andorra, però he pogut saber les morts que ha provocat aquesta grip comuna i silenciosa als Estats Units, país d’origen d’Alexa, on més de 14.000 persones han mort des del desembre 2019. És, als Estats Units, la pitjor dada de grip des del 2010. Alhora, a aquest mateix país, hi ha tingut fins ara 60 casos de coronavirus i una defunció. Mentre que fins al 27 de febrer del 2020, a França  46 persones han mort de grip comuna des de l’inici d’aquest hivern de manera molt discreta i sense soroll, contra dues morts de coronavirus molt més mediàtiques. 
Són dades que ens conviden a reflexionar, tot i ser conscients que de ben segur d’aquí poc serà Alexa qui ens avisarà dels perills!

 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic