Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Oliver Vergés

Oliver Vergés

Doctor en Història

 

 

Amazon sempre guanya
Amazon, o les grans plataformes digitals, tant a les verdes com a les madures sempre guanyen, i aquests dies n’hem tingut l’exemple. Mentre el comerç local es veia abocat a un confinament obligat i sens dubte necessari, les grans plataformes de venda en línia han seguit fent l’agost, també a casa nostra. Les cues diàries davant de les oficines de correus o les entregues de paqueteria han estat el testimoni d’aquest contrast entre el tancament local i la llibertat de facto d’aquells que poden operar econòmicament amb clients del Principat sense tenir-hi seu fiscal ni, òbviament, pagar-hi impostos.
No seré jo qui renegui de la venda per internet, quelcom que veig com una opció de present i de futur per a molts negocis, i he de dir que tampoc puc tirar la primera pedra perquè jo també he fet servir alguna vegada aquestes plataformes. La veritat, però, és que cada vegada menys i només per aquells productes que sé que no trobaré o que no trobo a les botigues pròximes.
Em pregunto si totes les compres que s’han fet aquests dies en grans plataformes digitals eren d’aquells productes considerats de primera necessitat, i crec que la resposta és que no, que hom ha buscat com saltar-se allò de comprar l’essencial a través del buit legal que l’administració ha deixat a l’hora de legislar. Quelcom que no era inevitable, ja que pocs estats del continent europeu poden controlar tan bé les mercaderies que arriben en el seu sòl com Andorra.
Ara bé, qui té el poder és el ciutadà, que és qui decideix si se salta les normes de confinament a la torera per anar a recollir o rebre per missatgeria productes que no són de primera necessitat i que és sobirà, també, per decidir on vol que reverteixin els seus diners, si al comerç local o en profit de les grans companyies multinacionals. I aquesta setmana que ha començat l’obertura de molts comerços del país és el moment de demostrar que apostem per l’empresa local, la que amb els seus impostos paga coses com la nostra sanitat i la que dona feina a molts de nosaltres. Perquè sí, no serà Amazon ni cap altra plataforma d’aquestes la que pagarà la despesa pública que ha suposat aquesta crisi, els mals de la qual encara no s’han fet notar del tot, ni la que ens donarà feina el dia de demà.
Davant la situació excepcional que vivim, i en el context de crisi que s’acosta, penso que ara és el moment per comprar més que mai en les nostres botigues de proximitat, moltes de les quals, a més, estan fent un esforç immens per intentar fer entregues a domicili i evitar així l’exposició de la ciutadania. És un bon moment per provar de canviar els nostres usos de consum, essent més responsables, més pacients i menys impetuosos en les compres i sent conscients també de les conseqüències de les nostres decisions. Potser així, apostant per nosaltres, pal·liarem part de la crisi que ve. 

 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic